Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajien luottamus kohentui merkittävästi viime vuoden syyskuusta, myös teollisuuden luottamus parani

Vain arvio omista säästämismahdollisuuksista heikkeni syyskuussa elokuuhun verrattuna.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Eija Mustonen (kesk.) ja Jukka Mustonen katselivat tietokonetta myyjä Maria Osualan kanssa Tammiston Power myymälässä heinäkuussa.
Eija Mustonen (kesk.) ja Jukka Mustonen katselivat tietokonetta myyjä Maria Osualan kanssa Tammiston Power myymälässä heinäkuussa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Kuluttajien luottamus talousnäkymiin heikkeni syyskuussa elokuuhun verrattuna, käy ilmi Tilastokeskuksen tiistaina julkaisemasta luottamusindikaattorista.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli syyskuussa 14,4, kun se elokuussa oli 15,7 ja heinäkuussa 13,1.

Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta pysyivät suunnilleen ennallaan, ja näkemys yleisestä työttömyydestä parani Tilastokeskuksen mukaan hieman.

”Syyskuussa kuluttajien odotus Suomen taloudesta oli valoisa. Sen sijaan odotus kuluttajan omasta taloudesta oli vaisuhko ja yleisestä työttömyydestä pitkän ajan keskimääräisellä tasolla. Omia säästämismahdollisuuksiaan seuraavan 12 kuukauden aikana kuluttajat pitivät hyvinä”, Tilastokeskus arvioi.

Kuluttajista 28 prosenttia odotti syyskuussa, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana, ja 30 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän.

Syyskuussa kuluttajien luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla, Tilastokeskus kertoo. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisimpia. Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat työttömät ja eläkeläiset.

Lainan ottamisen arvioi syyskuussa kannattavaksi 70 prosenttia kuluttajista.

Viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna luottamusindikaattorin osatekijät säästämistä lukuun ottamatta vahvistuivat syyskuussa selvästi. Viime syyskuussa luottamusindikaattorin arvo oli 4,2, merkittävästi pienempi kuin nyt julkaistu 14,4.

Teollisuuden luottamus kääntyi nousuun

Kuluttajien lisäksi myös teollisuuden luottamus kääntyi nousuun pitkän heikon kauden jälkeen, käy ilmi Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n tiistaina julkaisemasta luottamusindikaattorista.

Teollisuusyritysten luottamusindikaattorin syyskuun saldoluku nousi elokuun –8:sta miinus yhteen.

Pitkän aikavälin keskiarvo on +1.

”Muilla toimialoilla elpymistä on ollut jo aiemmin, mutta muutokset syyskuussa jäivät vähäisiksi”, EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila arvioi EK:n nettisivuilla.

Rakentamisen luottamusindikaattori laski elokuun +3:sta –1:een, mikä on sekin hyvä taso verrattuna pitkän aikasarjan lukuun –8.

Palvelujen luottamusindikaattorin saldoluku pysyi syyskuussa ennallaan lukemassa +13.

Vähittäiskaupassa syyskuun saldoluku on –7, kun elokuun tarkistettu lukema oli –5.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat