Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäinen lasti liuskekaasua saapui Britanniaan – oman tuotannon aloittamisesta kiistellään

Kaasumiljonääri vaatii omaa tuotantoa tai tuontia, koska Pohjanmeri ei pysty enää tuottamaan raaka-ainetta jalostamoille.

Talous
 
HS–Reuters
RUSSELL CHEYNE / Reuters
Brittiläinen kemikaalijätti Ineos toi tiistaina Skotlantiin tankkilaivallisen etaania.
Brittiläinen kemikaalijätti Ineos toi tiistaina Skotlantiin tankkilaivallisen etaania. Kuva: RUSSELL CHEYNE / Reuters

Britanniaan saapui tiistaina kautta aikain ensimmäinen lasti liuskekaasua Yhdysvalloista. Samalla kiihtyi poliittinen keskustelu liuskekaasun porausmenetelmistä ja tuotannon vaikutuksista ympäristölle.

Brittiläinen kemikaalijätti Ineos toi Skotlantiin tankkilaivallisen etaania. Se on porattu syvältä kallioperästä käyttämällä menetelmää, jossa nestettä suihkutetaan kovalla paineella ja rikotaan kiviainesta kaasun esiin saamiseksi.

Skotlannin Grangemouthiin saapunut lasti oli esimakua LNG:n eli nesteytetyn maakaasun toimituksista, joita odotetaan tulevan Yhdysvalloista laajemmassa mitassa viimeistään vuonna 2018.

Ympäristöväki sanoo, että liuskekaasun tuotannossa käytettävä menetelmä aiheuttaa vakavia ympäristövaikutuksia, kuten pohjaveden pinnan saastumista. Suunnitelmat aloittaa vastaava tuotanto Britanniassa ovatkin törmänneet kovaan vastarintaan.

”Tuotannolla on vakavia paikallisia seurauksia ja lisäksi kyse on fossiilisen energiantuotannon edistämisestä”, sanoi Skotlannin Maan ystävien edustaja Mary Church.

Skotlannin hallitus laittoi viime vuonna liuskekaasuhankkeet jäihin, ja Britannian työväenpuolue ilmoitti tällä viikolla kieltävänsä liuskekaasuporauksen kokonaan, jos puolue voittaa vaalit.

Nykyinen konservatiivinen pääministeri Theresa May kannattaa tuotannon aloittamista Britanniassa.

Ineosin omistajiin ja Britannian rikkaimpiin kuuluva Jim Ratcliffe aikoo jatkaa tuontia, koska Pohjanmeri ei hänen mukaansa pysty enää tuottamaan riittävästi raaka-ainetta Grangemouthin jalostamolle, joka sijaitsee Edinburghin länsipuolella.

”Kaikkiaan noin 10 000 ihmisen työpaikat ovat tästä riippuvaisia”, Ratcliffe sanoi.

Ineos on jo rakentanut alueelle uuden kaasua vastaanottavan terminaalin noin 500 miljoonalla eurolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat