Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudun rakentamispiikki tuo vain hetken helpotuksen – paikattavana 20 000 asunnon vaje

Helpotusta asuntopulaan on luvassa vasta, jos lähivuosille odotettu rakentamisen ennätystahti jatkuu pidemmän aikaa.

Talous
 
Irene Stachon / Lehtikuva
Kalasatamaan nousee uusia asuntoja, mutta muuten rakentaminen pääkaupunkiseudulla on ollut tavoiteltua hitaampaa.
Kalasatamaan nousee uusia asuntoja, mutta muuten rakentaminen pääkaupunkiseudulla on ollut tavoiteltua hitaampaa. Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva

Uusia asuntoja odotetaan valmistuvan pääkaupunkiseudulle lähivuosina enemmän kuin pitkään aikaan, mutta todellista apua asuntopulaan on luvassa vasta, jos rakentamisen ennätystahti pysyy yllä pidemmän aikaa.

Alueen asukasmäärän odotetaan jatkavan ripeää kasvua, minkä lisäksi Helsingin seudun kunnilla on paikattavanaan viime vuosien tavoitteita hitaammasta rakentamistahdista syntynyt asuntovaje.

Helsingin seudun kauppakamarin keräämien tietojen mukaan valmistuvien asuntojen määrä pääkaupunkiseudulla nousee ensi ja sitä seuraavana vuonna 2000-luvun ennätykseen. Tähän viittaa se, että Helsingin seudulla myönnettiin heinäkuun 2015 ja kesäkuun 2016 välisenä aikana rakennuslupa yli 15 000 asunnolle ja aloitettiin lähes 16 000 asunnon rakentaminen.

”Nyt ollaan lähempänä tavoitetasoa”, kommentoi lukuja Helsingin kaupungin asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randell.

Tavoitteet on linjattu valtion ja Helsingin seudun kuntien välisessä sopimuksessa sekä Helsingin kaupungin omassa asunto-ohjelmassa. Niiden mukaan Helsinkiin pitäisi valmistua lähivuosina 6 000 asuntoa joka vuosi. Randellin mukaan rakenteilla on tällä hetkellä hieman yli 7 000 asuntoa.

Tämä on selvästi enemmän kuin viime vuonna, jolloin Helsinkiin valmistui runsaat 4 000 asuntoa.

Kuuden tuhannen asunnon vuotuinen lisäys tarkoittaa, että Helsingin väkiluku voi jatkaa 1–1,5 prosentin vuotuista kasvuaan, Randell kertoo.

Koko Helsingin seudulla tavoite on rakentaa 60 000 uutta asuntoa vuoteen 2019 mennessä.

Myös Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen erikoistutkija Tuukka Saarimaa pitää asuntotuotannon piristymistä hyvänä uutisena. Eri kysymys on, onko lisäys vielä riittävä.

”On ilmeistä, että Helsingissä rakennetaan liian vähän”, Saarimaa sanoo.

Hän korostaa, ettei voi arvioida, mikä olisi asuntotuotannon oikea taso. Merkit markkinoilta kuitenkin kertovat, että asuntojen kysyntä ylittää selvästi tarjonnan: uudet asuinalueet kuten Jätkäsaari ja Kalasatama rakennetaan täyteen, ja asuntojen hinnat ylittävät merkittävästi rakentamiskustannukset.

”Minusta poliitikkojen pitäisi perustella, miksi ei rakenneta vielä enemmän. En keksi niin isoja negatiivisia vaikutuksia, ettei lisärakentaminen kannattaisi”, Saarimaa sanoo.

Alueen yrityksille asuntotuotannon piristyminen on hyvä uutinen, sillä korkeat asumiskustannukset vaikeuttavat työvoiman saantia. Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Pia Pakarinen kuitenkin korostaa, ettei ongelma ratkea yksittäisten ennätysvuosien seurauksena.

”Nyt rakentaminen on sillä tasolla, millä sen olisi pitänyt olla jo aiemmin. Jos tällä tasolla mennään eteenpäin, se alkaisi jo olla hyvä”, Pakarinen sanoo.

”Lähtökohtaisesti luvut antavat aihetta iloon. Iso kysymys on, saadaanko tämä vauhti pidettyä yllä myös lähivuosina”, sanoo rakennusalan yrityksiä edustavan Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

Kiihtyvällä rakentamisella pääkaupunkiseudun kunnat osaltaan paikkaavat viime vuosina syntynyttä asuntovajetta.

Rakentaminen pääkaupunkiseudulla on ollut tavoiteltua hitaampaa. Vuodesta 2011 alkaen Helsingin seudun asuntotuotanto on ollut 10 000–11 000 asuntoa vuodessa. Valtion ja alueen kuntien välisen sopimuksen mukainen tavoite oli 12 000–13 000 asuntoa. Vuosina 2012–2015 Helsingin seudulla valmistui 5 000 asuntoa tavoiteltua vähemmän.

Asuntotuotantotarvetta Suomessa arvioinut Teknologian tutkimuskeskus VTT arvioi tammikuussa julkaistussa tutkimuksessa, että Helsingin seudulle on muodostunut kaikkiaan noin 20 000 asunnon vaje.

Syntynyt asuntovaje vaikuttaa tulevien vuosien rakentamistarpeisiin. Muun muassa ympäristöministeriön toimeksiannosta tehdyssä tutkimuksessa VTT arvioi, että Helsingin seutukunnalle tarvitaan vuoteen 2040 mennessä 272 500 uutta asuntoa. Varovainen arvio pohjautuu oletukseen, ettei väestön keskittyminen suuriin kaupunkeihin kiihdy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat