Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntojen hinnat nousivat Espoon johdolla – Katso, miten hinnat muuttuivat omalla alueellasi

Pääkaupunkiseudun asuntokauppa käy muuta maata kiivaampana.

Talous
 

Osakeasuntojen hinnat nousivat elokuussa etenkin pääkaupunkiseudulla – ja erityisesti Espoossa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat koko maassa 0,8 prosenttia heinäkuusta elokuuhun. Verrattuna viime vuoden elokuuhun nousu oli sama 0,8 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla nousu heinäkuusta elokuuhun oli 1,2 prosenttia ja muualla Suomessa 0,4 prosenttia.

Helsingin osalta hinnat näyttävät loivaa laskua verrattuna sekä viime vuoteen että heinäkuuhun. Pääkaupunkiseudun hintojen nousu perustui pitkälti Espoon hintojen nousuun.

Kuukausitason ennakkoluvuista ei kuitenkaan voi tehdä selkeää johtopäätöstä siitä, että Helsingin hinnat olisivat laskusuuntaisia. Vuoden 2016 aikana asuntojen hinnat ovat nousseet sekä Helsingissä, Espoossa että Vantaalla – Espoossa kuitenkin voimakkaimmin.

Oheisesta taulukosta voit katsoa, miten asuntojen hinnat ovat kehittyneet omalla alueellasi verrattuna viime vuoden elokuuhun:

 

 

Taulukon tiedot perustuvat Tilastokeskuksen käsittelemättömiin ennakkotietoihin kauppahinnoista. Siksi sen tiedot voivat poiketa korjattuun hintaindeksiin, jonka perusteella Tilastokeskus ilmoittaa hintojen noususta ja laskusta.

Elokuun ennakkotiedoissa on mukana noin puolet kaikista kuun aikana tapahtuneista kaupoista. Tiedot tarkentuvat seuraavien kuukausien aikana.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kehottaa suhtautumaan kuukausitason lukuihin varauksellisesti.

”Nämä on vielä hyvin ennakollisia. Ne tulevat todennäköisesti muuttumaan aika paljon”, Kärkkäinen varoittaa.

Kokonaisuutena Kärkkäinen pitää tuoreita asuntokauppatietoja varovaisen positiivisina.

”Näyttää, että pikkuhiljaa asuntokauppa vauhdittuu. Iso trendi eli asuntomarkkinoiden polarisoituminen jatkuu. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousevat, muussa maassa pysyvät ennallaan edellisvuoteen verrattuna”, Kärkkäinen sanoo.

”Kasvavat kaupunkiseudut lähtevät pikku hiljaa nousuun pääkaupunkiseudun lisäksi. Muuttotappiopaikkakunnilla tilanne on heikompi.”

 

Oheisesta kuviosta näkee, miten pääkaupunkiseudun hinnat ovat eriytyneet muusta maasta:

 

 

Vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 258 euroa. Alueellisesti hintaerot ovat viime vuosina kasvaneet. Elokuussa keskimääräinen neliöhinta oli pääkaupunkiseudulla 3 555 euroa ja muualla Suomessa 1 676 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat