Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Betoninvalmistajat moittivat hallituksen halua suosia puurakentamista – ”Ministeri palkkasi sisäisen lobbarin, joka ajaa yhden materiaalin asiaa”

Betonirakentajat: Ministeri Kimmo Tiilikainen suosii kohtuuttomasti puuta rakennusmateriaalina.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Vantaan Kivistössä on Euroopan suurin puukerrostalo.
Vantaan Kivistössä on Euroopan suurin puukerrostalo. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Betoninvalmistajien etujärjestö on tuohtunut ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk), jonka toimet suosivat järjestön mukaan kohtuuttomasti yhtä rakennusmateriaalia, puuta, muiden kustannuksella.

Järjestöä ärsyttää ministerin kesäinen päätös palkata ympäristöministeriöön virkamieheksi henkilö, jonka tehtävänä on edistää puurakentamista.

”Ministeri palkkasi sisäisen lobbarin, joka ajaa yhden materiaalin asiaa ja etuja organisaatiossa, jonka tehtävänä on valmistella koko maata koskevat rakentamismääräykset”, sanoo Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila.

Nimitys on Mattilan mukaan poikkeama tähänastisesta käytännöstä.

”Perinteisesti meillä on lähdetty siitä, että kaikkia rakennusmateriaaleja kohdellaan lainsäädännössä samalta viivalta, eli ollaan materiaalineutraaleja. Tämä periaate on nyt vaarassa”, Mattila sanoo.

Mattila sanoo, että rakentamisen materiaalivalinnat on totuttu tekemään markkinoilla, ja valinnan ovat tehneet koulutetut suunnittelijat.

”Nämä ovat valinneet kuhunkin kohteeseen sopivat materiaalit, ilman poliittista ohjausta.”

Mattila uskoo, että keskellä säädöksiä valmistelevaa organisaatiota toimivalla henkilöllä voi olla suuri vaikutusvalta tuleviin rakentamiskäytäntöihin.

”Mahdollisuuksia vaikuttamisen on juuri nyt runsaasti, kun ministeriö valmistelee kaiken rakentamista koskevan lainsäädännön uudistamista.”

Ympäristöministeriön nettisivut kertovat, että ohjelmapäällikkö Petri Heinon tehtävänä on ”puurakentamisen edistäminen osana hallituksen kärkihanketta”.

Nykyinen hallitusohjelma toteaa, että hallitus pyrkii edistämään puurakentamista säädöksissä.

Betoniteollisuuden käsityksen mukaan tämä on jatkoa edellisen hallituskauden ”metsäalan strategiselle ohjelmalle”, joka oli järjestön mukaan pitkälti puurakentamisen edistämishanke.

Mattila huomauttaa, että kansantalouden investoinneista lähes kaksi kolmannesta menee rakentamiseen.

”Kansantalouden kannalta on haitallista, jos poliittisin päätöksin rakennusmateriaaleja ohjautuu kohteisiin, joihin ne eivät luontaisesti sovellu.”

Suomessa on Mattilan mukaan laajalti vallalla sellainen väärä käsitys, että puurakentaminen olisi Suomessa vähäistä.

Tilastot kertovat, että rakennuskuutioilla mitattuna vuonna 2014 puun osuus rakentamisessa oli 37 prosenttia, betonin osuus oli 42 prosenttia ja teräksen 18 prosenttia.

Puu ja betoni ovat siis melko tasavertaisia materiaaleja Suomessa.

Kerrostaloissa betonia on kuitenkin hallitseva materiaali, ja tätä tilannetta poliittinen ohjaus pyrkii muuttamaan.

Mattilan mukaan kerrostalojen vähäinen rakentaminen puusta johtuu kysynnän puutteesta. Rakennuttajat ja rakennusliikkeet haluavat käyttää toimiviksi tunnettuja betonirakenteita, ja niitä suosivat myös talojen käyttäjät eli asukkaat.

”Rakentajat joutuvat vastaamaan työnsä kelpoisuudesta kymmenen vuoden ajan, ja valitsevat varmaksi koetun vaihtoehdon.”

Merkittävää on Mattilan mukaan myös se, että rakentajat voivat hankkia elementit useilta kilpailevilta valmistajilta, koska betoniliikkeet ovat jo 1960-luvulla luoneet yhteisen rakennejärjestelmän kerrostaloille.

”Vastaavaa avointa kilpailua ei puurakentamisessa ole, koska järjestelmät ovat yrityskohtaisia.”

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka vastaa Mattilalle, että materiaalineutraalisuus ei ole vaarassa, vaikka ministeriöön on palkattu puurakentamiseen keskittyvä henkilö.

”Ennen tällainen virkamies oli työ- ja elinkeinoministeriössä, mutta nyt kun puurakentamisen normistoa halutaan karsia, päätettiin, että sijaintipaikka on meillä.”

Pokka sanoo, että hallituksen ohjelma on ”jumalansanaa” ministeriössä, ja nykyhallituksen ohjelmaan kuuluu puurakentamisen edistäminen.

”Kun tulin tänne kahdeksan vuotta sitten, kaikista uusista kerrostaloista yksi prosentti oli puurakenteisia. Nyt on jo kuusi prosenttia. Alalla selvästi tapahtuu.”

”Säädöksiä on jo helpotettu siten, että meillä saa jo rakentaa seitsemänkerroksisia taloja puusta. Ruotsissa saa rakentaa kymmenen kerrosta enemmän”, Pokka huomauttaa.

Jussi Mattila ottaa kantaa kolmeen väitteeseen

Helsingin Sanomat pyysi Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtajaa Jussi Mattilaa ottamaan kantaa kolmeen väitteeseen betonista ja puusta.

1 Puurakentaminen nostaa Suomen nousuun.

”Pellervon taloudellinen tutkimus selvitti tätä parisen vuotta sitten ja totesi, että puurakentamisen massiivisellakin lisäämisellä olisi työllisyyteen vain vähäisiä vaikutuksia. Kokonaisrakentaminen tuskin lisääntyisi, materiaali vain korvautuisi toisella.

Työpaikkojen nettolisäys olisi vain muutama sata henkeä. Puunkorjuuseen tulisi jonkin verran lisää työpaikkoja. Muuten tapahtuisi siirtoja betoniteollisuuden puolelta puuteollisuuteen. Tällä ei Suomi lähde nousuun.”

2 Betonikerrostalo on ruma.

”Kauneus on katsojan silmissä. Talot ovat arkkitehtien suunnittelemia, joten luultavasti ainakin arkkitehti pitää taloaan kauniina.

Puukerrostalot eivät ulkonäöltä ole juuri sen erilaisempia. Elementeistä nekin on tehty. Sadan metrin etäisyydeltä en pysty erottamaan niitä toisistaan.”

3 Betoni homehtuu helposti.

”Betoniharkko ei sisällä orgaanista ainesta, joten se on kuin kivi. Kyllä senkin pinnalle tulee organismeja, mutta aikaa se vaatii. Tässä mielessä puu ja betoni ovat janan ääripäissä.”

Sirpa Räihä / HS
Jussi Mattila Betoniteollisuus ry:stä katsoo, että ympäristöministerin toimet vaarantavat rakennusmateriaalien tasapuolisen kohtelun.
Jussi Mattila Betoniteollisuus ry:stä katsoo, että ympäristöministerin toimet vaarantavat rakennusmateriaalien tasapuolisen kohtelun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat