Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elisa tuo wifi-puhelut matkapuhelimiin – puhe kulkee puhelinverkon sijasta langattoman laajakaistan kautta

Teleoperaattorin palvelussa puhelut soitetaan ja vastaanotetaan normaalisti matkapuhelimella.

Talous
 
Aapo Huhta / HS
Kristiina Poutiainen puhui heinäkuussa 2015 puhelimeen asuntonsa parvekkeella Kalasatamassa, koska sisätiloissa puhelin ei toiminut.
Kristiina Poutiainen puhui heinäkuussa 2015 puhelimeen asuntonsa parvekkeella Kalasatamassa, koska sisätiloissa puhelin ei toiminut. Kuva: Aapo Huhta / HS
Fakta

Nettipuheluita voi soittaa myös sovelluksilla

 Useissa puhelin- ja tietokonesovelluksissa on mahdollisuus soittaa puheluita ilman erillistä maksua. Eniten käytettyjä ovat todennäköisesti Skype, Facebook ja Whatsapp.

 Niissä yhteys muodostetaan yleensä kahden päätelaitteen välillä. Toisin sanoen puhelun soittajalla ja vastaanottajalla pitää olla laittessaan sama sovellus. Puhelun laatu ei välttämättä ole aina kovin hyvä.

 Ainakin Skypellä voi soittaa myös lanka- ja matkapuhelinnumeroihin, mutta se ei ole ilmaista.

Teleoperaattori Elisa ottaa käyttöön langattoman lähiverkon (wifi) kautta välitettävät puhelut.

Langattoman lähiverkon kautta välitettävät puhelut ratkaisevat yhtiön mukaan uusia energiatehokkaita rakennuksia ja vanhoja kivitaloja vaivanneen puheluiden kuuluvuusongelmat.

Elisan palvelussa puhelut soitetaan ja vastaanotetaan normaalisti matkapuhelimella.

Puhe kulkee matkapuhelinverkon asemesta langattoman laajakaistan kautta. Puhelut soitetaan tavanomaiseen tapaan valitsemalla osoitekirjasta vastaanottajan nimi tai näppäimellä numero. Palvelu ei siis edellytä erillisen sovelluksen asentamista. Puheluiden vastaanottaminen tapahtuu tapahtuu myös samalla tavalla kuin matkapuhelinverkossa.

”Uskomme, että tämä on asiakkaillemme merkittävä keino ratkaista kuuluvuusongelmia sisätiloissa. Olemme ensimmäinen teleoperaattori Suomessa, joka tuo palvelun kuluttajille”, sanoo Elisan henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Jan Virkki.

Vanhoissa rakennuksissa ongelmana on paksut kiviseinät, joita matkapuhelinverkon signaali ei välttämättä läpäise. Uusissa energiatehokkaissa rakennuksissa on taas rakennusmateriaaleja, jotka heikentävät matkapuhelinverkon signaalia sisätiloissa.

Elisan 4g-lisäpalvelun käyttöönotto maksaa 3,90 euroa ja sen hyödyntäminen edellyttää, että soittajan puhelin on yhteydessä langattomaan lähiverkkoon.

Wifi-puhelut veloitetaan 4g-liittymän normaalin puheluhinnaston mukaan. Pakettiliittymissä, joissa normaalihintaiset kotimaan puhelut sisältyvät kuukausihintaan, myös wifi-puhelut sisältyvät kuukausihintaan.

Vastaisuudessa palvelu otetaan käyttöön myös soitettujen minuuttien mukaan laskutettavissa liittymissä. Tällöin wifi-puhelut maksavat yhtä paljon kuin perinteiset matkapuhelut eli tyypillisesti 0,07 euroa minuutilta.

Teknisesti on mahdollista, että langattoman lähiverkon muu voimakas käyttö saattaa heikentää puhelun äänenlaatua. Elisan mukaan wifi-puhelu ”kuluttaa” tiedonsiirtoa vain alle sata kilobittiä sekunnissa.

Aluksi palvelu toimii Samsungin Galaxy S6- ja Samsungin Galaxy S6 Edge -puhelimissa. Virkin mukaan wifi-puhelut tulevat ajan mittaan saataville useimpiin puhelinmalleihin.

”Jos puhelun aloittaa wifi-verkon välityksellä ja soittaja siirtyy esimerkiksi kodista poistuessaan wifi-verkon ulottumattomiin, palvelu siirtää puhelun automaattisesti matkapuhelinverkkoon, kunhan 4g-verkko on saatavilla”, Virkki sanoo.

Samassa yhteydessä Elisa ottaa käyttöön myös kotimaan 4g-puhelut. Teknisesti kysymys on siitä, että yleensä vain tiedonsiirtoon käytettävää neljännen sukupolven matkapuhelintekniikkaa hyödynnetään myös puheen välittämisessä. Aiemmin puhelut on välitetty ainoastaan toisen ja kolmannen sukupolven matkapuhelinverkoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat