Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoaikatyötä tekevä ansaitsi viime vuonna keskimäärin 2 963 euroa kuukaudessa

Ansiot nousivat vuodessa keskimäärin 0,6 prosenttia.

Talous
 
Emilia Kangasluoma / HS
Myyjä on Suomen yleisin ammatti. Myyjä Saara Lindholm järjestelee Runebergin kadun UFF:in valikoimaa keskäkuussa 2016.
Myyjä on Suomen yleisin ammatti. Myyjä Saara Lindholm järjestelee Runebergin kadun UFF:in valikoimaa keskäkuussa 2016. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Kokoaikaisessa työssä oleva suomalainen ansaitsi viime vuonna keskimäärin 2 963 euroa, kun mukaan lasketaan peruspalkan lisäksi kaikki palkanlisät, ylityöt ja luontoisedut.

Vuonna 2014 ansio oli 2 946 euroa, eli kokoaikatyössä olevien ansiot ovat nousseet keskimäärin 0,6 prosenttia.

Tämän tilaston mukaan koulutus näyttää edelleen kannattavan. Tutkijakoulutuksen suorittaneiden kokoaikaisten palkansaajat ansaitsivat keskimäärin 4 907 euroa kuukaudessa, kun vastaava ansio keskiasteen koulutuksen omaavilla työntekijöillä oli 2 625 euroa kuukaudessa.

Tilastokeskuksen torstaina julkaisemassa tilastossa ei ole mukana tulospalkkioita tai lomarahoja. Kokonaisansiot ovat bruttomääräisiä. Luku on mediaani eli palkkajonon keskimmäinen luku. Tämä tarkoittaa, että puolet palkansaajista saivat vähemmän kuin 2 963 euroa ja puolet tätä enemmän.

Tilastokeskus julkaisee aika ajoin myös toisenlaisia keskiarvoansioita. Silloin koko palkkasumma jaetaan palkansaajien määrällä. Näin laskettuna yksityisellä sektorilla kaikkien kokoaikaisten (mukana myös tuntipalkkaiset) keskiarvoansio oli viime vuonna 3 408 euroa, ja jos mukaan otetaan pelkästään kuukausipalkkaiset, palkkasumma nousee noin 3 500 euroon.

Kuntatyöntekijöillä keskiarvoansio oli 3 045 ja valtiolla noin 3 805 euroa. Myös näiden ryhmien keskimääräinen palkka olisi pienempi, jos se laskettaisiin mediaanina.

Alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden mediaaniansio oli 3 077 euroa kuukaudessa, ja kun koulutus nousee ylemmän korkeakoulututkinnon tasolle, mediaaniansio nousee 4 042 euroon.

Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden tulot vaihtelevat runsaasti.

Eniten ansaitsevat terveysalan, tekniikan ja kaupallisen koulutuksen saaneet. Terveysalan koulutettujen keskimääräinen palkka on 5 480 euroa, tekniikan 4 856 euroa ja kaupallisen alan 4 813 euroa.

Tilastokeskuksen määritelmän mukaan kokoaikainen palkansaaja tarkoittaa palkansaajaa, joka on tehnyt täyttä työviikkoa koko tilastointikuukauden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat