Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Pankki ennustaa maailmantalouden kasvun kiihtyvän hitaasti

Yhdysvaltojen ja Kiinan vahva talouskasvu jouduttaa maailmantalouden myönteistä kehittymistä viime vuoteen verrattuna.

Talous
 
ALY SONG / Reuters
Tavarakontteja Shanghain satamassa.
Tavarakontteja Shanghain satamassa. Kuva: ALY SONG / Reuters

Maailmantalous kasvaa 3,1 prosenttia ensi vuonna ja yhtä paljon vuonna 2018, arvioi Suomen Pankki uudessa kansainvälisen talouden ennusteessaan. Maailmantalouden kasvu kiihtyy kuluvaan vuoteen verrattuna, mutta on aavistuksen hitaampaa kuin edellisessä ennusteessa.

Etenkin kehittyneiden kansantalouksien talouskasvun näkymät on Suomen Pankin mukaan pysyneet vaisuina, minkä lisäksi talouskasvua hidastaa tuottavuuden hidas paraneminen. Yhdysvaltojen ja Kiinan vahva talouskasvu jouduttaa maailmantalouden myönteistä kehittymistä viime vuoteen verrattuna.

Maaliskuussa Suomen Pankki ennusti maailmantalouden kasvavan 3,2 prosenttia ensi vuonna ja vuonna 2018. Tänä vuonna maailmantalous kasvaa ennusteen mukaan 2,8 prosenttia.

Suomen Pankin uusi ennuste on myönteisempi kuin finanssiyhtiö Citigroupin keskiviikkona julkaisema arvio maailmantaloudesta. Citigroup arvioi maailmantalouden kasvavan ensi vuonna 2,7 prosenttia ja 2,9 prosenttia vuonna 2018.

Tosin Suomen Pankki korostaa katsauksessaan, että ennusteen riskit painottuvat heikomman kehityksen suuntaan. Myönteinen yllätys voisi puolestaan olla tuottavuuden paraneminen Yhdysvalloissa, jossa talous kasvaa Suomen Pankin arvion mukaan 2,3 prosenttia ensi vuonna ja 2,2 prosenttia vuonna 2018.

Pääjohtaja Erkki Liikanen korostaa, että työikäisen väestön määrän ja tuottavuuden kasvun hidastuminen vaimentaa talouden kasvumahdollisuuksia maailmanlaajuisesti.

”Kaikkien talouspolitiikan tekijöiden on tarpeen pyrkiä ehkäisemään vaimean kasvun ja hitaan inflaation muodostumista pitkäaikaiseksi”, pääjohtaja Liikanen arvioi tiedotteessa.

Liikanen painottaa myös, että vaikka rahapolitiikalla on kyettävä vaikuttamaan euroalueen elpymiseen, pelkästään rahapolitiikan avulla ei voi saada pitkäkestoista talouskasvua aikaan. Siksi talouden rakenneuudistuksia on Liikasen mukaan vauhditettava kaikissa euroalueen valtioissa.

Euroopan keskuspankki arvioi syyskuussa alussa, että euroalueen talous kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia ja 1,6 prosenttia vuosina 2017 ja 2018.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Suomen Pankki ennusti maaliskuussa maailmantalouden kasvavan 3,2 prosenttia vuosina 2017 ja 2018.
Suomen Pankki ennusti maaliskuussa maailmantalouden kasvavan 3,2 prosenttia vuosina 2017 ja 2018.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat