Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

PTT: Kotien ruokalasku lähdössä kasvuun ensi vuonna – liha- ja leipätuotteet kallistumassa pitkän laskukauden jälkeen

Lihajalosteiden, kasviöljyjen ja -rasvojen sekä myllytuotteiden vienti on lisääntymässä.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Ruuan hinta on lähdössä nousuun.
Ruuan hinta on lähdössä nousuun. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Kuluttajat ovat voineet nauttia ruuan hinnan laskusta jo joitakin vuosia. Pian se on ohi.

Pellervon taloustutkimus (PTT) kertoi torstaina, että ruuan hinnan lasku hidastuu loppuvuodesta ja joidenkin tuotteiden hinnat lähtevät jo nousuun.

”Kaikkien kolmen päätuoteryhmän eli lihan, viljatuotteiden ja maidon kohdalla hinnat ovat ensi vuonna pikkuisen plussalla”, sanoo PTT:n tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori HS:lle.

Hän sanoo, ettei ennustetta viedä yksittäisten tuotteiden tasolle. Kasvisten ja hedelmien hinnat nousivat jo kesällä hetkellisesti.

Tänä vuonna vielä maidon, viljatuotteiden, leipien sekä lihan hintojen lasku jatkuu. Maidossa syitä ovat etenkin kova kilpailu ja runsas tuonti.

Suomessa elintarvikkeiden hinta seuraa muuta Eurooppaa pienellä viiveellä. Euroopassa käänne on jo tapahtunut ja ruuan hinnan lasku pysähtynyt, PTT kertoo tiedotteessaan torstaina.

Suomessa kuluttajahinnat kuitenkin kohoavat ensi vuonna hieman yleistä inflaatiovauhtia hitaammin. Nousua hidastaa makeisveron poistaminen.

PTT uskoo, että maitotuotteiden vienti takkuaa edelleen, mutta esimerkiksi lihajalosteiden, kasviöljyjen ja -rasvojen sekä myllytuotteiden vienti lisääntyy.

”Euroopassa etenkin juuston kysyntä kasvaa, ja elpymässä olevat Kiinan markkinat luovat kysyntää muillekin kuin teollisuustuotteille”, Arovuori sanoo PTT:n tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat