Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian Hinkley Pointin suurydinhanke allekirjoitettiin suljetuin ovin

Suomessa Teollisuuden Voima pelkää, että Hinkleyn aloittaminen voi myöhästyttää Olkiluoto kolmosta lisää.

Talous
 
STEFAN WERMUTH / Reuters
Hinkley Pointin 21 miljardin euron arvoinen projekti on herättänyt huolta myös Suomessa Olkiluodon kolmosreaktorin valmistumisongelmien takia.
Hinkley Pointin 21 miljardin euron arvoinen projekti on herättänyt huolta myös Suomessa Olkiluodon kolmosreaktorin valmistumisongelmien takia. Kuva: STEFAN WERMUTH / Reuters

Britannian kiistellyn ydinvoimaprojektin Hinkley Pointin kaupallinen sopimus allekirjoitettiin suljetuin ovin torstaina matalan profiilin tilaisuudessa. Lehdistöä ei ollut kutsuttu paikalle.

Matala julkisuusaste kuvasti Britannian pääministerin Theresa Mayn varauksellista suhtautumista hankkeeseen. May laittoi projektin kertaalleen jäihin heinäkuussa ja valmistelua jatkettiin vasta kun hallitus oli varmistanut, että ranskalainen ydinvoimayhtiö EDF ei voi luvatta myydä määräysvallan takaavaa omistusosuuttaan yhtiössä.

Pykälä varmistaa, että kiinalainen osapuoli, joka osallistuu rahoitukseen, ei voi ilman hallituksen lupaa päästä enemmistöomistajaksi.

Mayn lisäksi tilaisuudessa olivat uutistoimisto Reutersin mukaan paikalla Britannian talousministeri Greg Clark, Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault ja Kiinan energiaviraston johtaja Nur Bekri.

Hinkley Pointin 21 miljardin euron arvoinen projekti on herättänyt huolta Suomessa Olkiluodon kolmosreaktorin valmistumisongelmien takia.

Olkiluodon reaktoria rakentava Areva ollaan Ranskassa siirtämässä EDF:n omistukseen. EDF on ilmoittanut, ettei se halua yhdeksän vuotta myöhässä olevaa Olkiluotoa riesakseen.

EDF:llä on tekeillä Flamanvillen rannikkokuntaan Luoteis-Ranskassa ydinvoimala, joka on Olkiluoto kolmosen tavoin myöhässä. Suomalaiset pelkäävät, että Flamanvillen hankkeeseen pannaan nyt vauhtia siirtämällä Olkiluodon työmaan parhaat arevalaisvoimat sinne, kun EDF haluaa Flamanvillen valmiiksi.

Olkiluodon laitoksen tilaaja Teollisuuden Voima (TVO) jätti tällä viikolla ranskalaisoikeuteen kanteen Arevaa vastaan. TVO:n tavoitteena on saada Arevalta oikeuden määrittämät takuut Olkiluodon valmiiksi rakentamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat