Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljynviejien Opec sopi rajoittavansa öljyntuotantoa, mutta ”Opec on oikeastaan menettänyt suuren osan uskottavuudestaan”

Vaikka öljy alkaisi kallistua, bensiinin kuluttajahintoihin isoja muutoksia ei ole odotettavissa.

Talous
 
Ramzi Boudina / Reuters
Saudi-Arabian energiaministeri Khalid al-Falih (vas.) keskusteli Algerian pääministerin Abdelmalek Sellalin kanssa tiistaina.
Saudi-Arabian energiaministeri Khalid al-Falih (vas.) keskusteli Algerian pääministerin Abdelmalek Sellalin kanssa tiistaina. Kuva: Ramzi Boudina / Reuters
Fakta

Viitelaatu

 Viitelaatu määrittelee sen, kuinka tiheää raakaöljy on 15,6 celsiusasteen lämpötilassa ja mikä on öljyn rikkipitoisuus.

 Kevyet ja vähärikkiset raakaöljyt, kuten Brent ja WTI, ovat kalliimpia kuin raskaammat ja rikkipitoisemmat raakaöljyt.

 Mitä raskaampaa ja runsasrikkisempää raakaöljy on, sitä enemmän se edellyttää jalostamista.

Öljynviejävaltioiden yhteistyöjärjestön Opecin yllättävä ilmoitus öljyntuotannon rajoittamisesta sai öljyn hinnan heittelehtimään torstaina.

Aamulla raakaöljyn Brent-viitelaatu kallistui kuusi prosenttia, mutta iltapäivällä se alkoi halventua.

Sijoittajia hermostutti tiedonpuute Opecin sopimuksen yksityiskohdista. Oli epäselvää, missä määrin eri valtiot ovat valmiita tuotantoaan rajoittamaan.

”Mahdollisia päätöksiä tehdään tosiasiassa vasta marraskuun lopussa, eikä yksikään valtio ole edes ilmoittanut hyväksyvänsä rajoituksia”, sanoo energia-alan markkinatutkimusyhtiön S & P Global Plattsin analyytikko Vesa Ahoniemi.

Sen sijaan Nigeria, Libya ja Iran ilmoittivat haluavansa vapautusta tuotannon rajoituksista. Ahoniemi pitää mahdollisena, että Saudi-Arabia suostuu tuotannon supistamiseen ja muut valtiot pitävät tuotannossaan vain välttämättömiä huoltoseisokkeja.

”Opec on oikeastaan menettänyt suuren osan uskottavuudestaan öljymarkkinoilla, koska päätökset ovat jääneet pääasiassa puheiksi”, Ahoniemi sanoo.

Opec ilmoitti varhain torstain Suomen aikaa, että tuotantoa supistetaan 32,5–33 miljoonaan barreliin päivässä. Nykyisin tuotanto on uutistoimisto Reutersin mukaan noin 33,5 miljoonaa barrelia päivässä.

Illalla kello 20 Suomen aikaa Brent-viitelaadun raakaöljy maksoi 49,8 dollaria barrelia kohti. Hinta oli hieman kohonnut, mikä kertoo hyvin sekavista tunnelmista markkinoilla.

Öljynjalostusyhtiö Nesteen energiamarkkinoiden asiantuntija Lauri Kärnä ennustaa, että öljyn hinta heittelehtii paljon lähitulevaisuudessa.

”Epätietoisuus Opecin päätöksestä on suurta. Öljyn hintakehitys on ollut epävakaata jo pitkään ja markkinoilla oli torstaina vaikeuksia tulkita Opecin päätöstä”, Kärnä sanoo.

Jos öljy alkaisi ajan mittaan selvästi kallistua, sillä olisi laaja-alaisia vaikutuksia.

Hyötyjät

Karkean nyrkkisäännön mukaan liuskeöljyn tuottaminen on kannattavaa, jos raakaöljyn hinta on 50 dollaria barrelia kohti. Hinnan ollessa 40 dollaria barrelilta liuskeöljyn tuottajat pystyvät suunnilleen vain kattamaan tuotantokustannuksensa.

Raakaöljyn kallistuminen olisi siis hyödyksi liuskeöljyn tuottajille. Syksystä 2014 poikkeuksellisen halpana pysynyt öljy on yllättänyt perinteiset öljyntuottajavaltiot, koska liuskeöljyn tuottajat ovat sitkeästi selvinneet erittäin vaikeissa olosuhteissa.

Kuluttajat

Raakaöljyn hinta vaikuttaa kuluttajien ostamiin polttoaineisiin. Suomessa muutokset raakaöljyn hinnassa eivät siirry yhtä suoraviivaisesti kuluttajahintoihin kuin monissa muissa valtioissa. Yhtenä syynä siihen on polttoaineiden kireä verotus.

Lokakuun öljyntuotanto on jo myyty markkinoilla. Siksi kuluttajahintoihin on tuskin odettavissa merkittäviä muutoksia lähiaikoina.

Neste

Öljynjalostusyhtiö Nesteelle raakaöljyn kallistumisella ei ole juuri merkitystä. Yhtiön liikevaihtoa öljyn kallistuminen kasvattaa, mutta suuri osa liikevaihdosta on läpilaskutusta.

Nesteen kannattavuuden kannalta keskeisiä ovat jalostuskatteet. Nesteen jalostuskate lasketaan vähentämällä lopputuotteiden myyntituloista raakaöljyn hinta ja jalostuksen kustannukset.

Politiikka

Kansainvälisiin öljymarkkinoihin sekoittuu runsaasti politiikkaa. Jos Iran on valmis antamaan periksi ja tinkimään tuotantonsa lisäämisestä, se voisi merkitä tulehtuneiden suhteiden paranemista Saudi-Arabiaan.

Toistaiseksi Iran ei ole suostunut edes keskustelemaan tuotannon kasvattamisen hidastamisesta. Iran pyrkii siihen, että se kasvattaa tuotantonsa talouspakotteita edeltävälle tasolle eli 4,2 miljoonaan barreliin päivässä.

Suuret öljynviejävaltiot

Suurien öljyviejävaltioiden ahdinko tuskin helpottaa, vaikka öljyn hinta olisi 50–60 dollaria barrelilta. Venezuelan talous on jo romahtanut ja sen tervehtyminen kestää vuosikausia.

Venäjä

Venäjä on joutunut turvautumaan rahastoimiinsa öljykaupan tuloihin.

Jos öljy ei kallistu selvästi, vaarana on rahastojen varojen loppuminen.

”On erittäin mielenkiintoista nähdä, mitä maailmanpolitiikassa tapahtuisi, jos Venäjän ja muiden suurten öljyntuottajavaltioiden valuuttavarannot loppuisivat”, Kärnä sanoo.

Öljyntuotanto Venäjällä on ollut pitkään ennätyksellisen suurta. Halvan öljyn takia ruplan ulkoinen arvo on hyvin heikko suhteessa dollariin ja euroon. Heikon ruplan takia tuontituotteet ovat kalliita, mikä taas heikentää palkansaajien ja eläkeläisten ostovoimaa.

Ahoniemen mukaan suuret valuuttakaupat ruplan ja dollarin välillä ovat johtuneet pääasiassa siitä, että suuret venäläiset öljyntuottajat ovat vaihtaneet dollareita rupliksi. Öljykauppaa käydään dollareissa.

”Öljyn halpenemisen takia öljy-yhtiöt eivät vaihda enää niin paljon ruplia dollareiksi, mikä taas luonnostaan heikentää ruplan arvoa. Lisäksi öljyn verotus kevenee maailmanmarkkinahintojen halvetessa. Venäjällä öljyn halpeneminen ei siis rokota öljy-yhtiöitä, vaan nimenomaan valtiota ja kansalaisia.”

Rahapolitiikka

Merkittävä tekijä euroalueen inflaatiovauhdin hidastumiseen on viime vuosina ollut raakaöljyn halpeneminen, mikä vaikuttaa laajasti energian hintaan.

Raakaöljyn kallistuminen olisi mieluinen uutinen Euroopan keskuspankille, jonka hintavakaustavoitteena on pitää inflaatiovauhti hieman alle kahdessa prosentissa keskipitkällä aikavälillä. Euroalueella inflaatiovauhti on ollut alle prosentin lokakuusta 2013 lähtien.

Inflaatio tarkoittaa yleistä hintatason kohoamista.

Oikaisu 30.9. klo 7:50: Toisin kuin jutussa alun perin kirjoitettiin, Nesteen jalostuskate lasketaan vähentämällä lopputuotteiden myyntituloista raakaöljyn hinta ja jalostuksen kustannukset.

Ramzi Boudina / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat