Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan tilastovirasto puuttui johdannaissopimusten kirjauksiin – Suomen julkinen velka kasvoi

Suomen julkisen talouden velka kasvoi 63,6 prosenttiin bruttokansantuotteesta, kertoo Tilastokeskus.

Talous
 

Suomi on hieman kauempana EU:n asettamasta velkarajasta kuin aiemmin on laskettu, kertoi Tilastokeskus perjantaina.

Tilastokeskus ilmoitti, että Suomen julkinen velka vuonna 2015 oli 63,6 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen eikä 63,1 prosenttia, kuten kevään ennakkotiedoissa arvioitiin.

EU:n vakaus- ja kasvusopimuksessa on sovittu, että jäsenmaan velka ei saa olla yli 60 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Velan nousu yli kriittisen rajan tarkoittaa sitä, että Suomen talouspäätökset ovat aiempaa tarkemmin Euroopan komission syynissä. Viime kädessä komission tiukkuudessa on kyse tulkinnasta. Monet muut EU-maat kärsivät Suomea pahemmasta velkaongelmasta.

 

 

Muutos liittyy Euroopan tilastoviranomaisen Eurostatin linjaukseen työeläkelaitosten johdannaissopimuksista ja arvopaperilainauksesta. Johdannaissopimukset ovat sijoitustyökaluja, joiden arvo perustuu esimerkiksi jonkun toisen arvopaperin, raaka-aineen tai valuutan arvon kehitykseen. Johdannaisilla voi lyödä vetoa vaikkapa sähkön hinnan tai korkojen nousun tai alenemisen puolesta.

Lähtökohtaisesti johdannaissopimuksia ei merkitä tileille, joista julkinen velka lasketaan. Eurostat kuitenkin katsoi, että sopimuksiin liittyvät käteisvakuudet pitää ottaa huomioon velan laskennassa. Muutoksen vaikutus Suomen julkisen talouden velkaan on noin yksi prosenttiyksikkö suhteessa bruttokansantuotteeseen.

EU-maiden velkatasojen mittarina käytetään EDP-velkaa eli julkisyhteisöjen sulautettua bruttovelkaa, joka on vertailukelpoinen jäsenmaiden välillä.

Velan lisäksi komissio valvoo myös jäsenmaiden velkaantumisen vauhtia eli alijäämää. Tilastokeskus kertoi perjantaina, että Suomen alijäämä vuonna 2015 oli 2,8 prosenttia bruttokansantuotteesta eli niukasti alle 3,0 prosentin rajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat