Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kosketusnäytöt tekivät läpimurron autoihin – suomalainen startup-yritys pyrkii miljooniin ajoneuvoihin ranskalaisjätin kainalossa

Kosketusnäyttöihin pintakalvoja suunnitteleva startup-yritys Canatu sai järeän tukijan Ranskasta. Yli 20 miljardin euron liikevaihtoa tekevä Faurecia sijoitti suomalaisyritykseen ja teki yhteistyösopimuksen.

Talous
 
Sirpa Räihä / HS
Canatu on kehittänyt kalvon, jonka avulla kaarevista ja venyvistä näytöistä voidaan tehdä kosketusnäyttöjä.
Canatu on kehittänyt kalvon, jonka avulla kaarevista ja venyvistä näytöistä voidaan tehdä kosketusnäyttöjä. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Fakta

Yliopistossa kypsynyt liikeidea

 Joukko tutkijoita perusti Canatun vuonna 2004 Teknillisen korkeakoulun (nykyään osa Aalto-yliopistoa) tutkimuksen perusteelta.

 Yritys valmistaa sähköä johtavia hiilinanokalvoja, joita voi käyttää taipuisien ja venytettävien kosketusnäyttöjen valmistamiseen.

 Noin 40 ihmistä työllistävä Canatu aikoo kaksinkertaistaa työntekijämääränsä lähiaikoina ja rekrytoi parhaillaan asiantuntijoita Suomesta sekä ulkomailta.

 Canatun nimi tulee englanninkielisestä sanasta carbon nanotube eli hiilinanoputki.

Maailman suurin auton sisätilojen valmistaja Faurecia on ostanut siivun suomalaisesta startup-yrityksestä Canatusta. Yritykset julkistivat perjantaina Pariisin autonäyttelyssä myös yhteistyösopimuksen.

Canatu valmistaa sähköä johtavia nanokalvoja, jotka mahdollistavat taipuisien kosketusnäyttöjen valmistuksen. Ranskalaisen Faurecian kautta suomalaisyritys voi saada tuotteensa jopa miljooniin ajoneuvoihin.

”Pelkästään niin sanottujen high-end autojen, kuten Mersujen, Bemareiden ja Audien, markkinat ovat noin kuusi miljoonaa autoa vuodessa. Kosketusnäytöt ovat yleistyneet ensin näissä brändeissä. Keskihintaisissa autoissa, kuten Volkswageneissa, potentiaali on vielä suurempi”, kertoo Canatun toimitusjohtaja Juha Kokkonen.

Kokkonen aloitti Canatussa syyskuun puolessa välissä. Hän on toiminut aiemmin johtotehtävissä sekä Microsoftissa että Nokiassa.

Yhteistyösopimuksen myötä Canatu ja Faurecia kehittävät yhteisiä innovaatioita, joita ne sitten esittelevät autonvalmistajille. Isot valmistajat sitten valitsevat, haluavatko he juuri Canatun kalvoilla päällystetyt kosketusnäytöt autoihinsa.

”Autoteollisuus on meille todella tärkeä ala, ja siellä on meneillään merkittävä murros. Kosketusnäyttöjen kautta autoihin voidaan ladata koko ajan uusia ominaisuuksia”, Kokkonen selittää.

Faureciasta tuli yksi Canatun omistajista syyskuussa päättyneellä rahoituskierroksella, jolloin startup keräsi yhteensä 22 miljoonaa euroa lainaa ja omaa pääomaa. Summasta 12 miljoonaa euroa oli lainaa Euroopan investointipankilta. Loput kymmenen miljoonaa euroa tuli kahdelta suomalaiselta pääomasijoitusyhtiöltä ja Faurecialta.

Canatu ei kerro Faurecian sijoituksen tarkkaa euromäärää. Kokkosen mukaan Faurecia on Canatun merkittävä omistaja, mutta ranskalaisyhtiön osuus on silti alle 10 prosenttia osakkeista.

Faurecia on melko tuntematon nimi, vaikka moni suomalainenkin ajaa ranskalaisyhtiön suunnitteleman sisustuksen keskellä. Faurecian liikevaihto oli viime vuonna 21 miljardia euroa.

Kosketusnäytöt tekivät läpimurron automarkkinoille sähköautoyhtiö Teslan avulla. Kaikissa Tesloissa on kosketusnäytöt, ja niitä on alkanut ilmestyä kiivaaseen tahtiin myös muihin luksusautoihin, mutta myös lukuisiin keskihintaisiin ajoneuvoihin.

Autossa ei ole turvallista tihrustella pientä ruutua, joten kosketusnäytöt vaativat paljon tilaa. Canatun kalvot ovat venyviä ja taipuisia, joten niiden avulla kosketusnäytöt voivat kaartua auton pintojen mukaan.

”Se on myös auton kauniin muotoilun kannalta tärkeää. Auto voi olla kännykän tai rannekellon kaltainen design-statement. Pystymme Faurecian kanssa luomaan sellaisia ratkaisuja, jotka ovat luonteva osa designia.”

Faurecia paketoi autonvalmistajille niiden brändiin sopivan sisustuksen. Se ei siis itse tee esimerkiksi kosketusnäyttöjä, vaan ne tulevat sopimusvalmistajilta. Ranskalaisyhtiön verkostot autoteollisuudessa ovat hyvin kattavat, ja niitä Canatu toivoo pääsevänsä hyödyntämään.

”Faurecia suunnittelee sisustusratkaisuja ohjaamosta istuimiin melkein jokaiselle maailman autobrändille. Se voi vaikuttaa siihen, millaista teknologiaa autoihin tuodaan”, Kokkonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat