Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyys ja pörssin heilahtelu ei näy suomalaisten varallisuudessa – pysynyt tänä vuonna ennätystasolla

Kotitalouksien rahoitusomaisuus kasvoi vuoden toisella neljänneksellä.

Talous
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
Suomalaisilla on paljon muutakin varallisuutta kuin asuntoja.
Suomalaisilla on paljon muutakin varallisuutta kuin asuntoja. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Suomalaisten varallisuus on pysytellyt ennätyksellisellä tasolla työttömyydestä ja pörssikurssien heilahtelusta huolimatta.

Tästä tuli todistusaineistoa perjantaina, kun Tilastokeskus julkaisi tiedot suomalaisten rahoitusvaroista. Suomalaisten kotitalouksien nettorahoitusvarallisuus on noussut 135,2 miljardiin euroon, kun koko 282 miljardin euron rahoitusvarallisuudesta vähennetään velat.

Vain viime vuonna nettorahoitusvarallisuus on ollut hiukan suurempi.

Kyseessä on rahoitusvarat kuten talletukset, osakkeet ja rahasto-osuudet. Mukana ei ole reaaliomaisuutta kuten asuntoja. Lisäystä rahoitusvaroihin tuli vuoden toisella neljänneksellä 2,2 miljardia euroa lähinnä osakkeiden arvonnousun takia.

Kovin uusia tilastoja nettoreaaliomaisuudesta ei ole, mutta kesäkuussa Tilastokeskus julkaisi tiedon, jonka mukaan suomalaisten nettovarallisuus oli kaikkien aikojen suurin viime vuoden lopussa.

Kun lasketaan yhteen muun muassa talletukset, osakkeet sekä asunnot, kotitalouksien nettovarallisuus nousi 560 miljardiin euroon vuonna 2015. Nettovarallisuudessa on varoista poistettu velat.

Suomalaisten varallisuus on kasvanut, vaikka velat ovat kasvaneet kovaa vauhtia.

Vuonna 2000 suomalaisten kotitalouksien velkaantumisaste oli noin vielä 65 prosenttia, nyt se on 126 prosenttia käytettävissä olevista tuloista. Velkaantumisastetta ei suhteuteta koko omaisuuteen vaan käytettävissä oleviin tuloihin eli useimmiten siihen, mitä jää käteen palkasta verojen jälkeen.

Kotitalouksilla menisi keskimäärin velkojensa maksuun nyt hiukan yli vuosi, jos kaikki tulot olisivat käytettävissä velkojen maksuun.

Omaisuus ei jakaudu tasaisesti suomalaisten kesken. Tilasto ei kerro mitään yksittäisen suomalaisen varallisuudesta, vaan siitä, miten kaikkien suomalaisten varallisuus on yhteenlaskettuna kehittynyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat