Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelätty kestävyysvaje näkyy nyt – Grafiikka näyttää julkisen talouden ongelman

Julkisen talouden tasapainottaminen käy yhä vaikeammaksi.

Talous
 
Milka Alanen
Sosiaaliturvarahastot ovat pitkään ylläpitäneet Suomen julkisen talouden tasapainoa. Selitys tilanteen heikkenemiseen löytyy eläkerahastoista ja työttömyysrahastoista. Eläkerahastoja painaa suurten ikäluokkien eläköityminen.
Sosiaaliturvarahastot ovat pitkään ylläpitäneet Suomen julkisen talouden tasapainoa. Selitys tilanteen heikkenemiseen löytyy eläkerahastoista ja työttömyysrahastoista. Eläkerahastoja painaa suurten ikäluokkien eläköityminen. Kuva: Milka Alanen

Pitkään puhuttu Suomen julkisen talouden kestävyysvaje näyttää saapuneen uhkakuvista todellisuuteen.

Tilastokeskus julkaisi perjantaina vuoden 2015 julkisen talouden velkaluvut, jotka päällisin puolin olivat synkät mutta vakaat. Bruttovelan määrä nousi 133 miljardiin euroon, mikä talouden kokoon suhteutettuna oli hieman EU:n komission valvoman rajan yläpuolella. Uuden velkatarpeen määrää kuvaava alijäämä oli 5,8 miljardia, eli niukasti EU-rajan alapuolella.

Julkisen talouden kivijalka, sosiaaliturvarahastot, olivat kuitenkin ylijäämäisiä enää alle prosentin. Sosiaaliturvarahastojen ylijäämä ei ole ollut näin pieni kertaakaan Tilastokeskuksen vuoteen 1975 ulottuvassa tilastoinnissa.

Sosiaaliturvarahastot ovat pitkään ylläpitäneet Suomen julkisen talouden – eli suomalaisten yhteisten rahojen – tasapainoa. Niihin on virrannut miljardeja enemmän rahaa kuin niistä on lähtenyt. Rahastot ovat luoneet vastapainon valtiolle ja kunnille, jotka ovat käyttäneet rahaa enemmän kuin keränneet.

Oheisesta kuviosta näkee, miten sosiaaliturvarahastojen tasainen ylijäämä on kääntynyt viime vuosina selvään laskuun. Juttu jatkuu kuvion jälkeen.

 

 

Selitys tilanteen heikkenemiseen löytyy eläkerahastoista ja työttömyysrahastoista. Eläkerahastoja painaa suurten ikäluokkien eläköityminen. Käytännössä on saavuttu jo tilanteeseen, jossa eläkerahojen karttuminen on sijoitustuottojen varassa.

”Eläkejärjestelmän perinteinen ylijäämä on supistunut jo viiden vuoden ajan. Eläkemenot nousevat nopeammin kuin maksutulot”, eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander sanoo.

Työttömyysvakuutusrahasto puolestaan painui viime vuonna pakkaselle pahan työttömyystilanteen painamana. Sen odotetaan kuitenkin nousevan plussalle tänä vuonna.

Valtiovarainministeriö ennustaa Suomen velkaantumisen hidastuvan hieman vuosikymmenen loppuun mennessä. Ennuste perustuu suhdanteiden paranemiseen eli talouskasvun kiihtymiseen. Julkisen talouden rakenteiden kantokyky heikkenee edelleen.

”Meidän ennusteissa rakenteellinen alijäämä heikkenee ensi vuonna. Se on akuutimpi hätä kuin velan taso”, valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikkö Markus Sovala sanoo.

Julkisen talouden rakenteellisia ongelmia ovat esimerkiksi eläkeläisten ja opiskelijoiden suuri määrä suhteessa työssä käyviin sekä avoimien työpaikkojen ja työnhakijoiden kohtaamattomuus.

Rakenteellisen alijäämän kasvu tarkoittaa sitä, että jos ennustettu talouden kasvu jää toteutumatta, julkinen talous valahtaa entistä syvempiin ongelmiin.

Myös EU käyttää rakenteellista alijäämää yhtenä mittarina, jolla Suomen talouden tilannetta tarkkaillaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat