Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin valvoja vaatii Nordealta 1,2 miljardia euroa lisää pääomaa – Osake voimakkaassa nousussa

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Nordean pääjohtaja Casper von Koskull
Nordean pääjohtaja Casper von Koskull Kuva: Juhani Niiranen / HS

Ruotsin pankkivalvoja Finansinspektionen vaatii Nordealta 1,2 miljardia euroa lisää ydinvakavaraisuuteen laskettavaa pääomaa. Valvoja korotti perjantaina pankin ydinvakavaraisuusvaatimuksen 17,3 prosenttiin. Vaatimus on voimassa saman tien.

Ruotsalaislehti Svenska Dagbladet uutisoi kesäkuussa, että Nordealle olisi tulossa syksyllä jopa 5–9 miljardin euron lisäpääomavaatimus. Lopputulos jäi siis selvästi alle tämän spekulaation. Artikkeli perustui Finansinspektionissa työskentelevän analyytikon laatimaan sisäiseen muistioon.

Nordean osake lähti maamantain uutisen jälkeen voimakkaaseen nousuun. Osake oli puolen päivän aikaan Helsingin pörssissä neljä prosenttia perjantain päätöskurssia kalliimpi.

Pääomavaateen korotus liittyy Ruotsin suurten pankkien sisäisten riskimallien arvioon, jossa Finansinspektionen tutki, miten niissä laskettiin asiakasyritysten konkurssiriskiä.

Ydinvakavaraisuus kertoo, kuinka paljon pankilla on korkealaatuista omaa pääomaa suhteessa sen riskipainotettuihin saataviin.

Mitä suurempi on asiakasyrityksen riski joutua maksukyvyttömyyteen, sitä enemmän pankin pitää varata sen varalta pääomaa.

Pankit arvioivat konkurssiriskiä laskentakaavoilla, jotka perustuvat muun muassa menneiden vuosien konkurssitodennäköisyyksiin eri tyyppisissä yrityksissä. Pankit ja valvojat ovat olleet eri linjoilla siitä, kuinka paljon näihin tarkasteluihin pitää ottaa mukaan taantumavuosia, jolloin yrityksiä kaatuu poikkeuksellisen paljon.

Nordea ilmoitti maanantaina, että se on valvojan kanssa eri mieltä laskennan lopputuloksesta. Nordean näkemyksellä ei kuitenkaan enää tässä vaiheessa ole merkitystä.

”Tämä on valvojan lopullinen johtopäätös”, Nordean sijoittajasuhteista vastaava johtaja Rodney Alfvén sanoo.

Heinäkuussa Nordea arvioi, että sen ydinvakavaraisuusvaatimus nousisi vuoden loppuun mennessä noin 17 prosenttiin. Sen lisäksi pankki on ilmoittanut pitävänsä 0,5–1,50 prosentin puskurin.

Pankin ydinvakavaraisuus oli kesäkuun lopussa 16,8 prosenttia. Sen jälkeen pankki on vähentänyt yritysluottojensa riskiä luottoriskivakuutuksilla, mikä korotti ydinvakavaraisuuden 17,2 prosenttiin. Syyskuun lopun tilanne julkistetaan kolmannen vuosineljänneksen tulosjulkistuksen yhteydessä lokakuun lopulla.

Alfvén vakuuttaa, että pankki tulee täyttämään korotetun vaatimuksen.

”Me täytämme sen.”

Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull muistutti tiedotteessa, että pankki on vaikeuksitta ja tuloksensa kautta kasvattanut ydinvakavaraisuuttaan tämän vuosikymmenen aikana jo yli kymmenellä prosenttiyksiköllä.

Samalla Nordea on pystynyt maksamaan suuria osinkoja omistajilleen. Nordea teki viime vuonna 4,8 miljardia euroa liikevoittoa.

”Olemme kuluneen vuosikymmenen aikana luoneet 31 miljardia euroa omaa pääomaa ja vahvistaneet ydinvakavaraisuussuhdettamme 5,9 prosentista 17,2 prosenttiin. Tuloskehityksemme on samalla ollut Euroopan vakaimpia ja Nordean tase eurooppalaispankkien vahvimpia. Se näkyy myös eri luokituslaitosten myöntämissä luottoluokituksissa. Nordean luokitukset ovat korkeimpien joukossa. Uusiin pääomavaatimuksiin sopeutuminen ei vaikuta liiketoimintaamme”, von Koskull sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat