Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Google julkaisi uuden älypuhelimen ja kotia kontrolloivan avustajan

Googlen uudessa Pixel-älypuhelimessa on sisäänrakennettua keinoälyä. Virtuaalinen sihteeri oppii palvelemaan puhelimen käyttäjää.

Talous
 
BECK DIEFENBACH / Reuters
Google esitteli uuden älypuhelimen Pixelin San Franciscossa.
Google esitteli uuden älypuhelimen Pixelin San Franciscossa. Kuva: BECK DIEFENBACH / Reuters
Fakta

Virtuaalisihteereitä on jo kaikkialla

 Tunnetuin virtuaaliavustajista on puheella ohjattava Siri, jonka Apple julkaisi vuonna 2011. Siitä on tullut olennainen osa Applen käyttöjärjestelmää ja ehkä eniten julkisuudessa paistatteleva keinoäly.

 Amazon julkaisi Alexan osana Echo-älykaiutintaan vuonna 2014. Amazon antaa myös ulkopuolisten tahojen kehittää Alexalle sovelluksia.

 Google on yrittänyt pärjätä nelisen vuotta kömpelön Now-avustajan avulla, joka ei kykene keskusteluun käyttäjän kanssa. Uusi Google Assistant huomattavasti Now’ta älykkäämpi ja oppivaisempi.

 Viime vuonna julkistetun Facebookin M:n on tarkoitus auttaa somettajia tekemään ravintola- tai lentolippuvarauksia, maksamaan pikkuostoksia ja oppia ennakoimaan käyttäjän tarpeita.

Internetyhtiö Google julkisti tiistai-iltana Suomen aikaa San Franciscossa pidetyssä tapahtumassa uutuustoimintoja ja -laitteita.

Ensin Google esitteli Pixel-älypuhelimen, jonka mukana on yhtiön kehittämä uusi keinoälyyn pohjautuva virtuaaliavustaja Assistant.

Pixel on ensimmäinen puhelin, jossa Assistant on sisäänrakennettuna. Aiemmin Google on julkaissut Assistantia käyttävän videopuhelusovellus Duon ja pikaviestipalvelu Allon.

Puhelimen uusiin ominaisuuksiin kuuluu virtuaaliavustajan lisäksi älypuhelimen kamera, joka on Googlen mukaan markkinoiden paras.

Älypuhelin on myös suunniteltu virtuaalista todellisuutta varten. Google julkisti tiistaina myös älypuhelimeen yhteensopivat virtuaalilasit.

BECK DIEFENBACH / Reuters
Googlen vastajulkaistu Pixel-puhelin virtuaalilaseissa.
Googlen vastajulkaistu Pixel-puhelin virtuaalilaseissa.

Yhtiö on aiemminkin tuonut markkinoille kuluttajaelektroniikkaa Nexus-laitteiden muodossa. Niitä se on kehittänyt yhteistyössä muiden laitevalmistajien, kuten HTC:n ja Huawein kanssa.

Google yritti myös puhelinmarkkinoille ostamalla Motorola Mobilityn vuonna 2012, mutta siitä kaupasta yhtiölle jäi lopulta käteen vain kasa patentteja. Google myi Motorolan puhelintoiminnot Lenovolle pari vuotta sitten.

Pixel poikkeaa Motorolasta ja Nexus-sarjasta, sillä Google on markkinoinut Pixeliä paljon ja mainostaa sitä nimenomaan Google-puhelimena.

Emoyhtiö Alphabetin hallinnoima Google tuskin jatkossakaan halajaa suureksi peluriksi vaikealla älypuhelinalalla, jonka muutos on viime vuosina ajanut Nokian ja Blackberryn kaltaisia vanhoja jättiläisiä kokonaan pois markkinoilta.

Tärkeämpää Googlelle on todennäköisesti se, millaisia ohjelmistoja puhelimen tai tietokoneen sisällä jyllää.

Pixel-puhelimilla Google tavoittelee ilmeisesti nimenomaan Applen iPhonen käyttäjiä, sillä puhelin on Techcrunchin tietojen mukaan hinnoiteltu selvästi kalleimpien puhelinten kategoriaan.

Nexus-sarjan laitteet päinvastoin ovat keskihintaisia tai edullisia laitteita. Ne eivät kuitenkaan ole myyneet kovin hyvin.

Tiistain julkistuksessa toimitusjohtaja Sundar Pichai korosti, että yhtiö kääntää katseensa keinoälyyn, Googlen tapauksessa virtuaaliavustaja Assistantiin.

Google ei ole ainoa. Maailman suurimmat teknologiayhtiöt valmistautuvat nyt toden teolla kisaamaan virtuaalisilla sihteereillä. Jokainen yhtiö haluaisi tulenpalavasti oman pikkuapulaisensa ihmisten mobiililaitteisiin ja olohuoneisiin.

Virtuaaliavustajien avulla yritykset oppivat entistä enemmän asiakkaistaan, pystyvät kehittämään henkilökohtaisempia palveluja ja kohdentamaan mainoksia yhä taitavammin.

Esimerkiksi verkkokauppayhtiö Amazonin kehittämä Alexa voi ohjata verkkoon kytkettyjä kodinkoneita, valaistusta ja lämmitystä, tilata pizzan tai vastata kysymyksiin pelkillä puhekomennoilla. Mitä enemmän esineitä kytkeytyy verkkoon, sitä suuremmaksi virtuaaliavustajien valta kasvaa.

Applella on Siri, Microsoftilla Cortana ja Facebookilla M, joka – hieman uhkaavasti – tuo mieleen James Bondista tutun MI6-tiedustelupalvelun johtajan. Aiemmin Facebook kutsui pikkuapulaista Moneypennyksi, joka on M:n sihteeri.

Monissa kielissä sihteeriä tarkoittava sana juontaa juurensa latinan kielen sanasta secretarius, joka kääntyy salaisuuksien pitäjäksi. Virtuaalisihteerit toimittavat päinvastaista virkaa: ne ovat verkkoon yhdistettyjä tekoälyjä, joiden tarkoituksena on kehittyä sitä fiksummiksi, mitä enemmän tietoa ne meistä keräävät yhdeksi suureksi tietokannaksi.

Ajatus suuryritysten omistamista alati fiksummista tekoälyistä voi tuntua vastenmieliseltä, mutta toisaalta ne mahdollistavat yhä paremman ja henkilökohtaisemman palvelun.

Google julkaisi tiistaina Pixel-puhelimiensa lisäksi Home-laitteen, joka haastaa Amazonin Echo-älykaiuttimen. Google kertoi Home-projektista jo keväällä.

Googlen Home on vähän itkuhälyttimen näköinen pömpeli, jonka avulla voi ohjailla asunnon laitteita. Google kuvaili Home-laitetta äänikomennoilla hallittavaksi kyberassistentiksi, joka vastaa kysymyksiin, hoitaa tehtäviä, hallitsee kodin älylaitteita ja näyttää videoita.

Laitteen hyödyt voivat jäädä kuitenkin pieniksi, jos huushollista ei löydy älyjääkaappia, älytermostaattia tai älyvalaistusta.

BECK DIEFENBACH / Reuters
Google Home -laite esimerkiksi muistuttaa ostoksista ja auttaa etsimään musiikkia.
Google Home -laite esimerkiksi muistuttaa ostoksista ja auttaa etsimään musiikkia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat