Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Deutsche Bank on enää alle puolet Nordean arvosta – Mitä Euroopan pankkijätille oikein tapahtuu?

Deutsche Bank taistelee aikaa vastaan

Talous
 
Luke MacGregor / Reuters
Saksan ja Euroopan suurin pankki Deutsche Bank on ollut viime viikot huhujen armoilla.
Saksan ja Euroopan suurin pankki Deutsche Bank on ollut viime viikot huhujen armoilla. Kuva: Luke MacGregor / Reuters

Saksan pankkimaailman entinen tähti Deutsche Bank (DB) on polvillaan.

Pankin ympärillä koko vuoden vellonut huhumylly paisui jälleen kaksi viikkoa sitten, kun tuli ilmi, että Yhdysvaltain viranomaiset vaativat pankilta 14 miljardin dollarin eli noin 13 miljardin euron korvauksia. Ne liittyvät huijauksiin asuntolainoihin perustuvien arvopaperien kaupassa ennen finanssikriisiä.

Epävarmuus kärjistyi jälleen viime viikon lopulla huhuista, että jotkut asiakkaat jo karttavat pankkia.

Pankin pörssiarvosta on hävinnyt vuodessa yli puolet. Romahdusta kuvaa se, että Nordean markkina-arvo oli maanantaina yli kaksinkertainen DB:hen verrattuna, vaikka Nordean taseen koko on alle puolet DB:stä.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat arvioineet DB:n olevan maailman riskipitoisin pankki. Sen vähimmäisomavaraisuusaste on matalampi kuin millään muulla jättipankilla. Se tarkoittaa, että sillä on vähemmän pääomaa kantamassa mahdollisia tappioita.

Mistä Deutsche Bankin vaikeudet johtuvat?

Pankin perusliiketoiminta eli varainhoito, investointi- ja vähittäispankkitoiminta ovat kannattavia. Mutta kannattavuus on heikentynyt selvästi viime vuodestakin. Kaikkia pankkeja vaivaa matala korkotaso, joka heikentää korkokatetta.

Myös arvopaperimarkkinoiden alkuvuoden alakulo iski voimakkaasti DB:n kaltaiseen investointipankkiin, jonka liiketoiminnasta iso osa liittyy arvopaperikauppaan tai on muuten yritysten palvelemista.

DB:n suurin ongelma ovat vanhat synnit. Uusi pääjohtaja John Cryan joutui viime vuonna tekemään lähes kuuden miljardin euron alaskirjaukset pankin liikearvosta. Se tarkoittaa, että taseessa oli näin paljon arvottomaksi muuttunutta omaisuutta. Alaskirjaus ei ollut ensimmäinen.

Pankin toimintakulttuurissa on myös ollut vakavia ongelmia. DB on jo maksanut vuosina 2011–2015 yli yhdeksän miljardia euroa korvauksia erilaisista väärinkäytöksistä. Viime vuonna alkoi kaiken kukkuraksi kokonaan uusi tutkinta liittyen talouspakotteiden piirissä olevien venäläisten henkilöiden varojen siirtämiseen.

Uhkaako Deutsche Bankin tilanne pankkijärjestelmää?

Voisi uhata. Pankilla on noin 42 000 miljardin euron arvosta johdannaisia eli kymmenen prosenttia koko maailman johdannaisista. Se ei tarkoita, että sillä olisi itsellään niistä suurta riskiä mutta se tarkoittaa, että Deutsche Bankin kaatuminen aiheuttaisi valtavan sotkun johdannaismarkkinoilla ja tappioita muille pankeille.

Se taas voisi laukaista epäluottamuksen ketjureaktion koko finanssimarkkinoilla.

Miksi Deutsche Bank ei kaadu?

Pääjohtaja Cryan on muistuttanut, että DB:llä on 215 miljardia euroa käteistä ja helposti käteiseksi muutettavia varoja. Se ei siis ole heti pulassa, jos rahoittajat epäröivät.

Deutsche Bankin ydinvakavaraisuus on kuitenkin vain nipin napin riittävä 10,8 prosenttia. Jo kymmenen miljardin euron korvaussumma laskisi vakavaraisuuden selvästi alle vaaditun minimitason ja tarkoittaisi pikaista lisäpääoman tarvetta.

Todennäköisesti korvaussumma jää pienemmäksi. Muiden pankkien ratkaisut viittaavat siihen, että 14 miljardin dollarin vaatimus voi kutistua vain viiteen miljardiin dollariin. Siitä pankki selviäisi jo melkein kokonaan tekemillään varauksilla.

Sovun olisi syytä syntyä nopeasti. Epävarmuus karkottaa sijoittajia, mikä laskee osakekurssia, mikä taas tekee pääoman saamisen yksityisiltä sijoittajilta hyvin vaikeaksi.

Epävarmuus voi ennen pitkää tarttua myös pankin rahoittajiin ja asiakkaisiin, mikä olisi nopeasti tuhoisaa.

Jos kaikki menee pieleen, Saksan valtio voisi pääomittaa Deutsche Bankia. Se edellyttää, että nykyisten omistajien omistuksia ja niin sanottujen juniorivelkojien saatavia leikataan. Leikkausten suuruus riippuisi tarvittavan tuen määrästä.

Vaikka Saksan liittokansleri Angela Merkel on vakuuttanut, ettei valtio pelasta pankkia, tosipaikan tullen niin todennäköisesti tehtäisiin.

Viimeinen vaihtoehto olisi pankin alasajo vuoden vaihteessa voimaan tulleen kriisinratkaisumekanismin perusteella.

Se tarkoittaisi hyvin rajuja toimia, pankin pilkkomista, mahdollisesti suurten talletusten ja johdannaisvelkojen leikkauksia. Seuraukset voisivat olla arvaamattomat. Siksi tätä vaihtoehtoa halutaan välttää kaikin keinoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat