Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri May haluaa suojella brittijoukkoja ”viheliäisiltä” väitteiltä – saattaa panna Euroopan ihmisoikeus­sopimuksen jäihin

Britannian konservatiivihallitus tahtoo palkita sotilaansa kiitollisuudella eikä oikeusjutuilla. Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat linjausta.

Talous
 
Atef Hassan / Reuters
Brittisotilaat partioivat Basrassa Irakissa vuonna 2007. Irakin sodan tapahtumien pohjalta on nostettu satoja oikeusjuttuja brittisotilaita vastaan.
Brittisotilaat partioivat Basrassa Irakissa vuonna 2007. Irakin sodan tapahtumien pohjalta on nostettu satoja oikeusjuttuja brittisotilaita vastaan. Kuva: Atef Hassan / Reuters

Britannia saattaa hyllyttää Euroopan ihmisoikeussopimuksen tulevissa konflikteissa, brittiläiset tiedotusvälineet kertovat.

Pääministeri Theresa May ja puolustusministeri Michael Fallon aikovat Guardian-lehden mukaan esitellä päätöksen yksityiskohdat tänään tiistaina konservatiivien puoluekokouksessa.

Mayn mukaan hallituksen tavoitteena on mahdollistaa Euroopan ihmisoikeussopimuksesta poikkeaminen sodankäynnin aikana. Hallitus pyrkii tukemaan ulkomailta kotiin palaavia sotilaita ja suojaamaan heitä ihmisoikeussopimuksen pohjalta nostetuilta syytteiltä.

”Haluamme palkita heidät kiitollisuudella ja tehdä lopun näistä viheliäisistä väitteistä, jotka ovat vainonneet heitä, jotka ovat palvelleet aiemmissa konflikteissa”, May julisti jo aiemmin puoluekokouksessa.

Puolustusministeri Fallon oli sanavalintoja myöten yksimielinen pääministerin kanssa.

Hänen mukaansa uusi lainsäädäntö auttaa ”suojelemaan joukkojamme viheliäisiltä väitteiltä ja takaamaan, että he voivat luottavaisin mielin tehdä vaikeita päätöksiä taistelutantereella”.

Britannian puolustusministeriö on käyttänyt yli sata miljoonaa puntaa eli noin 145 miljoonaa euroa pelkästään Irakiin liittyviin tutkimuksiin, kyselyihin ja korvauksiin sitten vuoden 2004, kertoo BBC.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin kritisoineet Mayn hallitusta voimakkaasti päätöksen vuoksi.

”Puolustusministeriö on joutunut pakon edessä sopimaan satoja oikeustapauksia, mikä väärinkäytöksistä taistelukentällä, jotka meidän pitäisi yrittää lopettaa, ei sallia”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Libertyn johtaja Martha Spurrier Guardianille.

Britanniassa on jo pitkään väitelty Euroopan ihmisoikeussopimuksen eduista ja haitoista. Etenkin moni konservatiivipoliitikko ja oikealle nojaava ajatushautomo on vaatinut sopimuksen osittaista hyllyttämistä.

Osapuolet voivat jäädyttää osia sopimuksesta sotatilanteissa tai kansallisen hätätilan aikaan. Ennen Britanniaa näin ovat tehneet viime vuosina ainakin Ukraina ja Turkki. Myös Ranska pyysi poikkeuslupaa sopimusta valvovalta Euroopan neuvostolta Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

Kidutuskielto on kuitenkin voimassa jatkuvasti. Britannia haluaisi BBC:n mukaan joissain sotatilanteissa hyllyttää oikeuden elämään ja oikeuden vapauteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat