Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF arvioi Suomen talouden elpyvän hitaasti ja suosittaa lisää tutkimus- ja tuotekehitysrahoitusta

Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 0,9 prosenttia ja ensi vuonna 1,1 prosenttia, arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Talous
 
Jonathan Ernst / Reuters
Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n pääkonttori sijaitsee Washingtonissa.
Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n pääkonttori sijaitsee Washingtonissa. Kuva: Jonathan Ernst / Reuters
Fakta

IMF perustettiin vuonna 1945

 Kansainvälinen valuuttarahasto IMF perustettiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945 taloustieteilijä John Maynard Keynesin aloitteesta.

 IMF on lyhenne englannin kielen sanoista International Monetary Fund.

 Valuuttarahasto on valtioiden välinen rahoitus- ja rahapoliittinen yhteistyöjärjestö, jonka tehtävänä on edistää kansallisten ja kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden vakautta.

 Lisäksi se valvoo jäsenvaltioidensa talouspolitiikkaa ja esimerkiksi hintavakautta.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi Suomen talouden kasvavan 0,9 prosenttia tänä vuonna ja 1,1 prosenttia ensi vuonna. Pitkällä aikavälillä talouskasvu on IMF:n arvion mukaan keskimäärin 1,5 prosenttia, mikä on selvästi vähemmän kuin menneisyydessä.

Talouskasvua pitävät yllä pääasiassa yksityinen kulutus ja investoinnit.

IMF suosittaa Suomelle talouden rakenteellisia uudistuksia, vaikka ne voivatkin lyhyellä aikavälillä vaarantaa talouskasvun. Rakenteellisia uudistuksia tarvitaan etenkin väestön ikääntymisen aiheuttamien julkisen talouden menojen kasvun hillitsemiseksi. Tärkeimpinä IMF pitää työmarkkinoiden uudistuksia ja sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksia.

Etenkin ansiosidonnaisen työttömyyspäivähan kestoa pitäisi lyhentää, mistä IMF on muistuttanut Suomea jo monta. Työmarkkinoita uudistamalla voitaisiin IMF:n mukaan parantaa tuottavuutta. Pitkällä aikavälillä talouskasvu perustuu nimenomaan työn tuottavuuden paranemiseen.

IMF:n mielestä julkisten tutkimus- ja tuotekehitysmenojen leikkauksista luopuminen ja entistä vahvempien kannustimien luominen yksityisiin tutkimus- ja tuotekehityshankkeisiin edistäisivät innovaatioita, mikä taas osaltaan voisi jouduttaa talouskasvua.

IMF mukaan hallituksen ”kilpailukykysopimus” vähentää suhteellisia työvoimakustannuksia lyhyellä aikavälillä, mikä voisi myös joustavoittaa palkkaneuvottelujärjestelmää yritystasolla ja osaltaan auttaa mukauttamaan palkat tuottavuuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat