Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajariitalautakunta: Verkkokaupassa ei saa periä liikaa palautuskuluja

Lautakunnalta tiukka linjaus: ”Palautusmaksussa ei voi olla ilmaa”

Talous
 
Tuomas Selänne
Kuluttajariitalautakunta korostaa, että myyjä on oikeutettu perimään vain palautuksen todelliset ja välittömät kulut. Niitä ovat tuotteen lähetys- tai kuljetuskulut, mutta ei myyjän käsittelykustannukset.
Kuluttajariitalautakunta korostaa, että myyjä on oikeutettu perimään vain palautuksen todelliset ja välittömät kulut. Niitä ovat tuotteen lähetys- tai kuljetuskulut, mutta ei myyjän käsittelykustannukset. Kuva: Tuomas Selänne

Kuluttajariitalautakunnan mukaan nettikaupassa ei saa periä liikaa palautuskuluja. Tuoreessa ratkaisussa lautakunta vaati yritystä maksamaan kuluttajalle takaisin perimänsä ylimääräiset kulut.

Kuluttaja oli tilannut nettikaupasta postikuluineen 136,90 hintaisen miksauslaitteen, joka lähetettiin postitse.

Kuluttaja ei palauttanut laitetta asiakaspalautuksena, vaan tavallisena postipakettina ja maksoi lähetyksestä yhdeksän euroa.

Myyjäyritys vähensi kauppahinnasta kuitenkin 15 euroa ja vetosi toimitusehtoihinsa, joissa palautusmaksuksi kerrottiin kyseinen summa. Se kattoi yrityksen mukaan suurimman osan yrityksen tuotevalikoiman palautuskuluista.

Yritys laski korvaukseen mukaan myös ajankulun, kun palautusta käsiteltiin myyjän toimipisteessä ja lähetys noudettiin postista.

Lautakunnan mukaan yritys ei ollut näyttänyt, että sille olisi aiheutunut palautuksesta välittömiä kuluja. Lautakunnan mukaan yrityksen onkin palautettava kuluttajalle kauppahinnan lisäksi palautuskulut.

Linjauksen taustalla ovat muutaman vuoden takaiset muutokset verkkokaupan säätelyssä.

Kolme vuotta sitten EU-direktiivi heikensi suomalaisten kuluttajien asemaa verkkokaupassa. Ostaja maksaa nyt palautuskulut, jos toisin ei ole sovittu. Palautuskuluihin voi sisällyttää vain välittömät posti- ja kuljetuskulut.

Kuluttajansuojalain etämyyntisäännöksiin tuli vuonna 2013 muutos, jonka mukaan kuluttajan on maksettava etäkaupasta tilatun tuotteen palautuskulut, jos myyjä on etukäteen siitä ilmoittanut. Aiemmin palautuskuluista vastasi myyjä.

Kuluttajariitalautakunta korostaa, että myyjä on oikeutettu perimään vain palautuksen todelliset ja välittömät kulut. Niitä ovat tuotteen lähetys- tai kuljetuskulut, mutta ei myyjän käsittelykustannukset. Esimerkiksi lähetysten hakeminen postista kuuluu etämyyntiyrityksen rutiineihin eikä siitä voi erikseen laskuttaa kuluttajaa, lautakunta linjaa.

Kuluttajalla on Kuluttajariitalautakunnan mukaan myös oikeus valita palautustapa. Jos hän valitsee muun kuin asiakaspalautuksen, kuluttaja vastaa palautuskuluista. Asiakaspalautuksestakin voi periä välittömät kulut, jos siitä on etukäteen kuluttajalle selkeästi ilmoitettu.

”Koska lainmuutos oli heikennys suomalaiseen kuluttajansuojaan, tulkinta siitä, mitä kuluja kuluttajan on tuotepalautuksessa korvattava, tehtiin tiukasti. Verkkokauppayritykset tuskin haluavat tehdä voittoa ylöspäin pyöristetyillä tai vakiopalautusmaksuilla”, lautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg sanoo tiedotteessa.

”Yritysten ja kuluttajien on kuitenkin syytä tietää, että perittävä palautusmaksu saa perustua vain aitoihin, välittömiin ja todellisiin kuljetuskuluihin eikä summassa voi olla ilmaa”, Ståhlberg linjaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat