Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ericsson vähentää 3 000 työpaikkaa Ruotsissa – Suomessa työpaikkansa voi menettää 175 työntekijää

Talous
 
Bob Strong / Reuters
Ericsson ilmoittaa vähentävänsä 3 000 työpaikkaa Ruotsissa. Kuvassa Ericssonin pääkonttori Tukholmassa.
Ericsson ilmoittaa vähentävänsä 3 000 työpaikkaa Ruotsissa. Kuvassa Ericssonin pääkonttori Tukholmassa. Kuva: Bob Strong / Reuters

Taloudellisissa vaikeuksissa oleva verkkolaitteiden valmistaja Ericsson ilmoittaa vähentävänsä 3 000 työpaikkaa Ruotsissa. Suomessa yhtiö aikoo vähentää 175 työpaikkaa tuotekehityksestä, palveluliiketoiminnasta ja hallinnollisista tehtävistä.

Vähennystarve Ericssonin Kirkkonummella sijaitsevassa toimipisteessä on noin 135 henkeä ja Oulussa 40 henkeä. Yhteistoimintaneuvottelut Suomessa aloitetaan 11. lokakuuta. Oulussa sijaitseva yksikkö on tarkoitus lakkauttaa.

Ericssonilla on Suomessa 900 työntekijää ja Ruotsissa 16 000 työntekijää.

Yhtiön tilapäinen toimitusjohtaja Jan Frykhammar ei halunnut kommentoida Suomeen kohdistuvia toimia tiistaina lehdistötilaisuudessa Tukholmassa. Hän totesi tilaisuuden keskittyvän Ruotsin vähennyksiin.

Ruotsissa Ericsson karsii 1 000 työpaikkaa valmistuksesta, 800 työpaikkaa tutkimuksesta ja tuotekehityksestä sekä 1 200 työpaikkaa muista toiminnoista.

Vähennykset kohdistuvat Boråsiin, Göteborgiin, Karlskronaan, Kumlaan, Linköpingiin ja Tukholmaan.

Ericsson tarjoaa osalle työntekijöistä vapaaehtoisia irtisanoutumissopimuksia. Muut työntekijät irtisanotaan. Lisäksi tiedossa on muun muassa ulkoistuksia.

Frykhammar korosti, että toimet ovat välttämättömiä Ericssonin pitkäaikavälin kilpailukyvyn turvaamiseksi.

”Ericsson toimii hyvin kilpailluilla markkinoilla, jossa it- ja tietoliikennetoiminnot sulautuvat lähivuosina. Ericssonin kestävyyden ja kilpailukyvyn turvaamiseksi on toimintojen uudistuttava vielä nykyistä nopeammin”, hän sanoi lehdistötilaisuudessa Tukholmassa.

Ruotsissa uutiset olivat kova isku. Niin poliitikot kuin ammattiliittojohtajatkin ilmaisivat huolensa suurista vähennyksistä tiistaina.

Elinkeinoministeri Mikael Damberg totesi, että vaikka uutinen oli odotettu, ”riipaisi se sydämestä”.

”Odotan, että kuten aikaisempienkin muutosten kohdalla, yhtiö kantaa täyden vastuun paitsi työntekijöistään myös it- ja tietoliikennesektorista, jonka tärkeä osa se yhä on”, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hallitus on valmis tukemaan muutosta esimerkiksi koulutukseen liittyvillä toimilla, hän sanoi.

Isku on kova erityisesti Boråsissa ja Kumlassa, missä yhtiöllä on suuret yksiköt ja missä vähennykset ovat yhtiön mukaan tuntuvia.

Frykhammar ei vielä halunnut täsmentää, mitä ”tuntuvat vähennykset” Borråsissa ja Kumlassa tarkoittavat. Keskustelut ammattiliittojen kanssa ovat käynnissä.

”Vähennykset ovat tuntuvia. Sitten jääkö toimintaa jäljelle, saadaan nähdä”, Frykhammar sanoi.

Boråsissa työntekijöitä on 720 ja Kumlassa 430, molemmilla paikkakunnilla on sekä tuotantoa että muita toimintoja.

Ericssonin mukaan yhtiön tuotanto keskitetään nyt Viroon Tallinnaan ja Kiinaan Nanjingiin. Vähäistä prototyyppivalmistusta voi jäädä Ruotsiin, Frykhammar sanoi.

Alihankkijat mukaan lukien Ericsson elättää Boråsissa vähintään tuhatta ihmistä, laski kunnanhallituksen puheenjohtaja Ulf Olsson.

”Isku on Boråsille erittäin kova”, hän sanoi TT:lle.

”Ericsson on suuri konserni, joten oletamme, että se kantaa vastuunsa.”

Työpaikkojen karsimisen vastapainona Ericsson ilmoitti tiistaina, että se aikoo palkata kolmen vuoden kuluessa 1 000 henkeä pääasiassa ruotsalaisista yliopistoista.

Frykhammar korosti, että tuotekehityksen ydin tulee olemaan Ruotsissa.

”Haluamme, että tutkimus- ja tuotekehitys Ruotsissa on maailman johtavaa ja ydin 5g-toimintojemme kehityksessä”, Frykhammar sanoi.

Ericsson etsii parhaillaan uutta toimitusjohtajaa, koska Hans Vestberg erotettiin kesällä tehtävästään heikon tuloskehityksen takia.

Ericsson on tehnyt viime vuosina lukuisia yrityskauppoja, joiden takia työntekijöiden määrä on kasvanut verraten voimakkaasti. Sen sijaan tuloskehitys on ollut runsaat kaksi vuotta heikkoa. Yhtiön huhti–kesäkuun tulos oli selvästi sijoittajien odotuksia heikompi.

Toisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksessa yhtiö ilmoitti kaksinkertaistavansa säästötavoitteensa. Ericssonin tavoitteena on, että vuositasolla sen liiketoiminnan kulut ovat 53 miljardia Ruotsin kruunua eli 5,6 miljardia euroa vuoden 2017 loppuun mennessä. Ennen säästöohjelmaa vuonna 2014 liiketoiminnan kulut olivat 63 miljardia kruunua eli 6,7 miljardia euroa.

Tänä vuonna tavoitteena on karsia kustannuksia 4-5 miljardilla kruunulla eli noin 417–520 miljoonalla eurolla.

Ericssonin yksi pääkilpailijoista on Nokia, jonka kannattavuus on ollut jo pitkään Ericssonia parempi. Nokia päätti jo vuonna 2011 karsia verkkolaiteiden liiketoimintaa keskittymällä langattomaan laajakaistaan ja palveluliiketoimintaan.

Matkapuhelimien myynnin jälkeen Nokia osti tänä vuonna ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin vahvistaakseen liiketoimintaansa etenkin kiinteän verkon laitteissa.

Sanomalehti Svenska Dagbladet kertoi kesällä, että Vestberg vastusti pitkään suuria työpaikkojen vähennyksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat