Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Pohjoismaista on tulossa Euroopan datakeskusten keskittymä – Ruotsi houkuttelee yrityksiä eniten

Konsulttiyhtiö Broadgroupin mukaan Pohjoismaiden suurin valttikortti on vihreä energia.

Talous
 
Helsingin Sanomat
Magnus Laupa
Joel Kjellgren esitteli Facebookin datakeskusta Luulajassa vuonna 2015.
Joel Kjellgren esitteli Facebookin datakeskusta Luulajassa vuonna 2015. Kuva: Magnus Laupa

Pohjoismaista on hyvää vauhtia tulossa Euroopan tärkein datakeskusten keskittymä, arvioi konsulttiyhtiö Broadgroup lokakuussa julkaistussa raportissaan.

Raportissa Broadgroup arvioi Norjan, Ruotsin, Tanskan, Suomen, Islannin ja myös Baltian maa Viron mahdollisuuksia houkutella datakeskusinvestointeja.

Näistä maista datakeskusten suurvalta on rakennetulla pinta-alalla mitattuna Ruotsi, mutta Norja voi kiriä lähivuosina rinnalle, jos se vain syrjäisenä maana onnistuu parantamaan kansainvälisiä verkkoyhteyksiään.

Kaikkiaan näissä kuudessa pohjoisessa maassa datakeskusten yhteenlaskettu pinta-ala kasvaa tänä vuonna 34 prosenttia viime vuodesta, Broadgroup ennustaa.

Maanantaina tanskalaislehti uutisoi, että Facebook kaavailee perustavansa kolmannen Yhdysvaltojen ulkopuolella sijaitsevan datakeskuksensa Tanskaan. Tätä investointia ei ole vielä huomioitu raportissa.

Facebook avasi ensimmäisen pohjoismaisen datakeskuksensa Luulajan Ruotsiin vuonna 2013. Yhtiö rakentaa myös datakeskusta parhaillaan Irlantiin.

Kolmesta Facebookin eurooppalaisesta keskuksesta Tanska olisi suurin. Investointi on noin 400 miljoonan euron arvoinen, ja sen rakennustyöt työllistävät 1 200 ihmistä.

Suomessa sijaitsevat muun muassa Googlen datakeskus Haminassa ja venäläisen nettiyhtiön Yandexin datakeskus Mäntsälässä. Myös Microsoftilla on datakeskus jossain Uudellamaalla salaisessa paikassa.

Pohjoismaiden valttikorttina datakeskuskisassa pidetään yleensä kylmää ilmastoa ja vakaata poliittista sekä taloudellista tilannetta. Näin onkin, mutta Broadgroup nostaa alueen suurimmaksi eduksi runsaan ympäristöystävällisen energian tuotannon.

Datakeskukset tarvitsevat valtavasti energiaa ja viilennystä. Facebookin, Googlen, Microsoftin ja Applen kaltaiset yhtiöt haluavat myös brändätä itseään vihreinä yhtiöinä, minkä vuoksi ne haluavat käyttää uusiutuvaa energiaa mahdollisimman paljon.

Google ilmoitti viime vuoden lopussa, että vuoteen 2025 mennessä kaikkien sen toimintojen pitäisi pyöriä sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla.

Etenkin Tanskan runsas tuulivoimatuotanto on painanut pohjoismaiden sähkönhintoja alas. Myös Norjan runsas vesivoima houkuttelee kansainvälisiä internetyhtiöitä Pohjois-Eurooppaan.

Raportin mukaan Pohjoismaissa on myös edullinen energiaverotus ja hyvät verkkoyhteydet.

Datakeskukset eivät välttämättä ole mitään rahasampoja valtioille, vaikka niistä kisataankin etenkin Pohjoismaissa kiivaasti. Ainakin Suomi, Ruotsi ja Norja ovat kilpaa myöntäneet energiasyöpöille keskuksille verohelpotuksia.

Keskus voi rakennushetkellä työllistää tuhatkunta ihmistä, mutta valmiina keskuksen työpaikat jäävät korkeintaan muutamaan kymmeneen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat