Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntojen osakekirjat siirtymässä historiaan – ”Jotain valmista on tulossa jo tämän hallituskauden aikana”

Vuosia jahkailtu hanke siirtää asuntojen osakekirjat sähköiseen muotoon on vihdoin etenemässä.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Asuntojen osakekirjat ovat viimeinen edelleen paperinen arvopaperimuoto.
Asuntojen osakekirjat ovat viimeinen edelleen paperinen arvopaperimuoto. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vuosia jahkailtu hanke siirtää asuntojen osakekirjat sähköiseen muotoon on vihdoin etenemässä. Maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntijan Antti Kososen mukaan uudet asunto-osakeyhtiöt voidaan toivottavasti perustaa jo tämän hallituskauden lopulla eli vuoteen 2019 mennessä sähköiseen muotoon.

Asunto-osakerekisteri tekisi mahdolliseksi sähköisen asuntokaupan. Myös esimerkiksi asuntolaina voitaisiin jatkossa myöntää internetin kautta ilman vakuuspapereiden kuljettelua.

”Ei ole kovin tehokasta, että asuntokauppaa varten monen ihmisen pitää kokoontua samaan tilaan, jotta asunto-osake saadaan luovutettua”, Kosonen sanoo.

Tätä nykyä asuntojen osakekirjat ovat viimeisenä arvopaperimuotona yhä todellakin paperilla. Esimerkiksi pörssiosakkeet ja kiinteistöjen omistukset on siirretty sähköisiin rekistereihin jo hyvän aikaa sitten.

Asunnon omistajan pitää säilyttää osakekirja varmassa tallessa. Usein säilytyksestä tosin vastaa pankki, jos osake on lainan vakuutena.

Maa- ja metsätalousministeriö on asettamassa jo tämän kuun aikana työryhmän valmistelemaan sähköisen asunto-osakerekisterin käyttöönoton vaatimia muutoksia lainsäädäntöön.

Samaan aikaan on käynnissä hankkeen niin sanotun kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu. Työhön saavat osallistua kaikki toimijat, joita rekisteri koskettaa.

”Näin varmistetaan, että olemme luomassa jotain sellaista, jota oikeasti tarvitaan ja toivotaan. Selvitämme miten esimerkiksi finanssialan, isännöintialan ja kiinteistönvälittäjien tarpeet otetaan huomioon”, Kosonen sanoo.

Suomessa ei tällä hetkellä ole olemassa ylipäätään koottua tietoa asunnoista ja niiden haltijoista. Osakehuoneistoja on noin miljooona. Rekisterin kerääminen loisi Kososen mukaan mahdollisuuksia monenlaisten uudenlaisten palvelujen tarjoamiseen.

Tekniset ratkaisut päätetään vasta sitten, kun on hahmotettu, mitä rekisteriltä halutaan. Kosonen arvioi, että tämän hallituskauden loppuun eli vuoteen 2019 mennessä ainakin uudet asunto-osakeyhtiöt saatetaan jo perustaa sähköiseen muotoon.

””Jotain valmista on tulossa jo tämän hallituskauden aikana. Jotta hankkeesta saataisiin tavoiteltu hyöty, myös vanhat osakekirjat pitäisi saada sähköiseen muotoon nopeassa aikataulussa”, Kosonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat