Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisten työllistymistahti harvoja talouden valopilkkuja – Euroopan naiset saavuttaneet USA:n tason

Maailmanpankin raportti ennustaa EU-talouksien matalalennon jatkumista. Suomessa naiset ovat poikkeuksellisen hyvin edustettuina työelämässä miehiin verrattuna.

Talous
 
Philippe Wojazer / Reuters
Hoitajat työssään Paul-Broussen sairaalassa Villejuifissa lähellä Pariisia.
Hoitajat työssään Paul-Broussen sairaalassa Villejuifissa lähellä Pariisia. Kuva: Philippe Wojazer / Reuters

Bryssel

Euroopan unionin maiden taloudet kehittyvät jatkossakin heikosti, mutta synkeyden keskellä pilkistää myös valopilkkuja: Naisten työllistyminen on saavuttanut puolessatoista vuosikymmenessä Yhdysvaltain naisten tason.

Maailmanpankin keskiviikkona julkaiseman raportin mukaan Euroopan unionin maiden naisten työllisyysaste oli 58 prosenttia vuonna 2000, mutta nyt lukema on kivunnut 66 prosenttiin, mikä vastaa amerikkalaisnaisten työllistymistasoa.

Työikäisten miesten kohdalla tilanne taas on pysynyt suunnilleen samana vuosikaudet. EU-maiden miesten työllisyysaste on noin 76 prosenttia, nelisen prosenttiyksikköä alle Yhdysvaltain tason.

Raportin työllisyysluvut on juonnettu Eurostatin ja OECD:n tilastoista. EU-maiden ja Yhdysvaltain työllisyys- tai työttömyyslukujen vertaaminen ei ole helppoa.

Maailmanpankin arvion mukaan eurooppalaisnaisten työllistymistä on auttanut työikäisen väestön pieneneminen sekä naisten koulutustason nousu. Uusia naisten työpaikkoja on syntynyt erityisesti sosiaali- ja terveysalalle sekä koulutukseen.

Naiset ovat ottaneet miehiä kiinni työllistymisessä kaikissa ikäryhmissä, mutta erityisen nopeasti 55–64-vuotiaiden ryhmässä.

Maailmanpankin mukaan naisten työllistymisen tukeminen voi olla merkittävä taloudellinen voimavara ikääntyvässä Euroopassa, mutta siihen pitäisi panostaa.

”Naisten työmarkkinoille siirtymistä, siellä pysymistä tai sinne palaamista tukevat työmarkkinapolitiikat ovat kriittisen tärkeitä”, Maailmanpankki neuvoo.

Tällaisia toimia ovat esimerkiksi politiikat, jotka tukevat joustavia työaikoja, lasten- ja vanhustenhoidosta selviämistä, reilua ja tasa-arvoista palkkausta sekä alempaa palkkaa saavien verohelpotuksia.

Suomen työvoimatilanne poikkeaa melko tavalla EU-maiden keskimääräisestä. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan miesten työllisyysaste oli viime vuonna 68,5 prosenttia ja naisten 67,7 prosenttia.

Keskimäärin EU-maissa miesten työllisyysaste on kymmenisen prosenttiyksikköä naisia suurempi.

Jäsenmaiden väliset vaihtelut ovat suuria. Eurostatin tilastojen mukaan esimerkiksi Kreikassa naisten työllisyysaste on vain 46 prosenttia ja Italiassa 51 prosenttia.

Maailmanpankin katsauksen mukaan EU-alueen taloudellinen matalalento jatkuu.

Tälle vuodelle se ennustaa EU-alueelle 1,8 prosentin kasvua ja ensi vuodelle vain 1,4 prosenttia.

Tässä vertailussa Suomella menee huonommin. Valtiovarainministeriö ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,1 prosenttia ja noin prosentin verran kahtena seuraavana vuotena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat