Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venealan yritys sijoitti tuotekehitykseen 1,5 miljoonaa euroa – liikevaihto kasvoi 40 prosenttia

Suomalaisia veneitä myytiin entistä enemmän Ruotsiin ja Norjaan. Suomessa venekauppa hiipui. Tuotekehitykseen panostaminen auttaa suomalaisia venevalmistajia menestymään ulkomailla.

Talous
 
Vesa Ranta
Finn-Marinin toimitusjohtajan Raimo Kielisen mukaan tuotekehitys on ollut merkittävä tekijä yrityksen menestymisessä kilpailuilla vientimarkkinoilla.
Finn-Marinin toimitusjohtajan Raimo Kielisen mukaan tuotekehitys on ollut merkittävä tekijä yrityksen menestymisessä kilpailuilla vientimarkkinoilla. Kuva: Vesa Ranta
Fakta

Ensirekisteröinnit venemerkeittäin Suomessa 2015

1. Buster 592

2. Yamarin 507

3. Silver 251

4. Terhi 183

5. Faster 179

6. Suvi 136

7. omavalmiste 122

8. Bella 105

9. AMT 103

10. Muut 91

Kokkola. Tuotekehitykseen sijoittamisesta puhutaan paljon, sillä sen sanotaan lisäävän yrityksen kannattavuutta. Yksi hyvä esimerkki tästä on venevalmistaja Finn-Marin, jonka onnistui lähes puolitoistakertaistaa liikevaihtonsa tuotekehityksen avulla.

”Panostimme viime vuonna veneiden tuotekehitykseen 1,5 miljoonaa euroa. Se kannatti. Liikevaihto kasvoi tänä vuonna lähes 40 prosenttia ja oli juuri päättyneellä tilikaudella 27,7 miljoonaa euroa”, kertoo kokkolalaisen yrityksen toimitusjohtaja Raimo Kielinen.

Samalla Kielinen seuraa, kun Matti Niemi ja Mikko Puntonen asentavat sisäosia 6,2 metriä pitkään matkaveneeseen suuressa liimalle tuoksuvassa tehdashallissa Kokkolassa.

Suurin osa yrityksen kasvusta kertyi veneviennistä Ruotsiin ja Norjaan.

”Onnistuimme kasvattamaan markkinaosuuttamme etenkin Ruotsissa, jossa hyvä taloustilanne näkyy venekaupan vilkkautena”, Kielinen kertoo.

Ruotsiin myytiin Kielisen mukaan 6–8 metrin perämoottoriveneitä, joiden hinnat vaihtelevat varustuksesta riippuen 40 000 eurosta 100 000 euroon.

Sen sijaan Suomessa venemyynti hiipui. Heinäkuun loppuun mennessä täällä rekisteröitiin runsaat 3 000 venettä. Se oli 1,2 prosenttia vuodentakaista vähemmän.

Suomessa myydään eniten 5–6 metrin pituisia ja 15 000–30 000 euron hintaisia niin sanottuja mökkiveneitä.

”Suomen veneteollisuudessa on huomattu, että kotimaan ankeina aikoina kannattaa Finn-Marinin tavoin sijoittaa tuotekehitykseen. Ehkä se on tärkein syy siihen, että veneteollisuuden vienti kasvoi tammi–toukokuussa peräti 68 prosenttia edellisvuoden vastaavan aikaan verrattuna”, kertoo Venealan keskusliiton Finnboatin toimitusjohtaja Jouko Huju.

”Näin raju viennin kasvu on alalla poikkeuksellista.”

Tuoreet tullitilastot eivät ole vielä valmistuneet, mutta kova myynnin kasvu on kentältä kantautuneiden tietojen mukaan jatkunut.

Vienti Ruotsiin kasvoi alkuvuoden aikana yli 31 prosenttia ja Norjaan 17 prosenttia. Ruotsiin vietiin 3 100 ja Norjaan 2 800 venettä. Niiden yhteisarvo oli 74,4 miljoonaa euroa.

”Tuotekehitys ja työn korkea laatu ovat ainoa keino pärjätä kiristyvässä kilpailussa. Monet norjalaiset ja ruotsalaiset venevalmistajat ovat siirtäneet tuotantonsa Puolaan, jossa työntekijöiden palkkataso on karkeasti kolmasosa Suomen palkoista”, Kielinen sanoo.

Puola on alihankintavalmistajana kasvanut Yhdysvaltojen jälkeen maailman toiseksi suurimmaksi venevalmistajaksi. Muun muassa Eurooppaan myytävät yhdysvaltalaiset venemerkit, kuten Sea Ray ja Bayliner, valmistetaan Puolassa.

”Veneen rakentaminen on hyvin työvoimavaltaista. Siirsimme koko tuotantomme Puolaan Slepsk-nimiselle suurelle venevalmistajalle, jonne veneillemme rakennetaan uutta tuotantohallia. Se on yksi tekijä hyvän malliston ohella siinä, että veneidemme myynti on lähtenyt rajuun kasvuun. Tänä vuonna liikevaihto nousee noin 20 miljoonaa euroon”, kertoo Axopar Boatsin operatiivinen johtaja Janne Viitala.

Myös suomalainen alumiiniveneitä valmistava XO teettää veneensä nykyisin Puolassa.

Peräti 60 prosenttia Suomessa valmistettavista veneistä ja veneteollisuuden tuotteista syntyy Pohjanlahden rannikolla 200 kilometrin pituisella vyöhykkeellä Vaasasta Kalajoelle.

”Kymmenien yritysten alihankintaketju sai alkunsa 1960-luvulla, jolloin Pietarsaaressa ryhdyttiin valmistamaan Nautorin ja myöhemmin Balticin purjeveneitä”, kertoo Kokkolan Seudun Kehityksen toimitusjohtaja Janne Sandberg.

Suomessa on noin 50 venevalmistajaa. Ala työllistää myynti mukaan lukien noin 3 500 työntekijää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat