Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pellervon taloustutkimus ennustaa ennätyksiä puukauppaan

PTT:n mukaan puun hintataso pysyy vakaana.

Talous
 
Juha Metso
PTT:n mukaan metsäteollisuuden lisääntyvä puunkäyttö nojaa entistä enemmän kotimaiseen puuhun.
PTT:n mukaan metsäteollisuuden lisääntyvä puunkäyttö nojaa entistä enemmän kotimaiseen puuhun. Kuva: Juha Metso

Pellervon taloustutkimus (PTT) ennustaa jo ennätyksiä kotimaisen puun käyttöön ja hakkuisiin. PTT julkisti torstaina metsätalousennusteensa.

Tutkimuslaitoksen mukaan metsäteollisuuden lisääntyvä puunkäyttö nojaa entistä enemmän kotimaiseen puuhun, ja markkinahakkuut yltävät ennätystasoihin.

Jo tämän vuoden alussa puukauppa on vilkastunut erityisesti kuusileimikoissa.

Puun hintatason uskotaan pysyvän vakaana.

Tammi–elokuussa männyn ja koivun hinnat ovat hieman alemmat kuin viime vuonna, kun taas kuusitukin ja -kuidun hinnat ovat hieman viimevuotista korkeammat. Puun vuotuinen keskihinta on tänä vuonna kokonaisuudessaan hieman viime vuotta alempi, ja ensi vuonna muutaman prosentin nousussa.

Metsäteollisuuden investoinnit ja erityisesti kuusisahatavaran tuotannon kasvu nostavat metsäteollisuuden puun käyttöä tänä vuonna.

Myös ensi vuonna kokonaiskäyttö lisääntyy muutaman prosentin verran uusien tuotantolaitosten käynnistyttyä ja yltää noin 68 miljoonaan kuutiometriin, PTT ennustaa.

Tämän vuoden tammi–elokuussa puukauppojen määrä on selvästi noussut viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Hakkuiden vilkastuminen ja tulevat investoinnit lisäävät vuoden 2016 pystykauppaa, joka nousee 12–15 prosenttia viimevuotista suuremmaksi, tutkimuslaitos ennakoi. Kauppaa tehdään erityisesti kuusitukkileimikoissa ja harvennuskohteissa.

Metsäteollisuuden rakenteellisten muutosten PTT arvioi jatkuvan. Paperin tuotanto ja vienti vähenevät 5–7 prosenttia tänä vuonna ja 3–4 prosenttia ensi vuonna. Silti paperiteollisuus tuottaa yhä noin 40 prosenttia metsäteollisuuden vientituloista.

Sellun ja kartongin vienti sen sijaan kasvaa uusien investointien myötä, mutta vientihinnat laskevat.

Sahatavaran kysyntää maailmalla ovat PTT:n mukaan nostaneet etenkin Kiinan kuusisahatavaramarkkinat. Tuotanto kasvaa tänä vuonna viitisen prosenttia, kun myös kotimaassa rakentaminen on vilkasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat