Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Startup-tähti Elizabeth Holmesin piti olla terveydenhoidon mullistaja – nyt häntä uhkaa toimintakielto ja konkurssi

Wall Street Journal lehden mukaan Holmesin perustama Theranos sulkee verikoelaboratorionsa ja irtisanoo 40 prosenttia työntekijöistään. Holmesin verikokeiden tieteellinen pohja on kyseenalaistettu.

Talous
 
Carlo Allegri / Reuters
Elizabeth Holmes kuvattuna New Yorkissa 2015.
Elizabeth Holmes kuvattuna New Yorkissa 2015. Kuva: Carlo Allegri / Reuters
Kuka

Elizabeth Holmes

 Maailman nuorin naismiljardööri syntyi vuonna 1984 Yhdysvalloissa.

 Hän aloitti kemian insinöörin opinnot Stanfordin yliopistossa, mutta jätti ne kesken 19-vuotiaana.

 Vuonna 2003 Holmes perusti Theranos-nimisen veritestausta kehittävän yrityksen. Pesämunan hän sai varoista, jotka hänen vanhempansa olivat säästäneet hänen opiskeluitaan varten.

 Theranosin verikokeita alettiin tarjota asiakkaille Yhdysvalloissa 2013.

 Yrityksen hallituksessa on istunut Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Henry Kissinger. Entinen puolustusministeri William Perry ja entinen ulkoministeri George Schultz ovat yhä hallituksen jäseniä.

Startup-yrittäjä Elizabeth Holmesin piti tuoda markkinoille yksinkertaiset, halvat ja salamannopeat verikokeet. Kaiken lisäksi verikokeeseen riittäisi vain pari pisaraa verta sormen päästä.

Viimeisen vuoden aikana Holmesin testien tieteellistä pohjaa on kuitenkin kritisoitu yhä voimakkaammin ja viranomaisetkin ovat puuttuneet hänen perustamansa yrityksensä Theranoksen toimintaan.

Wall Street Journal -lehti kertoi torstaina, että Theranoksen johto on päättänyt sulkea yrityksen verikoelaboratoriot ja irtisanoa 40 prosenttia työntekijöistä.

Holmes kertoo Theranoksen verkkosivuilla, että kaikkiaan 340 ihmistä voi menettää työpaikkansa.

Wall Street Journal on aiemmin tonkinut yrityksen väärinkäytöksiä ja tutkivalla journalismillaan osaltaan vaikuttanut Holmesin maineen tahrautumiseen. Nyt lehti kuitenkin arvioi, että Theranoksen päätös voi olla järkevä.

WSJ:n mukaan Theranos voi nyt keskittyä tuotteisiin, joihin se ei tarvitse omia laboratoriotiloja. Elokuussa Holmes esittelikin uuden tuotteen, mikroaaltouunin ja printterin yhdistelmää muistuttavan Minilabin, jonka pitäisi kyetä tekemään verikokeita parista pisarasta verta.

”Laitamme kaiken huomiomme nyt Minilab-alustaan. Lopullinen päämäärämme on kaupallistaa minikokoiset, automatisoidut laboratoriot, jotka pystyvät testaamaan pieniä verinäytteitä”, Holmes kertoo tiedotteessa.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA ei kuitenkaan ole vielä antanut hyväksyntäänsä Minilabille, ja Theranoksella on ollut suuria vaikeuksia saada tavallisetkin laboratoriokokeet toimimaan.

On vielä epäselvää, auttaako strategiamuutos Holmesia selvittämään välinsä viranomaisten kanssa.

Laboratorioita valvova Yhdysvaltojen terveysviranomainen CMS kumosi heinäkuussa Theranoksen laboratoriolisensin Kalifornian osavaltiossa ja asetti yritykselle 10 000 dollarin päivittäiset sakot. Sakon oli määrä kasvaa niin kauan, kunnes Theranos korjaisi laboratorioidensa epäkohdat.

Sakkorangaistus todennäköisesti vaikutti Theranoksen päätökseen luopua laboratorioista.

Lisäksi virasto lätkäisi Holmesille kahden vuoden kiellon toimia verikoeteollisuudessa. Holmes on valittanut päätöksestä, eikä toimintakielto ole vielä astunut voimaan.

Vielä vuonna 2015 talouslehti Forbes listasi Elizabeth Holmesin Yhdysvaltojen rikkaimmaksi omalla työllään omaisuutensa hankkineeksi naiseksi. Theranoksesta puolet omistavan Holmesin omaisuus oli 4,5 miljardin dollarin arvoinen.

Viime kesäkuussa Forbes päivitti arvionsa pyöreään nollaan. Forbesin mukaan Holmesin koko omaisuus oli kiinni Theranoksessa, joka on pörssin ulkopuolinen yritys.

Vuonna 2014 yksityiset sijoittajat ostivat yrityksestä osuuksia, joiden pohjalta Theranoksen arvo oli yhdeksän miljardia dollaria. Forbesin tyly tuomio kuitenkin on, että yritys on menettänyt arvonsa kokonaan.

Lehti perustelee päätöstään sillä, että Theranos on saanut kimppuunsa lukuisia Yhdysvaltojen viranomaisia ja monet tahot syyttävät yrityksen testejä epätarkoiksi ja jopa valheellisiksi.

Vuonna 2003 perustetun yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 68 miljoonaa dollaria taloustietoyhtiö Privcon laskelman mukaan. Tälle vuodelle Privco ennustaa merkittävää takapakkia. Theranos ei ole julkistanut virallisia lukuja.

Theranos menetti tärkeimmän tulonlähteensä viime kesänä, kun apteekkiketju Walgreens ilmoitti lopettavansa yhteistyön startupin kanssa. Kaikki 40 Theranoksen hyvinvointikeskusta Walgreensin apteekeissa lopettivat toimintonsa.

Walgreens tiedotti, että päätös johtui Theranoksen lukuisista epäonnistuneista verikokeista ja siitä, että terveysviranomainen CMS ei hyväksynyt Theranoksen suunnitelmaa ongelmien ratkaisemiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat