Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norja nostaa yhä enemmän rahaa öljyrahastostaan kehnojen aikojen selättämiseksi

Hallitus koettaa budjetissaan muun muassa torjua työttömyyttä. Työttömyysaste on noussut öljyn hinnan laskettua norjalaisittain poikkeuksellisiin lukemiin.

Talous
 
Sami Kero / HS
Shellin öljynporauslautta Draugen Norjan Kristiansundissa vuonna 2008.
Shellin öljynporauslautta Draugen Norjan Kristiansundissa vuonna 2008. Kuva: Sami Kero / HS

Tukholma

Norja kasvattaa nostojaan valtion mittavasta öljyrahastosta vauhdittaakseen kasvua vaalivuonna 2017.

Hallituksen torstaina esittelemän budjettiehdotuksen mukaan rahastosta nostetaan 225,6 miljardia kruunua, eli runsaat 25 miljardia euroa ensi vuonna. Määrä on noin 20 miljardia kruunua enemmän kuin tänä vuonna ja noin 85 miljardia enemmän kuin 2014.

Samalla hallitus odottaa Norjan talouskasvun vahvistuvan vähitellen öljykriisin jäljiltä. Ensi vuonna talous kasvaa hallituksen mukaan 1,7 prosenttia. Tänä vuonna kasvun odotetaan olevan prosentin luokkaa.

”Parannus, jota olemme odottaneet Norjan taloudessa näyttää nyt tulevan”, valtiovarainministeri Siv Jensen sanoi NRK:n mukaan.

Norja on kasvattanut nostojaan runsaan 740 miljardin euron öljyrahastosta vähitellen, kun halpa öljy on viime vuosina koetellut taloutta.

Rahastoon on sijoitettu öljy-yhtiöiden tuottoja muun muassa veroina jokaisen norjalaisen hyvinvoinnin turvaksi. Tällä hetkellä varoja on vajaat 150 000 euroa jokaista norjalaista kohden.

Tämän vuoden budjetissa Norja nosti rahastosta ensi kertaa enemmän kuin se sinne laittoi.

Noin 40 000 ihmistä öljy- ja kaasualoilla on menettänyt työnsä öljyn hinnan rajun laskun alettua vuonna 2014, alan ammattiliiton taannoiset laskelmat kertovat.

Norjan työttömyysaste on samalla kasvanut noin viiteen prosenttiin, mikä on norjalaisittain suuri lukema. Viimeksi työttömyysaste oli lähes yhtä suuri yli kymmenen vuotta sitten.

Hallitus osoittaa budjetissaan työttömyyden torjuntaan noin 445 miljoonaa euroa. Erityistoimia osoitetaan pahoin kärsineille alueille.

Hallitus odottaa samalla ennusteessaan työttömyysasteen pysyvän liki ennallaan ensi vuonna.

Hallitus aikoo odotetusti muun muassa keventää yritysveroastetta nykyisestä 25 prosentista 24 prosenttiin vuonna 2017 ja 23 prosenttiin vuonna 2018. Samalla esimerkiksi pankkien ja bensiinin verotus kiristyy. Autovero ja tietullit pienenevät.

Puolustusbudjetti saa runsaan 211 miljoonan euron lisäruiskeen. Tästä summasta vajaat 60 miljoonaa menee hävittäjähankintojen rahoitukseen.

Lisäksi hallitus panostaa muun muassa maahanmuuttajien kotoutukseen. Turvapaikanhakijoille kaavaillaan 50 tunnin mittaista kulttuuri- ja yhteiskuntaopin koulutusta kielikoulutuksen oheen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat