Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puntaan iski omituinen yli kuuden prosentin salamaromahdus – tietokoneet riehaantuivat valuuttakaupan hiljaisina pikkutunteina

Punta kävi perjantaina kahden minuutin ajan vapaassa pudotuksessa. Äkkiromahdus johtui ilmeisesti valuuttamarkkinoiden hiljaisia hetkiä dominoivista tietokoneista, jotka käyvät kauppaa automaattisesti algoritmien pohjalta.

Talous
 
Phil Noble / Reuters
Punta romahti perjantaina brexit-pelkojen ja globaalien markkinoiden pikkutunneilla villiintyneiden tietokoneiden vuoksi. Kymmenen punnan setelissä on nykyisen kuningattaren Elisabet II:n kuva.
Punta romahti perjantaina brexit-pelkojen ja globaalien markkinoiden pikkutunneilla villiintyneiden tietokoneiden vuoksi. Kymmenen punnan setelissä on nykyisen kuningattaren Elisabet II:n kuva. Kuva: Phil Noble / Reuters

Punta käväisi perjantaina heikoimmillaan 31 vuoteen, kun äkillinen paniikki levisi valuuttakauppaan kahden minuutin ajaksi. Ilmeisesti tietokoneohjelmistot ruokkivat romahdusta myymällä puntia automaattisesti.

Omituinen äkkipudotus tapahtui globaalin pörssivuorokauden pikkutunneilla, jolloin kauppaa tekeviä ihmisiä oli hereillä vain vähän.

”Sitä kutsutaan twilight zoneksi. Kaupankäynnissä on hyvin hiljainen hetki sillä välillä, kun Yhdysvaltojen markkinat ovat menneet kiinni ja Japanin markkinat eivät vielä ole avautuneet”, kertoo Nordea-pankin seniorianalyytikko Sanna Kurronen.

Suurten pörssien uinuessa valuuttamarkkinoilla on alhainen likviditeetti eli ostajia ja myyjiä on vain vähän.

”Pankeissa ja kaupankäynnissä oli hyvin vähän ihmisiä hereillä tai ruudun ääressä reagoimassa. Lisäksi koneet tekivät silloin paljon kauppaa automaattisesti algoritmien pohjalta.”

Uutistoimisto Reutersin mukaan punnan kurssi oli pahimmillaan jopa lähes kymmenen prosentin pudotuksessa.

Eri tietokantaa käyttävä uutistoimisto Bloomberg raportoi, että pudotus oli 6,1 prosenttia, mutta myös Bloomberg viittaa nimettömiin lähteisiin joiden mukaan punta olisi ainakin jonkin elektronisen kaupankäyntialustan mukaan käväissyt 1,1378 dollarissa, jolloin luisui olisi ollut suurimmillaan 9,8 prosenttia.

Myöhemmin Reuters vahvisti, että punta todella käväisi kymmenen prosentin pudotuksessa, mutta siihen johtanut kauppa peruttiin. Kuuden prosentin notkahdus jäi kuitenkin voimaan. Reuters omistaa valuuttakauppa-alusta RTSL:n.

Perjantain pudotus on selvästi suurin sitten kesäkuun 24. päivän. Punta valahti tuolloin enimmillään 11,1 prosenttia Britannian kansanäänestyksen tuloksen seurauksena. Britit äänestivät 23. päivä kesäkuuta EU:sta eroamisen puolesta.

Kun koneet alkoivat perjantaina vimmaisesti myymään puntia, vastapuolella ei ollut riittävästi ihmisiä reagoimassa. Kurrosen mukaan pudotus oli tavallaan keinotekoinen.

”Toki punta on ollut kovassa heikkenemispaineessa brexitin vuoksi. Tällainen voimakas heikkeneminen keskellä yötä on kuitenkin vain yksittäinen ja äkillinen liike, joka johtui juuri likviditeetin puutteesta ja konekaupasta”, Kurronen sanoo.

Punta on yhä perjantaina noin 1,4 prosentin luisussa. Punta on heikentynyt neljä prosenttia Mayn sunnuntain puheen jälkeen.

Perjantain sukelluksen taustalla on sijoittajien herääminen siihen, että EU-ero ei sujukaan välttämättä kivuttomasti.

Britannian pääministeri Theresa May toisti useaan otteeseen konservatiivien puoluekokouksessa viime viikonloppuna ja tällä viikolla, että hän vaatii Britannialle täysiä oikeuksia päättää itse maahanmuuttopolitiikasta.

Markkinoilla pelätään, että tiukka linja johtaa siihen, että Britannia joutuu irtautumaan EU:n sisämarkkinoista, joihin kuuluu myös ihmisten vapaa liikkuvuus.

”Viime viikonloppuna tuli viesti Britanniasta, että ehkä tämä brexit onkin kovempi kuin mitä alunperin markkinoilla odotettiin. May vielä viestitti, että hänen prioriteettinään on saada suvereniteetti Britannian rajoille. Sen takia punta on viime päivinä muutenkin heikentynyt”, Kurronen toteaa.

Kaupankäynti on nykyään elektronista ja osin myös täysin automatisoitua. Se tarkoittaa, että tietokoneohjelmistot voivat tehdä päätöksiä kaupoista sekunnin murto-osissa ilman, että ihminen on niitä hyväksyttänyt.

Jos ohjelmistojen algoritmeja ei ole suunniteltu huolella, eikä tietokone pysty tulkitsemaan oikein jotain talousuutista tai markkinoiden liikettä, tuloksena voi olla paniikin omainen arvopapereiden myynti tai osto.

Tietokirjailija Michael Lewis kertoi huippunopeasta robottikaupasta ja sen vaikutuksista vuonna 2014 julkaistussa kirjassaan Flash Boys.

Ennen punnan perjantaista syöksyä markkinoilla on tapahtunut muitakin vastaavia flash crashejä eli salamaromahduksia.

Vuonna 2010 algoritmit myivät osakkeita hillittömästi 36 minuutin ajan ja Yhdysvaltojen seuratuimmat osakeindeksit kyykkäsivät lähes kymmenen prosenttia. Romahdus johtui ilmeisesti algoritmejä tarkoituksella manipuloineesta sijoittajasta.

Vuonna 2013 uutistoimisto AP:n Twitter-tili hakkerointiin ja sitä kautta lähetettiin väärennetty viesti, jonka mukaan Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama oli loukkaantunut hyökkäyksessä Valkoiseen taloon. Uutisten avainsanoja tulkitsevat algoritmit reagoivat heti, ja osakekurssit vajosivat.

Myös Singaporen pörssissä kärsittiin salamaromahduksesta samana vuonna.

Bloomberg kertoi syyskuussa, että robottikauppa on yleistynyt myös valuuttakaupan puolella.

Algoritmeihin nojautuvien sijoittajien kaupat valuuttoihin ovat lähes kolminkertaistuneet viimeisen kolmen vuoden aikana, konsulttiyhtiö Aite arvioi. Aiten mukaan robottikauppaa valuutoilla käydään jo 200 miljardin dollarin edestä päivittäin.

Valuuttakaupassa liikkuu Reutersin mukaan päivittäin suunnilleen 5 000 miljardia dollaria.

Kurrosen mukaan konekauppa on ongelmallisinta silloin, kun ohjelmistot pääsevät hiljaisina aikoina dominoimaan markkinoita.

”Nyt pääsi tapahtumaan omituisia, liian voimakkaita liikkeitä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat