Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Björn Wahlroos neuvotteli Nordean ja hollantilaisen mahtipankin fuusiosta – Nordea haluaa euroalueen pankkivalvonnan alle

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kävi keskusteluja ABN Amron ja Nordean fuusiosta viime kesänä. Hollannin valtio joutui pelastamaan pankin 22 miljardilla eurolla finanssikriisin jälkeen.

Talous
 
Stephen Hird / Reuters
Hollannin valtio otti ABN Amron haltuun vuonna 2009, sen ajauduttua vararikkoon finanssikriisin seurauksena.
Hollannin valtio otti ABN Amron haltuun vuonna 2009, sen ajauduttua vararikkoon finanssikriisin seurauksena. Kuva: Stephen Hird / Reuters

Torstaina paljastui, että finanssiyhtiö Nordea teki kesällä ostotarjouksen hollantilaisesta kilpailijastaan ABN Amrosta. Hollannin valtion elin NLFI kuitenkin torjui ostotarjouksen.

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kävi kesällä neuvotteluja hollantilaisen ABN Amron ostamisesta pankin johdon kanssa. Asiasta kertoi ensimmäisenä hollantilainen talouslehti NRC Handelsblad.

Wahlroos olisi lehden mukaan tarjonnut, että uuden pankin pääkonttori siirrettäisiin Hollantiin, ja että pankin nimi olisi vaihtunut. Kaikki osapuolet ovat kieltäytyneet kommentoimasta tietoa.

HS:n tietojen mukaan yhtenä Nordean motiivina fuusiohankkeelle on halu päästä euroalueen yhteisen pankkivalvonnan piiriin. Vasta tänä vuonna Nordea päätti keskittää pankin juridisen toimipaikan Tukholmaan.

Ruotsin pankkivalvonta Finansinspektionen on kuitenkin osoittautumassa euroalueen valvojaakin tiukemmaksi linjauksissaan. Osin se johtuu siitä, että Nordea on Ruotsin kansantalouden kokoon nähden hyvin suuri riskikeskittymä.

Finansinspektionen korotti viikko sitten Nordean ydinvakavaraisuusvaatimuksen 17,3 prosenttiin, mikä tarkoittaa että Nordean pitää sitoa 1,2 miljardia euroa lisää pääomaa pankin riskien katteeksi.

Helpoiten Nordea pääsisi euroalueen valvontaan siirtämällä pääkonttorinsa Suomeen, joka on Nordean päätoimintamaista ainut euroalueen jäsen.

Nordea ei ole ABN:n kanssa fuusiopöydässä ensimmäistä kertaa. Pankit neuvottelivat vakavasti fuusiosta jo vuonna 2002.

Nordea päätti lopulta lopettaa neuvottelut ja keskittyä pankin yhtenäistämiseen. Voit lukea HS:n artikkelin silloisesta fuusiohankkeesta tästä.

Nordeaa hirvitti muun muassa ABN:n kansainvälisyys, kun sillä oli vielä tekemistä omassa neljän pohjoismaisen pankin yhdistämisessäkin. ABN:llä oli toimintaa kymmenissä maissa.

Jälkikäteen katsottuna fuusioon lähteminen olisi voinut olla Nordealle kohtalokasta. ABN olisi vetänyt Pohjoismaiden suurimman pankin mukaansa finanssikriisin syvimpiin syövereihin.

Nykyinen ABN Amro on vain varjo siitä pankista, jota Nordea aikanaan havitteli kumppanikseen. Hollannin valtio otti pankin haltuun vuonna 2009, sen ajauduttua vararikkoon finanssikriisin seurauksena. Nordea sen sijaan ei juuri kärsinyt pysyviä kolhuja kriisissä varovaisen strategiansa ansiosta.

Vuonna 2002 ABN:n markkina-arvo oli 31,3 miljardia euroa eli lähes kaksinkertainen Nordeaan verrattuna. Tämän viikon torstaina Nordean markkina-arvo oli melkein 38 miljardia euroa ja ABN Amron arvo vain 18 miljardia eli alle puolet Nordeasta.

ABN kuului niihin pankkeihin, jotka paisuivat rohkeilla yrityskaupoilla ja hakivat mahdollisimman kovia tuottoja riskejä kaihtamatta 2000-luvun alkupuolella. Vuoteen 2007 mennessä pankki oli kasvanut maailman 15 suurimmaksi pankiksi ja sillä oli yli 110 000 työntekijää.

Vielä samana vuonna Royal Bank of Scotlandin (RBS), hollantilainen Fortisin ja espanjalaisen Santanderin muodostama yhteenliittymä osti ABN Amron 72 miljardilla eurolla. Ostajat jakoivat pankin kolmeen osaan.

Yhdysvaltain asuntomarkkinat yskivät tuolloin jo pahasti ja pankkien välisillä lainamarkkinoilla alkoi näkyä vakavaa epäluottamusta.

Finanssikriisin kärjistyttyä vuonna 2008 sekä RBS että Fortis ajautuivat vararikkoon. Britannian valtio otti RBS:n haltuun ja Hollannin valtio Fortisin. Nykyinen ABN Amro perustettiin uudelleen 2009 kun Fortisin omistamat osat pankista erotettiin muiden omistuksista.

Hollannin valtio joutui pääomittamaan pankkia 22 miljardilla eurolla.

Pankin johtoon nimitettiin entinen valtiovarainministeri Gerrit Zalm. Hollannin valtio omistaa pankista NLFI-säätiön kautta yhä 77 prosenttia. Se listasi vähemmistöosuuden pankista Amsterdamin pörssiin viime vuonna.

Hollantilaislehden tiedot neuvotteluista perustuvat lehden käsiinsä saamaan muistioon, joka oli kirjoitettu Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloemille Wahlroosin tapaamista varten.

Muistiossa NLFI kertoi vastustavansa fuusiota ja pitävänsä sitä erittäin riskipitoisena ja mahdollisesti toteuttamiskelvottomana. Lehden tiedossa ei ole, tapasiko ministeri lopulta Wahlroosin.

Lehden tietojen mukaan fuusiokeskustelut aloitettiin kesäkuussa, mutta NLFI päätti hylätä Nordean ostotarjouksen syyskuussa.

Viime vuonna ABN pankki teki liikevoittoa 3,2 miljardia euroa. Tulostahti kuitenkin heikkeni loppuvuodesta selvästi korkokatteen supistumisen ja kulujen kasvun takia.

Taseen loppusumma oli 390 miljardia euroa, kun Nordean tase oli viime vuoden lopussa lähes 650 miljardia euroa. ABN:n ydinvakavaraisuus on hyvällä 16,2 prosentin tasolla. Nordean ydinvakavaraisuus on yli 17 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat