Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aalto-yliopistossa käytetään yhä piirtoheitinkalvoja ja markkoja opetusmateriaalissa – ”innovaatioyliopisto” tarvitsisi pikakurssin nykyaikaan

Yliopiston eteneminen rankingeissa näkyy harvoin opiskelijan arjessa, kirjoittaa HS:n toimittaja Verna Vuoripuro.

Talous
 
Verna Vuoripuro Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja ja toimitussihteeri.

”Jos myyntimies lähettää asiakkaalle postitse katalogin, kuinka todennäköisesti tämä ostaa esimerkiksi cd-levyn?” pohditaan vuodelta 1998 peräisin olevissa harjoitustehtävissä.

Voisi kuvitella, että harjoituksia on tehty 15 vuotta sitten kauppaopiston myyntikurssilla, mutta nyt on vuosi 2016 ja tehtävää lasketaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa kurssilla nimeltä Database Marketing. Siinä yliopistossa, joka julkisen strategiansa mukaan kouluttaa ”kaukonäköisiä tulevaisuuden asiantuntijoita” ja ”muutoksentekijöitä”.

Luulisi, että dataan perustuvalla markkinoinnilla olisi tänä päivänä ja tulevaisuudessa muutakin annettavaa kuin printattu suoramainonta.

Aallon kauppakorkeakoulu kertoi pari viikkoa sitten, että sen sijoitus Times Higher Educationin julkaisemassa yliopistojen yleisrankingissa oli noussut väliltä 251–300 välille 201–250. Ranking mittaa yliopistoja viidellä osa-alueella: kansainvälisyys, tutkimus, viittaukset, opetus ja yrityksiltä saatava tutkimusrahoitus.

Vaikka eteneminen rankingeissa tekee hyvää yliopiston julkisuuskuvalle, tulokset näkyvät harvoin opiskelijan arjessa, koska opetus on yleensä vain pieni osa listoilla menestymisen perusteita.

Kolmen vuoden opintojen ja kanditutkinnon jälkeen, kahta eri pää- ja sivuainetta Aallon kauppakorkeassa lukeneena olen nimittäin tehnyt innovaatioyliopistossa muun muassa tällaisia havaintoja:

Lähes kaikilla kursseilla tietokoneella laskettavat tehtävät palautetaan paperilla. Kyllä, opiskelijat tulostavat Excel-taulukoita ja SAS-laskentaohjelman kuvakaappauksia, niittaavat ne yhteen ja kiikuttavat kampuksella sijaitseviin postilaatikoihin.

Tuloslaskennan kurssin valuuttatermiinilaskuissa on yhä markkoja. Kolumnin julkaisun jälkeen Aalto-yliopistosta tosin otettiin yhteyttä ja haluttiin painottaa, että kurssin materiaalissa esimerkkilasku on markoissa, itse tehtävät lasketaan euroilla.

Tilastotieteen kurssilla meinasi monelta mennä viime vuonna tehtävien oikeat vastaukset ohi, kun opettajan käsialasta piirtoheitinkalvoilla ei saanut selvää. Piirtoheitin on yhä erittäin suosittu opetusväline monella muullakin kurssilla.

Eräällä digitaalisen viestinnän kurssilla oltiin onneksi vain muutama vuosi jäljessä: siellä opeteltiin kädestä pitäen Google Driven käyttöä ja kuultiin, että Facebookissa voi nykyään tavoittaa paljon porukkaa.

Tuulahdus nykyajasta ovat yritysmaailmasta tulleet vierailijaluennoitsijat, jotka käyvät välillä muistuttamassa opiskelijoita siitä, mitä ulkomaailmassa tapahtuu. On kuitenkin pelottavaa, että akateeminen yhteisö ei kykene pysymään mukana kehityksessä.

Moni selittelee opetussisällön hapantumista ja vanhoja esimerkkejä sillä, että oppiaineiden perusperiaatteet pysyvät samana tapauksesta toiseen. Ja tottahan se on – valuuttatermiinit toimivat rahasta riippumatta, ja asiakkaan elinikäisen arvon laskut pätevät nykymarkkinointiinkin.

Vanhentuneet aiheet kuitenkin syövät huolestuttavalla tavalla sekä opiskelijoiden motivaatiota että mielikuvaa Aallosta huippuyliopistona. Juuri yksityiskohdat kun erottaisivat huipun ihan hyvästä. Ja jos Aaltoa pidetään Suomen koulutuksen kruununa, mitä tämä kertoo maamme muista korkeakouluista?

Jos Aalto todella haluaa olla edelläkävijä, muutoksen pitää ulottua laitoksen joka kolkkaan. Nyt innovaatiot ovat jäänet ylätasolle: Aallolla on omia hashtageja, kiva Snapchat-tili sekä remontoitu ja kiiltävä kampus Otaniemessä.

Mutta jos yksittäiset opettajat eivät ole mukana muutoksessa, se ei välity opiskelijoille. Niitä luennoitsijoitahan opiskelijat päivät pitkät kuuntelevat, eivät yliopiston brändityöryhmää.

Juttua muokattu 9.10. kello 19.07: Aiemmin tekstistä ja otsikosta saattoi saada käsityksen, että kaikki tuloslaskennan valuuttatermiinitehtävät laskettaisiin markoissa. Markkoja esiintyy Aalto-yliopiston mukaan vain esimerkkilaskussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat