Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentoyhtiöt iloitsevat ilmastosopimuksesta – ”Tämä lisää kustannuksia, mutta olemme siihen varautuneet”

Päästövähennykset maksavat alan arvion mukaan miljardeja euroja vuodessa.

Talous
 
Leif Rosas
Lentoyhtiöt sitoutuvat jatkossa hyvittämään päästöt, jotka ylittävät vuoden 2020 tason.
Lentoyhtiöt sitoutuvat jatkossa hyvittämään päästöt, jotka ylittävät vuoden 2020 tason. Kuva: Leif Rosas
Tästä on kyse

Lentoliikenteen päästöt kuriin

 Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO sopi torstaina maailmanlaajuisesta järjestelmästä, jonka tavoitteena on pysäyttää lentoliikenteen päästöjen kasvu vuoden 2020 tasolle.

 Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun jokin toimiala sopii ilmastotoimista globaalisti ja sitovasti.

 Lentoyhtiöiden on jatkossa hyvitettävä päästöt siltä osin kuin ne ylittävät 2020 tason ostamalla päästövähennyksiä muilta aloilta.

 Järjestelmä käynnistyy vuonna 2021 vapaaehtoisena. Mukaan on ilmoittanut lähtevänsä 65 maata. Vuodesta 2027 alkaen järjestelmä on pakollinen.

Lentoyhtiöt kiittelevät torstaina syntynyttä sopua toimista, joiden tarkoitus on pysäyttää lentoliikenteen päästöjen kasvu vuoden 2020 tasolle. Lentoliikenteestä tuli ensimmäinen toimiala, joka itse sopii globaaleista ja sitovista toimista hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseksi.

Sopimusta on yritetty synnyttää pitkään. Finnairin kestävän kehityksen johtaja Kati Ihamäki kuvaakin torstaina Montrealissa syntynyttä sopua isoksi voitoksi.

”Me olemme tosi tyytyväisiä”, Ihamäki sanoo.

Alalla ollaan tyytyväisiä sopimukseen, vaikka päästöjen hillitsemisestä odotetaankin yhtiöille merkittäviä lisäkustannuksia. Lentoyhtiöiden kansainvälinen etujärjestö IATA on arvioinut, että globaali päästöhyvitysjärjestelmä maksaa toimialalle vuonna 2025 kahdesta kuuteen miljardia euroa. Vuonna 2035 hintalappu olisi jopa yli 20 miljardia euroa.

Ihamäki ei osaa arvioida, paljonko hintalappu on Finnairin kohdalla tai nousevatko lentolippujen hinnat. Monet järjestelmän yksityiskohdat ovat yhä auki. Kustannukset ovat kuitenkin isommat kuin nykyiset EU:n päästökaupasta koituvat kustannukset.

”Tämä lisää kustannuksia, mutta olemme siihen varautuneet ja kannattaneet sopimusta. Jotta olemme hyväksyttävä toimiala, meidän täytyy olla mukana ilmastotoimissa”, Ihamäki sanoo.

IATA:n mukaan globaali päästöhyvitysjärjestelmä on myös koko alan kannalta edullisempi kuin vaihtoehto, jossa eri maat tai alueet rakentavat omia järjestelmiään.

Torstaina sovitussa järjestelmässä lentoyhtiöt sitoutuvat jatkossa hyvittämään päästöt, jotka ylittävät vuoden 2020 tason. Samaan aikaan kansainvälisen lentoliikenteen määrän ennustetaan moninkertaistuvan.

Järjestelmä tulee voimaan vuonna 2021 vapaaehtoisena ja muuttuu pakolliseksi vuonna 2027, jolloin se kattaa käytännössä kaikki maailman maat, joissa on merkittävää lentoliikennettä.

Hyvitys tarkoittaa, että lentoyhtiöt ostavat päästövähennyksiä muilta aloilta. Se voi tarkoittaa joko päästöoikeuksien ostamista tai erilaisten ilmastotoimien rahoittamista. Monet tärkeät yksityiskohdat – miten järjestelmää valvotaan, miten päästöistä raportoidaan tai millaiset hankkeet hyväksytään hyvityksiin – jäivät jatkovalmisteluun.

Tämä huolettaa ympäristöjärjestö Carbon Watchia. Sen mukaan on riski, että kun julkisuuden valokeila kääntyy toisaalle, järjestelmä voidaan vesittää huomaamatta.

Nyt luotu järjestelmä kannustaa lentoyhtiöitä tekemän lisäsatsauksia teknologiseen kehitystyöhön ja esimerkiksi biopolttoaineiden käyttöön.

Lentoliikenteen biopolttoaineet eivät ole vielä yleistyneet, vaikka kehitystyö on kovassa vauhdissa. Biopolttoaineet ovat selvästi kalliimpia kuin perinteiset polttoaineet.

Kilvassa on mukana myös Neste. Yhtiön lentoliikenteen sääntelystä vastaava johtaja Henrik Erämetsä sanoo, että Montrealin sopimuksen vaikutuksia biopolttoaineiden kysyntään on vielä vaikea arvioida.

Vaikka sopimus on ”hirveän hieno juttu”, suoria kannusteita biopolttoaineiden käyttöön se ei luo. Lentoyhtiöt voivat yhä kasvattaa päästöjä kompensoimalla ne. Lentoliikenteen päästöt ovat kuitenkin nousseet poliittiselle agendalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat