Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runsaat ylityöt uhkaavat japanilaisten henkeä

Useammassa kuin joka viidennessä yrityksessä paiskitaan hengenvaarallisia määriä ylitöitä, kertoo hallituksen selvitys.

Talous
 
Toru Hanai / Reuters
Mies käveli ylös liukuportaita Tokion bisnealueella vuonna 2013.
Mies käveli ylös liukuportaita Tokion bisnealueella vuonna 2013. Kuva: Toru Hanai / Reuters

Enemmän kuin joka viidennessä japanilaisessa yrityksessä tehdään niin paljon ylitöitä, että työntekijöiden henki on vaarassa, kertoo tuore Japanin hallituksen selvitys. Yli 22:ssa prosentissa selvityksen kattamista yrityksistä oli työntekijöitä, jotka tekivät kuukausittain ylitöitä yli 80 tuntia, kertoo japanilainen Nikkei Asian Review -lehti. Lehden mukaan 80 ylityötuntia kuukaudessa on kynnys, jonka ylittäminen merkitsee sitä, että riskistä kuolla ylitöiden vuoksi tulee huomattava.

Brittiläisen The Guardian -lehden mukaan Japanissa kuolee ylitöihin liittyvien syiden vuoksi vuosittain satoja ihmisiä. Kuolinsyynä on esimerkiksi sydänkohtaus, aivohalvaus tai itsemurha.

Japanin terveysministeriön selvityksessä saatiin vastaukset yli 1 700 yrityksestä ja 19 000 työntekijältä. Japanin kielessä on erityinen sana, joka tarkoittaa kuolemaa ylitöiden takia. Se on karoshi.

Selvitys kertoi myös, että lähes 40 prosenttia yritysten vakinaisesta työvoimasta kokee työnsä stressaavana. Tietotekniikka-alalla erittäin suuret ylityömäärät olivat yleisimpiä. Siellä peräti yli 44 prosentissa yrityksistä oli työntekijöitä, joille kertyi kuukausittain yli 80 tuntia ylitöitä.

Viime aikoina Japanissa on tehty vuosittain yli kaksituhatta itsemurhaa, joiden taustalla ovat työhön liittyvät ongelmat kuten liialliset ylityötunnit, Nikkei Asian Review -lehti kirjoittaa.

Työelämän kovasta tahdista ja itsemurhista huolimatta japanilaiset ovat erittäin pitkäikäistä kansaa, kertoo Maailman terveysjärjestön WHO:n vuoden 2015 tilasto. Sen mukaan japanilaisten odotettavissa oleva elinikä oli huomattavasti yli 83 vuotta. Itse asiassa japanilaisilla oli odotettavissa enemmän elinvuosia kuin minkään muun maan kansalaisilla. Esimerkiksi Suomessa lukema oli vähän yli 81 vuotta, Tanskassa vähän alle 81 ja Ruotsissa yli 82 vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat