Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Disneyn ja Pixarin animaatiostudioiden pääjohtajan johtamisopit: Parempi korjata virheitä kuin vältellä niitä

Disneyn ja Pixarin animaatiostudioiden pääjohtaja Ed Catmullin mukaan luovuus syntyy luottamuksesta.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Ed Catmullin mukaan ongelmana monessa yrityksessä on se, että luovuutta estäviä rakenteita ei yrityksessä itse nähdä saati korjata.
Ed Catmullin mukaan ongelmana monessa yrityksessä on se, että luovuutta estäviä rakenteita ei yrityksessä itse nähdä saati korjata. Kuva: Markus Jokela / HS
Kuka?

Ed Catmull

 Tietojenkäsittelyinsinööri Edwin Catmull, 71, on Walt Disneyn ja Pixarin animaatioyhtiöiden pääjohtaja.

 Hän oli mukana perustamassa Pixaria jo 1986, kun Applen perustaja Steve Jobs osti LucasFilmin animaatioyhtiön ohjaaja George Lucasilta.

 Helsingissä Catmull arvioi työskennelleensä Steve Jobsin kanssa ehkä pidemmän ajan yhdessä kuin kukaan muu.

 Pixar keskittyi alkuun digitaalisten tietokonegrafiikkajärjestelmien rakentamiseen, huonolla menestyksellä. Sitten se siirtyi ensisijaisesti animaatioiden tekijäksi.

 Yhteistyö Walt Disneyn kanssa teki Pixarista menestystarinan. Disney osti valtaosan Pixarista 2006 yli seitsemällä miljardilla dollarilla.

Walt Disneyn ja Pixarin animaatiostudioiden pääjohtaja Ed Catmull, 71, on niitä harvoja henkilöitä, jonka voi sanoa mullistaneen työllään kokonaisen teollisuudenalan.

Yhtenä Pixarin perustajajäsenistä hän on ollut keskeisessä roolissa luomassa niin animaatioteknologiaa kuin sellaisia Hollywoodin kultakimpaleita kuin Toy Story, Nemoa etsimässä, Frozen tai Inside Out.

Koko perheen kolmiulotteiset animaatiot ovat nykyisin säännöllisesti maailman 20 katsotuimman elokuvan listalla ja niiden oheistuotteita myydään valtavia määriä. Hollywoodille ne ovat elintärkeitä.

Yritysjohtajien silmissä Ed Catmull tunnetaan ehkä silti parhaiten Creativity, Inc. -johtamiskirjastaan (2014). Siinä Catmull selittää millä opeilla Pixarin kaltaista luovan työn ammattilaisten joukkoa johdetaan niin, että lopputulos on kaupallisesti ja ”taiteellisesti” menestys.

Kun yhä suurempi osuus yritysten toiminnasta on erilaista luovaa tietotyötä, Catmullin johtamisopeille on kysyntää.

Catmull oli perjantaina illansuussa Nordic Business Forum -tapahtumassa puhumassa siitä, miten luovia yrityksiä johdetaan.

Hänen olemuksensa poikkeaa ilahduttavasti luovan johtajan stereotyypistä.

Catmull on ikääntyneen perusinsinöörin tai -graafikon näköinen mies, jossa ei ole häivääkään Hollywoodin studiopomojen korskeudesta tai ulospäin hehkuvasta karismasta.

Catmull on noussut asemaansa tekojen kautta, ongelmien ratkaisijana eikä uhoajana. Hänen oppiensa mukaan työntekijöille pitää luoda turvallinen työympäristö, ja eri alojen osaajat pitää saada tekemään töitä yhdessä.

Johtajien ei kannata yrittää lisätä työntekijöidensä luovuutta, vaan keskittyä poistamaan yhtiöstä rakenteita, jotka estävät luovuuden kukkimisen, Catmull selitti luennollaan.

Ongelmana monessa yrityksessä on se, että luovuutta estäviä rakenteita ei yrityksessä itse nähdä saati korjata. Työntekijät useimmiten tietävät, mitkä rakenteelliset seikat yhtiössä estävät luovat prosessit, mutta eivät hevin puhu siitä julkisesti, Catmull arvioi.

Pixarin oma metodi on se, että työntekijöiden kanssa puhutaan 6–7 hengen ryhmissä luottamuksellisesti turvallisessa ympäristössä parantamisehdotuksista.

Catmull kertoo tekevänsä tällaisissa tapaamisissa muistiinpanoja ja lähettävänsä myöhemmin työntekijöille sähköpostia, josta kerrotaan mitä asian korjaamiseksi on tehty. Samalla hän muistuttaa, että viestintä on luottamuksellista.

”Käytän itse tähän noin 30 prosenttia työajastani”, Catmull kertoo HS:lle.

Catmullin oppien mukaan luovassa tiimissä pieniäkin huomioita kannattaa kuunnella herkällä korvalla, ja menestys pitää jakaa aina koko joukon kesken.

”Johtajien tehtävänä ei ole estää virheitä, vaan reagoida, kun niitä tapahtuu.”

Epäonnistumisissa lahjakkaiden työntekijöiden työrauhaa pitää suojella, koska lopullinen tuote on usein vain häivähdys alkuperäisestä ideasta.

”Kuorit sipulin ja sen ytimessä on banaani. Kuorit banaanin ja sen sisällä on appelsiini”, Catmull kuvasi Nordic Business Forumissa luovan prosessin kulkua.

Catmullin vaatimatonta olemusta kuvaa osaltaan sekin, että kun häneltä luennon jälkeen kysyttiin millainen on hänen ”sisäinen paholaisensa”, Catmullin tuntevat ulkomaiset toimittajat remahtivat nauruun.

Kysymys oli heistä asiayhteydessä mahdoton.

”Olen varsin lempeä ihminen”, Catmull vastasi.

Kun Catmullilta kysyy kahden kesken, miten on mahdollista, että Disneyn ja Pixarin animaatioyhtiöitä johtaa sametinpehmeä asiantuntija eikä piinkova yleisjohtaja, vastaus tulee pienen tauon jälkeen hymähtäen.

”Ensinnäkin siedän varsin hyvin kaaosta”, Catmull aloittaa viitaten kokemukseensa.

Toiseksi tärkeäksi seikaksi Catmull nostaa sen, että animaatiostudioiden työntekijät ovat sitoutuneita ratkomaan itse omat ongelmansa. He etsivät pääjohtajalta apua lähinnä yhteiseen ongelmanratkaisuun.

”Kun saavuttaa sellaisen suhteen tekijöihin, ongelmien ratkominen on mukavaa.”

Catmull puhuu varoittavaan sävyyn johtajista, jotka haluavat tehdä yhtiöstä hyvin öljytyn, virheitä välttelevän koneen.

”Ymmärrätkö eron?” hän kysyy. ”Ongelmanratkaisu lähtee siitä, että mikään ei ikinä rullaa sujuvasti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat