Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet ”aivot” pienensivät helsinkiläisen toimistotalon energiankulutusta roimasti ilman sentinkään investointia

Helsinkiläisen toimistotalon energialasku pieneni 30 prosenttia ilman, että rakenteita vaihdettiin. Leasegreenin mallilla asiakkaan ei tarvitse laittaa energiaremonttiin kiinni senttiäkään omaa rahaa.

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Kutomo Business Park -toimistotalon omistava Etera säästää energiaremontilla vuosien kuluessa 2,4 miljoonaa euroa. Kiinteistönhoitaja Sami Vakkanen (vas) ja Jani Rouvinen pitävät laitteet toimintakunnossa.
Kutomo Business Park -toimistotalon omistava Etera säästää energiaremontilla vuosien kuluessa 2,4 miljoonaa euroa. Kiinteistönhoitaja Sami Vakkanen (vas) ja Jani Rouvinen pitävät laitteet toimintakunnossa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Energiasaneeraus kuukausimaksulla

 Palveluntarjoajayritys tutkii kohteen ja suunnittelee, millä toimilla saavutetaan kustannustehokkaasti energiansäästöä.

 Asiakas voi maksaa projektin joko kerralla tai esimerkiksi 10 vuoden sopimusaikana vähitellen kuukausimaksulla.

 Saavutetun energiansäästön pitäisi olla niin paljon maksua suurempi, että asiakas saa projektista jopa 20 prosentin laskennallisen tuoton.

 Leasegreen myös rahoittaa saneerauksen kustannukset perustamansa sijoitusrahaston kautta.

 Leasing-mallisia energiasaneerauksia tarjoavat muutkin kuin Lease Green, mutta yleensä ilman rahoitusta. Esimerkiksi Kuntaliitolta on saatavissa rahoitusta kuntien kiinteistöjen energiasaneerauksiin.

Sanotaan, että jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä on sitä. Mutta sitten on niitä poikkeuksia.

Eläkevakuutusyhtiö Eteran omistamassa toimistotalossa Helsingin Pitäjänmäellä tehtiin viime vuonna energiaremontti, joka ei maksa lopulta kenellekään mitään. Remontti pienensi rakennuksen energialaskua 30 prosenttia. Säästö on niin suuri, että sekä rakennuksen omistaja, rahoittajat että remontin toteuttava yritys saavat projektista mukavan tuoton.

Miten ihme tehtiin? Seiniä ei ole lisäeristetty, eikä ikkunoita vaihdettu. Ilmanvaihto- ja lämmityslaitteistoja on osin uusittu, mutta esimerkiksi kiinteistön vanhemman osan ullakolla jylläävät yhä 80-luvulta peräisin olevat ilmanvaihtokoneet.

Remontin toteuttaneen Leasegreen -yhtiön toimitusjohtajan Tomi Mäkipellon mukaan suurin osa koko energiansäästöstä saatiin aikaan lisäämällä taloon aivot. Se tarkoittaa älykästä ohjausjärjestelmää, joka säätää laitteiden toimintaa jatkuvasti ulkoilman ja sisätilojen olosuhteiden mukaan.

Jukka Gröndahl / HS
Uusi automatiikka pitää muun muassa ilmanpaineen tasaisena.
Uusi automatiikka pitää muun muassa ilmanpaineen tasaisena.

”Rakennuksessa on tehty satoja isompia ja pienempiä muutoksia. Esimerkiksi ilmanvaihtoa säädetään portaattomasti hiilidioksidi- ja lämpötila-anturien tuottaman tiedon mukaan. Ennen laitteistossa oli vain päällä, pois tai puoliteholla -asento ja sitä ohjattiin kellokytkimellä”, Mäkipelto sanoo.

Osa muutoksista on yksinkertaisempia. Vanhojen loisteputkien vaihtaminen ledeiksi pienensi pysäköintihallin valaistuksen sähkönkulutusta 80 prosenttia. Vanhoihin ilmanvaihtokoneisiin kytkettiin taajuusmuuttaja, joka mahdollistaa tehon portaattoman säädön.

”Kaikki toimenpiteet ovat myös parantaneet työskentelyolosuhteita. Lämpötila on tasainen, ilmanlaatu hyvä ja paine tasainen. Valaistuskin on parantunut”, Mäkipelto sanoo.

Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen on iso markkina. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen tutkimusprofessorin Miimu Airaksisen mukaan rakennuskanta kuluttaa 30–40 prosenttia Suomen kaikesta energiasta.

Iso osa taloista on niin vanhoja, että pelkällä uusimman säätötekniikan asentamisella saadaan aikaan merkittäviä säästöjä.

”Esimerkiksi poistoilman lämmön talteenotto on kehittynyt valtavasti. Uudet valaisimet kuluttavat vähän, eivätkä tuota hukkalämpöä. Älykkäät järjestelmät osaavat säätää tekniikkaa tarpeen mukaan. Ne voisivat ottaa myös ennakoivasti huomioon esimerkiksi sähköjärjestelmän kulutuspiikit”, Airaksinen sanoo.

Energiasaneeraukset eivät ole mikään uusi keksintö. Teollisuudessa energiatehokkuutta on parannettu systemaattisesti jo vuosikymmeniä. Tekniikan kehitys tuo kuitenkin koko ajan ulottuville uusia mahdollisuuksia, joilla energiankulutusta voidaan vähentää.

Remonttiin ryhtyminen tyssää Airaksisen mukaan usein tiedon puutteeseen. Kiinteistöjen omistajat eivät edes tiedä, mikä olisi mahdollista. Julkisella sektorilla ongelmana voi olla raha. Vaikka tiedossa olisi pitkällä tähtäimellä säästöjä, investointirahaa ei tiukassa taloustilanteessa löydy.

Vuonna 2013 perustettu Leasegreen toimii mallilla, jossa asiakkaan ei tarvitse tehdä juuri mitään, ei edes hankkia rahoitusta. Yritys suunnittelee saneerauksen, toteuttaa sen ja vastaa säätöjärjestelmän ylläpidosta ja ohjauksesta sopimusajan.

Saneeraus rahoitetaan Leasegreenin perustamasta rahastosta, jossa on sijoittajina eläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä. Asiakas maksaa remontin hinnan esimerkiksi kymmenen vuoden sopimuskauden kuluessa vähitellen. Maksu on pienempi kuin saavutettu energiansäästö.

Eteran toimistotalossa energialasku pieneni 150 000 euroa vuodessa. Etera maksaa Leasegreenille kuukausimaksua kahdeksan vuoden ajan. Mäkipellon mukaan Etera saa laitteiden elinkaaren aikana yhteensä yli 2,4 miljoonan euron säästön nettokuluissaan ja laskennallisen noin 20 prosentin tuoton.

Etera on myös sijoittajana mukana Leasegreenin rahastossa, josta se saa vielä muutaman prosentin lisätuoton.

Kaiken lisäksi alan palveluyrityksiin syntyy saneerausten myötä uusia korkean osaamisen työpaikkoja.

”Viime vuonna teimme liikevaihtoa noin 10 miljoonaa euroa ja tänä vuonna se kaksinkertaistuu. Työntekijöitä meillä on nyt noin 30. Kaikki ovat korkeasti koulutettuja kovan luokan osaajia”, Mäkipelto sanoo.

Jukka Gröndahl / HS
Energiasaneeraus pienensi Kutomo Business Parkin energialaskua 150000 euroa vuodessa.
Energiasaneeraus pienensi Kutomo Business Parkin energialaskua 150000 euroa vuodessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat