Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Facebook muutti veronmaksuaan kritiikin takia – maksoi viime vuonna veroja Britanniaan yli 4 miljoonaa aiemman 4 000 sijaan

Facebookin maksama yritysvero oli silti viime vuonnakin vähäinen: vain vajaat kaksi prosenttia yhtiön Britanniaan kirjaamasta liikevaihdosta.

Talous
 
Stephen Lam / Reuters
Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg Kaliforniassa syyskuussa. Yhtiö on saanut Britanniassa osakseen tiukkaa arvostelua veronmaksuun liittyen.
Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg Kaliforniassa syyskuussa. Yhtiö on saanut Britanniassa osakseen tiukkaa arvostelua veronmaksuun liittyen. Kuva: Stephen Lam / Reuters

Facebook maksoi viime vuonna yritysveroa Britanniaan 4,17 miljoonaa puntaa eli noin 4,63 miljoonaa euroa. Se on huomattavasti enemmän kuin vuonna 2014 yritysverona maksettu 4 327 puntaa eli noin 4 800 euroa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan nousu johtuu siitä, että verkkojätti on muuttanut mainostulojensa kirjaamistapaa yhtiöön kohdistuneen tiukan arvostelun seurauksena.

Aiemmin Facebook kirjasi isoilta brittiasiakkailtaan saamansa mainostulot Irlantiin, jossa yritysveroprosentti on pienempi.

Facebookin Britanniaan maksama yritysvero oli silti viime vuonnakin vähäinen: vain vajaat kaksi prosenttia yhtiön Britanniaan kirjaamasta 211 miljoonan punnan eli noin 230 miljoonan euron liikevaihdosta.

Facebookin lisäksi teknologiayhtiöt Google ja Apple ovat saaneet osakseen kritiikkiä tulojen ja siten verojen kanavoimisesta Irlantiin. Lisäksi moitteita on saanut Britannian ja Irlannin yhtiöille antama löysä verokohtelu.

Britanniaa esimerkiksi kuohutti tammikuussa Googlen verotus, kun kävi ilmi, että kymmenen viime vuoden ajalta yhtiö maksaa veroa Britanniaan vain 130 miljoonaa puntaa eli noin 170 miljoonaa euroa. Työväenpuolueessa laskettiin, että summa vastaa noin kolmen prosentin veroprosenttia.

Elokuun lopussa Euroopan komissio puolestaan määräsi Applen maksamaan 13 miljardin edestä verorästejä Irlannille, koska komission mukaan yhtiö on saanut laitonta veroetua Irlannissa.

Suuryhtiöiden saama lempeä verokohtelu liittyy verokilpailuun. Se tarkoittaa, että esimerkiksi jokin valtio houkuttelee puoleensa taloudellista toimeliaisuutta kevyellä verotuksella.

Verokilpailun voimasuhteet ovat kuitenkin viime aikoina muuttuneet komission päätösten myötä. Lue HS:n analyysi verokilpailusta täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat