Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloustieteen Nobel-palkinto suomalaiselle Bengt Holmströmille

Holmströmiä on veikkailtu jo vuosikausia palkinnon saajaksi. Hänen tutkimuksiaan on julkaistu kaikissa merkittävimmissä taloustieteellisissä julkaisuissa.

Talous
 
Sirpa Räihä / HS
Bengt Holmström
Bengt Holmström Kuva: Sirpa Räihä / HS
Kuka?

Bengt Holmström, 67

 Kansantaloustieteen professori Bengt Holmström syntyi Helsingissä 18. huhtikuuta 1949.

 Hän on asunut yli puolet elämästään Yhdysvalloissa.

 Hän valmistui filosofian kandidaatiksi 1973.

 Hän työskenteli metsäyhtiö Ahlströmissä yrityssuunnittelijana 1972–1974.

 Kansantaloustieteestä hän väitteli tohtoriksi Stanfordin yliopistossa 1978. Vuosina 1978–1983 Holmström työskenteli kansantaloustieteen apulaisprofessorina Northwesternin yliopistossa. Kuuluisassa Yalen yliopistossa hän hoiti kansantaloustieteen professuuria 1983–1994.

 Yalesta hän siirtyi Bostoniin Massachusetts Institute of Technologyn kansantaloustieteen professoriksi.

Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi on tänä vuonna myönnetty Harvardin yliopiston taloustieteen professorille Oliver Hartille ja Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) professorille Bengt Holmströmille sopimusteorian tutkimuksistaan.

”Nykyaikaiset taloudet pysyvät koossa lukemattomilla sopimuksilla. Uudet teoreettiset työkalut, jotka Hart ja Holmström ovat kehittäneet, ovat arvokkaita reaalimaailman sopimusten ja instituutioiden ymmärtämiseksi sekä mahdollisten sudenkuoppien havaitsemiseksi sopimusten suunnittelussa”, palkinnon perusteluissa sanotaan.

Tunnustusta kutsutaan yleensä taloustieteen Nobel-palkinnoksi, vaikka dynamiitin keksinyt Alfred Nobel ei testamentissaan määrännyt palkintoa annettavaksi taloustieteessä.

Holmströmiä on veikkailtu jo vuosikausia palkinnon saajaksi. Hänen tutkimuksiaan on julkaistu kaikissa merkittävimmissä taloustieteellisissä julkaisuissa. Yhdysvaltalainen MIT on yksi maailman arvostetuimmista yliopistoista.

Holmströn kertoi maanantaina HS:n haastattelussa, että olo palkinnon julkistuksen jälkeen on epätodellinen.

”Oloni oli epätodellinen, koska en ollut varma, olenko vielä herännyt. Enhän minä ole tässä mitenkään muuttunut, sillä olen vuosikausia näitä asioita miettinyt ja tutkinut. Yhtäkkiä olen sitten vain maailman silmissä muuttunut.”

Holmströn kertoi maanantaina ruotsalaiselle uutistoimistolle TT:lle olleensa palkinnosta ”valtavan yllättynyt ja valtavan iloinen”.

Palkintorahojen käyttöä hän ei ole ehtinyt vielä miettiä.

”Se on viimeinen asia, jota ajattelen”, Holmström sanoi.

Holmström hoitaa MIT:ssa viime vuosisadan merkittävimpiin taloustieteilijöihin kuuluvan Paul Samuelsonin nimikkoprofessuuria. Holmström on tutkinut paljon sitä, miten erilaisilla sopimuksilla voidaan vaikuttaa osapuolten käyttäytymiseen, jotta saataisiin aikaan taloudellisesti yleishyödyllisiä lopputuloksia.

Holmströmin väitöskirjan ohjaaja, professori Robert Wilson muisteli HS:lle vuonna 2009, että opiskelijana Holmström oli poikkeuksellisen syvällinen.

”Työskentely Bengtin kanssa oli aina erittäin miellyttävää. Myöhemmissä tutkimuksissaan hän on yhdistänyt onnistuneesti teoriaa käytäntöön selvittäessään muun muassa rahoitusmarkkinoiden toimintaa”, Wilson kirjoitti tuolloin sähköpostiviestissä.

Kommentti oli osa Holmströmin 60-vuotishaastattelua, jossa hän kertoi pyrkivänsä kyseenalaistamaan eri ideologioiden peruskysymyksiä. Hän suostui kutsumaan itseään vain ehdottomaksi individualistiksi.

”Tutkimuksissani olen yhä enemmän kiinnostunut peruskysymyksistä: miksi raha on olemassa, miksi on yrityksiä ja miksi on velkaa? Useimmat sivuuttavat nämä kysymykset itsestäänselvyyksinä. Jos ei ymmärrä jotakin asiaa, rohkeinta on sanoa se ääneen”, Holmström sanoi.

Holmströmin ystävä ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan puheenjohtaja Jorma Ollila on vaikuttunut palkinnosta.

”Tämä on palkinto Benille, josta haluan häntä sydämellisesti onnitella. Jossain määrin tämä on myös tunnustus suomalaiselle tieteelle, koska Holmström on jatkuvasti yhteydessä Suomeen ja aloitti opintonsa täällä. Viimeksi puhuin hänen kanssaan viime viikolla. Hänen kykynsä kyseenalaistaa vallitsevia ’totuuksia’ on ilmiömäinen. Harva professori myöskään pystyy pohtimaan asioita yhtä käytännönläheisesti”, kehuu Ollila.

Holmström oli myös Nokian hallituksessa vuosina 1999–2012.

Aalto-yliopiston mikrotaloustieteen professori Marko Terviön mielestä Holmström on ehdottomasti palkinnon ansainnut. Terviö teki väitöskirjansa MIT:ssa Holmströmin ja professori David Autorin ohjauksessa.

”Hän on palkinnon ehdottomasti ansainnut. Holmströmin kanssa on aina erittäin hyödyllistä keskustella hyvin erikoisistakin taloustieteellisistä asioista. Holmström on tieteellisellä tasolla jo niin korkealla, että mikrotaloustieteen oppikirjoisssa hänen asemansa on kanonisoitu”, Terviö sanoo.

Aiemmin tänä vuonna Holmström kritisoi kovin sanoin hallituksen tekemiä koulutusleikkauksia.

”Erikoisinta on, että rahoitusta karsitaan parhaiten menestyviltä yliopistoilta. Leikkaukset ovat älyllinen loukkaus tiedeyhteisöä kohtaan. Ilmeisesti hallitus kyseenalaistaa yliopistojen kyvyn tehdä järkeviä päätöksiä tieteentekemisessä”, Holmström sanoi haastattelussa maaliskuussa.

Vuosi sitten elokuussa Holmström puolestaan sanoi, ettei Suomessa ole ymmärretty, miten huonossa kunnossa talous on.

”Miten meillä voi olla moni asia niin hyvässä kunnossa samalla kun työn tuottavuus on romahtanut ja talouden tulokset ovat huonoja. Ilmeistä, on että talouden rakenteissa on vikaa”, Holmström sanoi tuolloin.

Vuonna 2014 Holmström kaipasi Suomeen enemmän anttiherlinejä ja björnwahlrooseja.

”Kun sijoittaa omaa pääomaa, sen tekee aina vastuullisemmin kuin silloin, jos sijoittaa jonkun toisen pääomaa. Etenkin valtion omistamissa yhtiöissä veronmaksajien etu jää helposti poliittisten paineiden varjoon”, Holmström sanoi.

Ruotsin keskuspankki perusti taloustieteen palkinnon vuonna 1968. Ensimmäinen palkinto myönnettiin vuonna 1969, jolloin sen saivat norjalainen Ragnar Frisch ja hollantilainen Jan Tinberg.

Viime vuonna palkinnon sai kulutusta, köyhyyttä ja tuloeroja tutkinut Princetonin yliopiston taloustieteen professori Angus Deaton.

Tutkija uskoi Nobel-palkinnon tulevan pian Suomeen
Tutkija uskoi Nobel-palkinnon tulevan pian Suomeen
Helsingin yliopiston ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) yhteinen julkistalouden professori Markus Jäntti esitti 2015 Sanomatalossa järjestetyssä Nobel-keskustelussa, että taloustieteilijä Bengt Holmströmin pitäisi saada Nobel-palkinto. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS
Huippuekonomistin kolme neuvoa Suomen talouden kohentamiseksi
Huippuekonomistin kolme neuvoa Suomen talouden kohentamiseksi
Yhdysvaltalaisen huippuyliopiston MIT:n taloustieteen professorin Bengt Holmströmin mielestä Suomessa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota maailmantalouden muutoksiin ja uudistaa rohkeasti työmarkkinoita. Toimittaja: Petri Sajari, kuvaus: Sirpa Räihä
Jarmo Matilainen / HS
Bengt Holmström 1998
Bengt Holmström 1998
Pentti Koskinen / HS
Nokian yhtiökokous, toimitusjohtaja Jorma Ollila ja Bengt Holmström.
Nokian yhtiökokous, toimitusjohtaja Jorma Ollila ja Bengt Holmström.
Jenni-Justiina Niemi
Onko kapitalismi kriisissä -keskustelutilaisuus 2003. Christoffer Taxell (vas.), Suvi-Anne Siimes ja Bengt Holmström.
Onko kapitalismi kriisissä -keskustelutilaisuus 2003. Christoffer Taxell (vas.), Suvi-Anne Siimes ja Bengt Holmström.
Sami Kero / HS
Bengt Holmström 2008
Bengt Holmström 2008
Outi Pyhäranta / HS
Bengt Holmström 2011
Bengt Holmström 2011
Juhani Niiranen / HS
Bengt Holmström 2012
Bengt Holmström 2012
Sirpa Räihä / HS
Bengt Holmström 2015
Bengt Holmström 2015
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat