Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobel-voittaja kerää kehuvia kommentteja Suomesta: ”Hän on tunnettu siitä, että hän ajattelee boksin ulkopuolelta”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ennätti oikopäätä julkaista onnittelutoivotukset pikaviestipalvelu Twitterissä.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Jorma Ollila
Jorma Ollila Kuva: Markus Jokela / HS

Ekonomisti Bengt Holmströmin taloustieteen Nobel-palkinto on tuoreeltaan saanut innostuneen vastaanoton Suomessa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ennätti oikopäätä julkaista onnittelutoivotukset pikaviestipalvelu Twitterissä.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä luonnehtii Holmströmin kykyä ja halua osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun erinomaiseksi.

”Hän on avoin, fiksu ja taitava. Hän on myös erittäin miellyttävä ihminen”, Vihriälä kommentoi.

Holmström on näköalapaikaltaan Yhdysvalloista osallistunut suomalaiseen keskusteluun koulutuksen ja tutkimuksen tilasta. Hän on muun muassa puhunut suomalaisia vaivaavasta alisuoriutumisen tilasta.

Holmströmin havaintojen mukaan kansalaiset eri tehtävissään ovat erittäin hyvin koulutettuja ja päteviä, mutta jotain silti puuttuu. Vihriälän mielestä juuri tällaisissa puheenvuoroissa näkyy, että Holmström tarkastelee Suomea Yhdysvalloista käsin.

”Holmström on tunnettu siitä, että hän ajattelee boksin ulkopuolelta. Hän on myös hyvin nöyrä uuden tiedon edessä”, Vihriälä luonnehtii.

EU-komissaari ja entinen Suomen pääministeri Jyrki Katainen (kok) sanoo, että talouden Nobel-palkinto on löytänyt arvoisensa kohteen. Katainen on käynyt taustakeskusteluja Holmströmin kanssa lähes kymmenen vuoden aikana sekä valtiovarainministerinä että pääministerinä.

”Hänellä on erinomainen kysy havainnollistaa vaikeita finanssituotteita ja rahoitusmarkkinoiden toimintaa ymmärrettävällä tavalla”, Katainen kiittää.

Kataiselle Holmström esimerkiksi selitti Yhdysvaltain asuntomarkkinoille iskenyttä asuntoluottojen subprime-kriisiä timanttiesimerkin avulla. Hän kehotti kuvittelemaan pussia, missä oli kymmenen 10 000 euron arvoista timanttia. Kun alkaa kiertää huhu, että yksi timantti onkin lasia, kukaan ei halua koskea koko pussiin.

”No, näinhän kävi subprime-kriisissä, kun sijoittajat epäilivät paketteja, joissa oli erilaisia asuntoluottoja. Markkinat jäätyivät. Holmström osasi selittää ilmiön hyvin havainnollisesti”, Katainen sanoo.

Holmström selvitti myös eduskunnalle innovaatioiden ja tutkimuksen yhteyttä siten, ettei iso raha välttämättä takaa huippuinnovaatioiden syntymistä. Monet innovaatiot ovat syntyneet niukkuudesta. Kataisen mukaan Holmström korosti, että usein iso raha vain seuraa menestystä.

Katainen myös arvostaa Holmströmille tyypillistä rauhallista ja avarakatseista lähestymistapaa eri asioihin.

”Vaikka Holmström on aito tiedemies, hän osaa tuoda asiat lähelle arkea”, Katainen summaa.

Holmströmin hyvin tunteva Elinkeinoelämän valtuuskunnan puheenjohtaja Jorma Ollila on viimeksi puhunut Holmströmin kanssa viime viikolla.

”Tämä on palkinto Benille, josta haluan häntä sydämellisesti onnitella. Jossain määrin tämä on myös tunnustus suomalaiselle tieteelle, koska Holmström on jatkuvasti yhteydessä Suomeen ja aloitti opintonsa täällä. Hänen kykynsä kyseenalaistaa vallitsevia ”totuuksia” on ilmiömäinen. Harva professori myöskään pystyy pohtimaan asioita yhtä käytännönläheisesti”, Ollila kommentoi.

Holmström oli Nokian hallituksessa vuosina 1999-2012, jolloin Ollila oli hallituksen puheenjohtaja.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) lähettää parhaat onnittelut Bengt Holmströmille, jonka hän tuntee monien vuosien ajalta.

”On hienoa, että hänen teoreettinen osaamisensa talous- ja sopimusteorian aloilta palkitaan. Toivottavasti näitä tietoja pystyttäisiin soveltamaan myös käytännössä”, Rehn sanoo.

Rehnin mielestä on rohkaisevaa, että suomalainen tutkija on saanut kansainvälistä tunnustusta.

”Toivottavasti se kertoo jotain myös meidän geeniperimästämme eikä vain professori Holmströmin erinomaisista ominaisuuksista.”

Sirpa Räihä / HS
Vesa Vihriälä
Vesa Vihriälä
Evelyn Hockstein
Jyrki Katainen
Jyrki Katainen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat