Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Holmström on ennakkoluuloton ja yllättävä intellektuelli

Haastattelut Holmströmin kanssa ovat kuin oppitunteja. Ensiksi käydään lävitse perusasioita, määritellään kysymyksenasettelu ja sitten käydään varsinaisen asian kimppuun.

Talous
 
Petri Sajari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien taloustoimittaja.

Olen haastatellut professori Bengt Holmströmiä useita kertoja. Sen lisäksi olemme puhuneet kymmeniä kertoja puhelimessa mitä erilaisimmista taloutta koskevista asioista.

Haastattelut Holmströmin kanssa ovat kuin oppitunteja. Ensiksi käydään lävitse perusasioita, määritellään kysymyksenasettelu ja sitten käydään varsinaisen asian kimppuun.

Holmström pohtii asioita aina yllättävistä näkökulmista ja punnitsee eri näkökulmia älynsä voimalla. Ajatuksiaan hän havainnollistaa usein vertauskuvilla.

Vuonna 2011 hän vertasi valtion asemaa pankkikriisissä pienen kaupungin ainoaan ambulanssiin, joka voi tarjota hädän tullen pelastuksen.

”Silloin on vain hinnoittelukysymys, kuinka paljon ambulanssin omistaja ansaitsee. Varmaa on, että hän tekee halutessaan voittoa.”

Keskustelukumppaninsa Holmström pitää hereillä terävillä vastakysymyksillään. Haastattelut kestävät yleensä useita tunteja ja niitä täydennetään myöhemmin vielä puhelimessa.

Holmströmin ajattelutavassa keskeistä on se, että juuri mitään ei pidä ottaa annettuna. Etenkään sellaisissa asioissa, joita ei ole vielä tutkittu riittävän huolellisesti.

Häneltä on turha odottaa yksinkertaisia vastauksia monimutkaisiin asioihin. Välillä hän saattaa eksyä hyvinkin kauas alkuperäisestä aiheesta. Luonteeltaan Holmström on utelias ja avarakatseinen.

Yksi Holmströmin usein toistamista ajatuksista on se, että suurta älykkyyttä on esittää oikeat kysymykset. Haastatteluiden lopuksi hän yleensä kysyy: ”Ymmärsitkö mitä yritin sanoa?”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat