Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin vihreä joukkolaina tuottaa sijoittajalle hyvää mieltä – Kuntarahoituksen vihreällä lainalla on rahoitettu esimerkiksi länsimetroa

Suomessa vihreän rahoituksen kohteeksi kelpaa energiapihi koulu. Indonesiassa 175 miljoonan euron lainalla rakennettiin maalämpövoimala, joka vähentää hiilidioksidipäästöjä yli miljoona tonnia vuodessa.

Talous
 

Vihreillä sijoituskohteilla on nyt vientiä. Maailmaan suurimpiin sijoittajiin kuuluva Norjan valtion öljyrahasto ilmoitti huhtikuussa vetävänsä sijoituksensa pois fossiilisista polttoaineista riippuvaisista yhtiöistä. Rahaston sijoitusten arvo on 795 miljardia euroa.

Monet muutkin institutionaaliset sijoittajat karttavat hiiltä ja etsivät ympäristölle edullisia sijoituskohteita.

Taustalla on paitsi halu ehkäistä ilmastonmuutosta myös usko siihen, että fossiilisiin polttoaineisiin nojaavat yritykset joutuvat vaikeuksiin, kun päästörajat vähitellen tiukentuvat.

Sijoituspalveluala on herännyt trendiin ja kehittää nyt kovaa vauhtia vihreitä sijoitustuotteita. Yksi niistä ovat niin sanotut vihreät bondit eli joukkolainat, joilla rahoitetaan ympäristöä hyödyntäviä projekteja.

Joukkolaina tarkoittaa lainaa, joka myydään markkinoilla sijoittajille. Suomen kunnille rahoitusta hankkiva Kuntarahoitus laski liikkeeseen ensimmäisen 500 miljoonan dollarin vihreän joukkolainan syyskuun lopussa.

Kuntarahoituksen rahoituspäällikkö Antti Kontio kertoo, että joukkolaina merkittiin nopeasti täyteen. Sillä saadusta rahoituksestakin jo suurin osa on käytetty.

”Sillä on rahoitettu esimerkiksi joukkoliikennehankkeita. Suurin yksittäinen kohde on länsimetro, myös Turun sähköbussihanketta on rahoitettu”, Kontio sanoo.

Rahaa käytetään myös energiapihien koulujen ja sairaaloiden rakentamiseen ja jätevedenpuhdistamoihin. Valikoima kuulostaa varsin lavealta.

Mikä tekee kohteesta sopivan vihreälle bondille?

”Hankkeista pitää tulla selkeästi mitattavaa ympäristöhyötyä. Metro korvaa bussiliikenteen ja vähentää sitä kautta hiilidioksidipäästöjä. Jätevedenpuhdistamot vähentävät esimerkiksi typpi- ja fosforipäästöjä”, Kontio sanoo.

”Ideaali olisi, jos raha voitaisiin käyttää tuuli- ja aurinkovoimaloiden rakentamiseen, mutta hankkeita ei ole Suomessa riittävästi.”

Vihreän joukkolainan ideaan kuuluu se, että lainarahalla saavutetuista ympäristöhyödyistä toimitetaan sijoittajille luotettavaa tietoa.

Kontio ei osaa vielä sanoa, minkä verran hiilidioksidipäästöjä Kuntarahoituksen vihreään lainaan sijoitettu miljoona euroa vähentää.

”Ympäristövaikutusten numeerinen arviointi on vielä kesken. Ensimmäinen raportti julkistetaan ensi vuoden maaliskuussa”, Kontio sanoo.

Hankkeiden valikoinnin tekee ulkopuolinen arviointiryhmä.

Riippumaton arviointi on tärkeää, koska vihreisiin sijoituksiin liittyy myös niin sanotun viherpesun riski.

Kiinassa vihreillä joukkolainoilla on esimerkiksi rahoitettu tehokkaampien hiilivoimaloiden rakentamista. Kansainvälisten kriteereiden mukaan hiilivoima ei kelpaa missään muodossa vihreän bondin rahotuskohteeksi.

Kiinan keskushallinnolle on tärkeää osoittaa tekevänsä kaikkensa ympäristön hyväksi, piti se paikkansa tai ei.

Sijoittaja saa vihreästä joukkolainasta ihan saman kuponkikoron kuin muistakin Kuntarahoituksen joukkolainoista. Kunnille laina on kuitenkin hitusen normaalia rahoitusta halvempaa.

”Näin kuntia halutaan kannustaa päästöjä vähentäviin investointeihin. Kuntarahoitukselle se tietysti maksaa jonkin verran. Toisaalta saimme tähän lainaan aivan uusia sijoittajia. Rahoituslähteiden monipuolistaminen on tässä markkinatilanteessa tärkeää”, Kontio sanoo.

Kuntarahoituksen on tarkoitus jatkossa laskea liikkeeseen yksi uusi vihreä joukkolaina joka vuosi.

”Jos vain hankkeita riittää.”

Vihreiden joukkolainojen markkina on syntynyt tyhjästä kymmenessä vuodessa. Pariisin viime vuonna solmittu ilmastosopimus on vauhdittanut kasvua niin, että Kontion mukaan vihreiden bondien markkina on vuoden loppuun mennessä jo 150 miljardin dollarin luokkaa.

Isoja toimijoita ovat kansainväliset kehityspankit, kuten Euroopan ja Pohjoismaiden investointipankit sekä Maailmanpankki.

Tuloksia ja tavoitteita on listattu esimerkiksi Maailmanpankin raporttiin.

Pankin 175 miljoonan dollarin (noin 160 miljoonaa euron) lainalla saatiin Indonesiassa aikaan maalämpövoimala, joka vähentää hiilidioksidipäästöjä 1,1 miljoonaa tonnia vuodessa. Hankkeesta 70 prosenttia rahoitettiin muista lähteistä.

40 miljoonan dollarin lainalla moldovalaisen kaukolämpöyhtiön parannustöihin saavutettiin 23 000 tonnin päästövähennys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat