Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloustieteen toinen nobelisti on aatelissuvun professori – Oliver Hartin tutkimus on vienyt liiketoimintaa yksityisiltä vankiloilta

Suomalainen Beng Holmström jakaa taloustieteen Nobel-palkinnon brittiläisen Oliver Hartin kanssa. HS kertoo, kuka Hart on.

Talous
 
MARY SCHWALM / Reuters
Nobelin voittanut Oliver hart puhui medialle Cambridgen kaupungissa Massachusettsissa Yhdysvalloissa maanantaina.
Nobelin voittanut Oliver hart puhui medialle Cambridgen kaupungissa Massachusettsissa Yhdysvalloissa maanantaina. Kuva: MARY SCHWALM / Reuters
Kuka?

Oliver Hart, 68

 Syntyi Lontoossa vuonna 1948 juutalaisperheeseen, joka kuuluu isänpuolelta Montagun aatelissukuun.

 Hänen isänsä oli lääketieteen tutkija Philip D'Arcy Hart, joka kehitti hoitomuotoja tuberkuloosia vastaan. Äiti Ruth oli gynekologi.

 Opiskeli matematiikkaa ja taloustieteitä King’s Collegessa ja Warwickin yliopistossa Britanniassa. Valmistui myöhemmin taloustieteen tohtoriksi Princetonin yliopistosta Yhdysvalloista.

 Opettanut Harvardin yliopistossa vuodesta 1993. Vuosina 2000–2003 hän toimi taloustieteen laitoksen puheenjohtajana.

 Hänellä on Yhdysvaltojen kansalaisuus.

 Naimisissa Harvardin kirjallisuuden professorin Rita B. Goldbergin kanssa. Heillä on kaksi lasta ja kaksi lastenlasta.

Suomalaiset juhlivat maanantaina professori Bengt Holmströmin Nobel-voittoa siniristiliput hulmuten. Holmström ei kuitenkaan ole ainoa palkinnon saaja.

Talouden Nobel eli Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi myönnettiin samalla myös brittiläiselle Oliver Hartille.

Hart ja Holmström pistävät kahdeksan miljoonan kruunun eli noin 830 000 euron palkinnon puoliksi. Holmström totesi HS:n haastattelussa, että tieteen tekeminen on joukkuepeliä.

Molemmat uudet Nobel-voittajat opettavat Yhdysvaltojen huippuyliopistoissa: Holmström Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa MIT:ssä ja Hart Harvardin yliopistossa.

Harvardin yliopisto hehkuttaa verkkosivuillaan Hartin voittoa. Yliopiston mukaan jo 48 nykyistä ja entistä Harvardin tutkijaa on palkittu Nobelilla.

Time-lehden mukaan Hart on perehtynyt julkisten laitosten toimintaan. Hän on tutkinut, milloin koulujen ja vankiloiden pitäisi olla yksityisessä ja milloin julkisessa omistuksessa.

Yhdysvallat on viime vuosina alkanut vähentää yksityisten vankiloiden käyttöä. Liittovaltiotasolla niistä aiotaan luopua kokonaan ja myös moni osavaltio on karsinut yksityisten vankilapalvelujen käyttöä.

Financial Times -lehden mukaan Yhdysvaltojen poliittinen käännös johtuu pitkälti juuri Hartin uraauurtavasta tutkimuksesta, joka on paljastanut kannustinongelmia yksityisten yritysten pyörittämistä vankiloista.

Yritykset pyrkivät tehokkuuteen ja mahdollisimman pieniin kustannuksiin inhimillisten vankilaolosuhteiden kustannuksella.

Hart on sopimusteorian lisäksi erikoistunut muun muassa yritysrahoitukseen, yritysmuotoihin ja talousoikeuteen. Nobel-palkinto hänelle myönnettiin kuitenkin juuri sopimusteorian tutkimuksesta.

Hart on tutkinut, kuinka omistusrakenne vaikuttaa yritysten toimintaan. Hän on myös kehittänyt työkaluja yritysjärjestelyjen tutkimukseen.

Hänen tutkimuksensa avulla voidaan selvittää, minkälaisten yritysten kannattaa yhdistyä ja missä suhteessa yritysten kannattaa ottaa lainaa tai hankkia lisää omaa pääomaa.

Hartilla on aateliset sukujuuret.

Hänen isänsä lääketieteen tutkija Philip D'Arcy Hart oli Samuel Montagun lapsenlapsi. Montagu oli pankkiiri ja liberaalipoliitikko, joka muun muassa yritti tarjota sadan punnan palkinnon sarjamurhaaja Viiltäjä-Jackin kiinniottajalle. Palkkionmetsästys oli kuitenkin tuolloin jo laitonta Britanniassa.

Montagu aateloitiin Swaythlingin paroniksi vuonna 1907.

Parin viime vuosikymmenen aikana Nobel-palkintojen jakaminen useiden ihmisten kesken on yleistynyt. Raati pyrkii palkitsemaan jonkin aihepiirin keskeisimmät tutkijat sen sijaan, että he nostaisivat yhden tutkijan jalustalle.

2000-luvulla taloustieteen Nobel jaettiin useiden ihmisten kesken peräti kahdeksana vuonna. Myös 2010-luvulla palkinto on yleensä myönnetty kerralla 2–3 taloustieteilijälle.

Viime vuonna voittajia oli vain yksi, brittiläinen köyhyystutkija Angus Deaton. Talouden Nobel on nyt myönnetty kahdesti peräkkäin Britannian kansalaiselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat