Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä ja Saudi-Arabia vakuuttivat rajoittavansa öljyntuotantoa – öljyn hinta sinkoutui kalleimmilleen yli vuoteen

Maailman suurimmat öljyntuottajamaat yrittävät vihdoin yhteistyössä nostaa öljyn hintaa. Ylituotanto romahdutti raakaöljyn hinnan kesällä 2014.

Talous
 
SPUTNIK / REUTERS
Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi olevansa valmis öljyntuotannon rajoituksiin yhteistyössä Opec-järjestön kanssa. Putin puhui Maailman energiakongressissa Istanbulissa maanantaina.
Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi olevansa valmis öljyntuotannon rajoituksiin yhteistyössä Opec-järjestön kanssa. Putin puhui Maailman energiakongressissa Istanbulissa maanantaina. Kuva: SPUTNIK / REUTERS

Kaksi maailman suurinta öljyntuottajamaata Saudi-Arabia ja Venäjä aikovat yhteistyössä rajoittaa öljyntuotantoaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti yhteistyöhaluistaan maanantaina Istanbulissa Maailman energiakongressissa.

”Venäjä on yhteistoimiin tuotannon rajoittamiseksi ja kutsuu myös muita öljynviejämaita mukaan”, Putin totesi puheessaan Istanbulissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Saudi-Arabian öljyministeri Khalid Al-Falih kertoi kokouksessa olevansa ”toiveikas” siitä, että öljyn hinta kohoaisi 60 dollariin barrelilta vuoden loppuun mennessä. Raakaöljyn mittayksikkö barreli on 159 litraa.

Brent-viitelaadun hinta kipusi maanantaina kaksi prosenttia 53 dollariin barrelilta. Yhdysvalloissa suosittu WTI-viitelaatu kallistui lähes kolme prosenttia 51 dollariin.

Hetkellisesti Brentin hinta käväisi jopa 54 dollarissa – kalleimmillaan yli vuoteen, uutistoimisto Reuters kertoo.

Saudi-Arabian kontrolloima öljyntuottajajärjestö Opec on jo aiemmin ilmoittanut haluistaan hillitä markkinoille vyöryvää öljytulvaa.

Öljymaiden päättäjät kokoustavat parhaillaan Turkissa Istanbulissa. Maailman energiakongressi järjestettiin viimeksi vuonna 2013 ennen öljynhinnan romahdusta.

Norjan energiaministeri Tord Lien toppuutteli toiveita öljyn äkillisesti kallistumisesta uutistoimisto Bloombergille.

”On hieman liian aikaista juhlia sopimusta. Osapuolet ovat edenneet selvästi, ja sopimus voi toteutua käytännössä joulun tienoilla ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä”, hän arvioi.

Norja ei ole mukana sopimuksessa.

Öljynviejämaiden yhteistyöjärjestö Opec ilmoitti jo syyskuun lopussa, että se aikoo rajoittaa jäsenmaidensa yhteenlaskettua öljyntuotantoa 32,5–33 miljoonaan barreliin päivässä.

Nykyään tuotanto on historiallisen korkealla tasolla noin 33,5 barrelissa, joten tuotannon hillitseminen jäisi melko mitättömäksi. Kaikkiaan maailmassa tuotetaan noin 80 miljoonaa barrelia raakaöljyä päivässä.

Saudi-Arabian öljyministeri Al-Falih korosti Istanbulissa, että öljyntuotannon merkittävä rajoittaminen vaatii yhteistyötä kaikkien suurten öljyntuottajien välillä.

”Keskustelemme Opec-maiden ja Opecin ulkopuolisten maiden kanssa yhteisymmärryksen löytämiseksi. Liikumme oikeaan suuntaan, mutta nopeaa ratkaisua on turha odottaa”, hän sanoi uutistoimisto Bloombergille maanantaina.

Opeciin kuuluu 14 maata, joista merkittävin on Saudi-Arabia. Muun muassa Venäjä, Norja ja Yhdysvallat eivät kuulu järjestöön. Venäjä ja Opec-maat tuottavat yhteensä noin puolet maailman öljystä.

Al-Falihin mukaan Venäjän lisäksi monet muutkin Opecin ulkopuoliset maat ovat ilmaisseet halukkuutensa liittyä öljyntuotannon rajoituksiin.

Raakaöljyn hinta alkoi sukeltaa kesäkuussa 2014. Tuolloin Brent-viitelaadun hinta oli vielä noin 115 dollaria barrelilta. Kuluvan vuoden alussa hinta käväisi alle 30 dollarissa, mutta on sittemmin palautunut noin 50 dollarin tienoille.

Halpa öljy on pääosin hyvä asia Suomen kaltaisille öljyä ulkomailta ostaville maille.

Raakaöljyn hintavaikutukset huoltoasemalla ovat rajalliset, koska iso osa hinnasta on veroa. Kuluttajat hyötyvät halvasta öljystä kuitenkin välillisesti, koska energian hinta vaikuttaa teollisuuden kustannuksiin. Öljy on myös tärkeä raaka-aine esimerkiksi muovin ja maalien valmistuksessa.

Suomen itänaapuri Venäjä on ajautunut talouskriisiin osin juuri öljyn hinnan romahduksen vuoksi. Tärkeän kauppakumppanin talousahdinko vaikuttaa myös Suomeen negatiivisesti.

Reuters
Öljymaailman päättäjät kokoustavat tällä viikolla Istanbulissa kolmen vuoden välein järjestettävässä Maailman energiakongressissa. Kuvassa eturivissä vasemmalla Azerbaidžanin presidentti Ilham Alijev, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan. Oikeassa reunassa istuu Venezuelan presidentti Nicolas Maduro.
Öljymaailman päättäjät kokoustavat tällä viikolla Istanbulissa kolmen vuoden välein järjestettävässä Maailman energiakongressissa. Kuvassa eturivissä vasemmalla Azerbaidžanin presidentti Ilham Alijev, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan. Oikeassa reunassa istuu Venezuelan presidentti Nicolas Maduro.
Välejään lämmittelevät Turkki ja Venäjä allekirjoittivat kaasusopimuksen Istanbulissa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin pääsivät Istanbulissa sopuun uudesta merenalaisesta Turkstream-kaasuputkesta, uutistoimisto Reuters kertoo. Miehet allekirjoittivat sopimuksen putkesta maanantaina.

Putki kulkisi Venäjältä Mustanmeren halki. Se vähentäisi Venäjän tarvetta käyttää Ukrainan halki kulkevaa kaasuputkea Euroopan markkinoille pyrkiessään.

Erdoğanin mukaan presidentit keskustelivat myös Syyrian kriisistä ja humanitaarisen avun viemisestä piiritettyyn Aleppon kaupunkiin, jota Syyrian hallitus ja Venäjä pommittavat.

Turkin ja Venäjän välit jäähtyivät vuosi sitten, kun Turkki ampui venäläisen sotilaskoneen alas. Erdoğan ja Putin ovat kuitenkin sittemmin löytäneet yhteisen sävelen kansainvälisen yhteisön kritisoidessa heitä kovaotteisesta johtajuudesta ja ihmisoikeusrikkomuksista.

Putin ilmoitti, että Venäjä luopuu viime vuoden marraskuussa asettamistaan elintarvikkeiden tuontipakotteista Turkkia vastaan.

”Luotan täysin siihen, että Turkin ja Venäjän välien normalisoituminen jatkuu nopeaa tahtia”, Erdoğan totesi presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa Reutersin mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat