Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobel-palkinnosta häkeltynyt Bengt Holmström HS:lle: ”Yhtäkkiä olen sitten maailman silmissä muuttunut”

Huippuyliopiston MIT:n professori Bengt Holmström on ensimmäinen suomalainen, jolle on myönnetty talouden Nobel-palkinto. Holmströmiä on veikattu jo vuosikausia palkinnon saajaksi. Hänen tutkimuksiaan on julkaistu kaikissa merkittävimmissä taloustieteellisissä julkaisuissa.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Peliteoriaa, kannustimia ja sopimista tutkinut Bengt Holmström sai taloustieteen Nobelin.
Peliteoriaa, kannustimia ja sopimista tutkinut Bengt Holmström sai taloustieteen Nobelin. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Kuka?

Bengt Holmström

 Bengt Holmström, 67, syntyi Helsingissä

18. huhtikuuta 1949.

 Väitteli tohtoriksi taloustieteestä Stanfordin yliopistossa vuonna 1978.

 Taloustieteen apulaisprofessorina Northwesternin yliopistossa vuosina 1978–1983. Yalen yliopiston taloustieteen professori vuosina 1983–1994.

 Siirtyi Yalesta Bostoniin Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) taloustieteen professoriksi.

Yhdysvaltalaisen huippuyliopiston MIT:n professori Bengt Holmströmille myönnettiin maanantaina ensimmäisenä suomalaisena taloustieteilijänä Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi.

Holmström jakaa talouden Nobel-palkinnon Harvardin yliopiston professorin Oliver Hartin kanssa. Palkinto myönnettiin heidän saavutuksistaan sopimusteorian tutkimisessa.

Holmström on tutkinut paljon sitä, miten erilaisilla sopimuksilla voidaan vaikuttaa osapuolten käyttäytymiseen, jotta saataisiin aikaan taloudellisesti yleishyödyllisiä lopputuloksia.

Häntä on veikattu jo vuosikausia palkinnon saajaksi. Maanantaina hän heräsi kotonaan Bostonissa matkapuhelimen värinähälytykseen.

Holmström ei muista täsmällisesti kellonaikaa, sillä kolmelta aamuyöllä hän oli ottanut antibioottilääkkeen hammasvaivaan.

”Aluksi mietin, että olenko jotenkin sählännyt herätyksen kanssa. Kun näin, että puhelu tulee Ruotsista, mietin, että kyse on joko huonoista uutisista sukulaisista tai sitten Nobelista”, Holmström kertoo.

Kun puhelu päättyi, Holmström ei tiennyt, onko hän oikeastaan hereillä vai unessa.

”Oloni oli epätodellinen, koska en ollut varma, olenko vielä herännyt. Enhän minä ole tässä mitenkään muuttunut, sillä olen vuosikausia näitä asioita miettinyt ja tutkinut. Yhtäkkiä olen sitten vain maailman silmissä muuttunut.”

Maanantain aikana hän oli saanut satoja puheluita ja tekstiviestejä, joihin hän ei ehtinyt vastata. Holmström korostaa, että hänen osaltaan kyse ei ole vain omista ansioista. Tieteellinen tutkimus on joukkuepeliä.

”Olen sattunut olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja saanut tehdä yhteistyötä huippututkijoiden kanssa.”

Holmströmin tutkimuksia on julkaistu kaikissa maailman merkittävimmissä taloustieteellisissä julkaisuissa. Bostonissa sijaitsevassa MIT:ssa hän hoitaa viime vuosisadan merkittävimpiin taloustieteilijöihin kuuluvan Paul A. Samuelsonin nimikkoprofessuuria.

”Tieteen tekeminen on yksinäistä puuhaa. Urheilija on menestyksestään tietoinen yleensä jo etukäteen, mutta tällainen palkinto aiheutta epätodellisen olon juuri siksi, että se on niin odottamaton. Otan palkinnon vastaan erittäin nöyränä ja kiitollisena.”

Holmström on tehnyt liki koko tieteellisen uransa Yhdysvalloissa, jonne hän muutti puolisonsa ja poikansa kanssa yli 40 vuotta sitten. Kiinnostus matematiikan soveltamiseen taloustieteessä heräsi Suomessa professori Olli Lokin ansiosta.

Holmström erikoistui operaatioanalyysiin, josta jalostui myöhemmin informaatiotaloustieteenä tunnettu taloustieteen osa-alue. Yhdysvalloissa Holmström keskittyi peliteoriaan, kun hän valmisteli Stanfordin yliopistossa väitöskirjaansa professori Robert Wilsonin ohjauksessa.

Peliteoria on on matematiikan osa-alue, joka tutkii eri toimijoiden välistä suhdetta erilaisissa valintatilanteissa.

Peliteoria analysoi kahden pelaajan tasapainotilaa, jossa kumpikaan ei pysty parantamaan asemiaan muuttamalla yksipuolisesti strategiaansa. Holmström tutkii kannustimia ja sopimuksia peliteorian avulla.

Professori Wilson muisteli HS:lle vuonna 2009 Holmströmin täyttäessä 60 vuotta, että opiskelijana Holmström oli poikkeuksellisen syvällinen.

”Työskentely Bengtin kanssa oli aina erittäin miellyttävää. Myöhemmissä tutkimuksissaan hän on yhdistänyt onnistuneesti teoriaa käytäntöön selvittäessään muun muassa rahoitusmarkkinoiden toimintaa”, Wilson totesi.

Aalto-yliopiston mikrotaloustieteen professori Marko Terviön mielestä Holmström on ehdottomasti palkinnon ansainnut. Terviö teki väitöskirjansa MIT:ssa Holmströmin ja professori David Autorin ohjauksessa.

”Holmströmin kanssa on aina erittäin hyödyllistä keskustella hyvin erikoisistakin taloustieteellisistä asioista. Hän on tieteellisellä tasolla jo niin korkealla, että mikrotaloustieteen oppikirjoisssa hänen asemansa on kanonisoitu”, Terviö sanoo.

Kansainvälisen yritystoimintaan Holmström on perehtynyt Nokian hallituksessa, jossa hän oli vuosina 1999–2012.

Nokian entinen hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila kertoo olevansa sydämestään iloinen Holmströmin saamasta palkinnosta.

”Jossain määrin tämä on myös tunnustus suomalaiselle tieteelle, koska Holmström on jatkuvasti yhteydessä Suomeen ja aloitti opintonsa täällä. Viimeksi puhuin hänen kanssaan viime viikolla. Hänen kykynsä kyseenalaistaa vallitsevia ’totuuksia’ on ilmiömäinen. Harva professori myöskään pystyy pohtimaan asioita yhtä käytännönläheisesti”, Ollila sanoo.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Bengt Holmström työskenteli vuonna 1992 Yalen yliopiston taloustieteen professorina.
Bengt Holmström työskenteli vuonna 1992 Yalen yliopiston taloustieteen professorina.
Taloustieteen jättiläinen ja intohimoinen opettaja

Millainen tiedemies, tutkija ja opettaja on Nobel-palkinnon voittanut Bengt Holmström?

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Juuso Välimäki ja Helsingin yliopiston taloustieteen professori Hannu Vartiainen sanovat Holmströmin olleen keskeisesti mukana, kun 1970-luvulla rakennettiin taloustieteelle uusia perustuksia peliteoriasta. Se oli ehkä suurin mullistus taloustieteessä 50 vuoteen.

Holmström on tehnyt uraauurtavaa perustutkimusta nimenomaan kannustinten teorian suhteen, sanoo Vartiainen.

Lähtöoletus on se, että erilaiset kannustimet määrittelevät ihmisten käyttäytymistä.

”Miten meidän pitäisi siis määritellä säännöt, jotta ne kannustaisivat ihmisiä sääntöjen suunnittelijan kannalta mahdollisimman hyvään toimintaan? Tämä on pohjimmiltaan se peruskysymys, johon Holmström on paneutunut.”

Välimäen mukaan Holmström käytännössä synnytti moraalikatoa (moral hazard) koskevan tutkimuksen. Moraalikato tarkoittaa sitä, että päämiehen ja agentin edut eivät ole välttämättä yhteneväisiä. Päämies voi esimerkiksi olla yrityksen omistaja ja agentti toimitusjohtaja.

”Holmström hahmotti äärimmäisen elegantilla tavalla sen, mitä meidän pitäisi huomioida, kun päämies ja agentti tekevät sopimuksia”, Vartiainen sanoo.

”Kun teon ja lopullisen tuloksen suhde on yksi yhteen, voidaan työntekijälle asettaa voimakkaat kannustimet rangaistuksen tai palkinnon muodossa. Toisenlaisissa ympäristöissä, kuten hoitotyössä, opetuksessa tai tutkimuksessa, lopputuloksen ja teon välinen suhde on paljon vaikeammin havaittavissa.”

Esimerkiksi potilaiden kuntoon vaikuttaa niin moni asia, ettei voi suoraan arvioida, mikä on ollut hoitajan työn vaikutus.

”Holmström osoitti, että jos tällaisessa ympäristössä altistetaan palkkaus suoraan lopputulokselle, sillä voi olla jopa hyvin kielteisiä vaikutuksia.”

Holmström tunnetaan myös intohimoisesta suhteestaan opetukseen ja oppilaisiin. MIT:n suomalaiset taloustieteen opiskelijat Joonas Tuhkuri ja Kosti Takala kehuvat tätä vuolaasti.

”Vaikka hän on kansainvälisesti menestynyt, hänellä on aina aikaa tavata opiskelijoita”, Tuhkuri kertoo.

”Bengt oli iso syy siihen, että ylipäänsä tulin MIT:hin. Hän auttoi todella paljon ja oli tosi innoissaan, että suomalainen oli tulossa tänne”, sanoo Takala.

Nobelin voittanutta kehuttiin vuolaasti

”Bengt Holmström, onnittelut omasta ja kansakunnan puolesta! Taloustieteen Nobel-palkinto menee oikealle osaajalle ja Teitä tullaan kuuntelemaan yhä tarkemmin”, onnitteli tasavallan presidentti Sauli Niinistö Holmströmiä Facebook-sivuillaan.

Kehuja satoi pitkin päivää yhteiskunnan vaikuttajilta.

Finanssiyhtiöiden Sammon ja Nordean hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos on yksi Holmströmin keskustelukumppaneista Suomesta.

”Hän on todellinen tiedemies, joka miettii aina jotakin ongelmaa. Se on hänelle hyvin luonteenomaista. Hän on erittäin välitön ja lämmin ihminen. Olemme 40 vuoden takaa perheystäviä. Esimerkiksi lapseni pitävät hänestä todella paljon ja olivat hyvin iloisia kuullessaan tänään palkinnosta”, Wahlroos kertoo puhelimitse Lontoosta.

Benjamin Suomela HS
Sammon Björn Wahlroos.
Sammon Björn Wahlroos.
Kimmo Mäntylä
Etlan Vesa Vihriälä.
Etlan Vesa Vihriälä.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Komissaari Jyrki Katainen.
Komissaari Jyrki Katainen.

Wahlroos pitää keskusteluja Holmströmin kanssa arvossa etenkin siksi, että ne ovat älyllisesti haastavia. He yrittävät tavata aina kun se on mahdollista.

”On aina suuri nautinto keskustella hänen kanssaan, koska Benillä on niin paljon ideoita. Hän nauttii siitä, kun voi kyseenalaistaa. Lisäksi hän pitää siitä, kun keskustelun intensiteetti kasvaa. Hän on tavallaan samanlainen kuin yhteinen ystävämme Pentti Kouri , joka ikävä kyllä on siirtynyt ajasta iäisyyteen.”

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä luonnehtii Holmströmin kykyä ja halua osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun erinomaiseksi.

”Hän on avoin, fiksu ja taitava. Ja myös erittäin miellyttävä ihminen”, Vihriälä kommentoi.

EU-komissaari Jyrki Katainen (kok) sanoo, että Holmströmillä on ”erinomainen kysy havainnollistaa rahoitusmarkkinoiden toimintaa ymmärrettävällä tavalla”. Katainen on käynyt taustakeskusteluja Holmströmin kanssa lähes kymmenen vuoden aikana sekä valtiovarainministerinä että pääministerinä.

Katainen myös arvostaa Holmströmille tyypillistä rauhallista ja avarakatseista lähestymistapaa eri asioihin. ”Vaikka Holmström on aito tiedemies, hän osaa tuoda asiat lähelle arkea.”

Myös muun muassa elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) onnitteli Holmströmiä, jonka hän tuntee monien vuosien ajalta.

”On hienoa, että hänen teoreettinen osaamisensa talous- ja sopimusteorian aloilta palkitaan. Toivottavasti näitä tietoja pystyttäisiin soveltamaan myös käytännössä.”

Pentti Koskinen / HS
Bengt Holmström keskusteli Nokian yhtiökokouksessa keväällä 1999 silloisen toimitusjohtajan Jorma Ollilan kanssa. Holmström kuului Nokian hallitukseen vuosina 1999–2012.
Bengt Holmström keskusteli Nokian yhtiökokouksessa keväällä 1999 silloisen toimitusjohtajan Jorma Ollilan kanssa. Holmström kuului Nokian hallitukseen vuosina 1999–2012.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat