Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turun telakka sai jälleen miljarditilauksen – lähes kahden Kalasataman keskuksen arvoinen urakka

Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan pelkästään telakalla tarvitaan jatkossa 500 uutta työntekijää. Tiistaina julkistettujen uusien risteilijätilausten ansiosta Turun telakan tilanne on parempi kuin koskaan sen historiassa.

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Turun telakalla eletään uutta nousukautta. Tilauskirja yltää ennätyksellisesti kahdeksan vuoden päähän. Tiistaina Meyer Turku sai taas uuden miljarditilauksen. Kesäkuussa kuvattu Pipa Sadiku on yksi telakan työntekijöistä.
Turun telakalla eletään uutta nousukautta. Tilauskirja yltää ennätyksellisesti kahdeksan vuoden päähän. Tiistaina Meyer Turku sai taas uuden miljarditilauksen. Kesäkuussa kuvattu Pipa Sadiku on yksi telakan työntekijöistä. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Turun telakka on saanut uuden miljardiluokan tilauksen. Risteilyvarustamo Royal Caribbean tiedotti maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa solmineensa telakkaa pyörittävän Meyer Turun kanssa aiesopimuksen kahden risteilijän rakentamisesta.

Turun telakalta vahvistettiin yöllä HS:lle, että Caribbeanin tilaus koskee kahta uutta risteilijää. Laivat toimitetaan vuosina 2022 ja 2024.

Tilauksen kokoluokka on sama kuin syyskuussa uutisoidussa Carnival-yhtiön tekemässä laivatilauksessa.

Carnival tilasi tuolloin Meyer Turulta niin ikään kaksi risteilijää, joiden arvoksi asiantuntijat arvioivat 800 miljoonaa euroa laivaa kohden. Tälläkin kertaa kyseessä olisi siis suurin piirtein 1,6 miljardin euron tilaus.

Urakan kokoa voi suhteuttaa esimerkiksi Metsä Groupin Äänekosken sellutehdashankkeeseen. Metsä Groupin mukaan 1,2 miljardin euron tehdashanke on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi. Kalasataman keskuksen rakennusurakka on puolestaan arvoltaan hieman alle miljardi euroa, eli Turun telakan tilaus on liki kahden Kalasataman keskuksen arvoinen.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan tilaukset vaikuttavat alihankintaketjun kautta työllisyyteen koko Suomessa.

”Pelkästään telakalla tarvitaan jatkossa 500 uutta työntekijää. Kaikkiaan tänään saatujen tilausten yhteisvaikutus on yli 15 000 henkilötyövuotta”, Rehn sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa tilaus osoittaa, että julkiset tutkimus- ja tuotekehityspanokset telakkateollisuuden kehittämiseen ovat kannattaneet.

”Uudet innovaatiot muun muassa energia- ja materiaalitehokkuudessa sekä ennen kaikkea tehokas ja osaava kumppanuusverkosto pitävät suomalaisen risteilijäteollisuuden alan kansainvälisessä kärjessä.”

Royal Caribbean -yhtiön tilaukset lihottavat ja venyttävät Turun telakan tilauskirjoja entisestään.

Uuden sopimuksen myötä Turun telakalla on kesken tai rakennustöiden alkua odottelemassa peräti kymmenen alusta. Tilanne on ennätyksellisen hyvä.

Ensi vuonna valmistuvien laivojen joukossa on esimerkiksi Tallink Mega Star -niminen matkustajalaiva.

Jos urakat toteutuvat aiesopimusten mukaisesti, töitä Turun telakalla riittää ainakin vuoteen 2024. Suuren laivan rakennusprojekti kestää suunnitteluineen ainakin kolme vuotta.

Telakka ja sen alihankintaverkosto työllistävät Turun seudulla noin 10 000 ihmistä.

”Historiallisen pitkän ja työntäyteisen tilauskirjamme avulla voimme uudelleenrakentaa Turun telakan moderniksi digitalisoituneeksi laivatehtaaksi. Kasvatamme tuotantomme aivan uudelle tasolle yli 50 prosenttia yli aikaisemman huipputason. Yli 75 miljoonan euron investointimme ovat enemmän kuin yhdelläkään muulla oman teollisuusalamme yrityksellä Suomessa. Nyt saadut tilaukset ja investoinnit tarjoavat runsaasti hyvää työtä monille suomalaisille yhtiöille ja myös omalle kasvavalle tiimillemme”, Meyer Turun toimitusjohtaja Jan Meyer kommentoi Meyerin tiedotteessa.

Konkurssin partaalla käynyt telakka siirtyi saksalaisen perheyrityksen Meyer Werftin omistukseen vuonna 2014. Nyt telakka elää uutta nousukautta.

”Tämä on hyvin mielenkiintoista aikaa telakkamme asiantuntijoille, sillä olemme luomassa uudelleen työn tekemisen tapoja ja edistämässä tuotteidemme teknologiaa. Olen hyvin ylpeä suomalaisen laivanrakennustiimimme ammattitaidosta. Tarvitsemme yhä lisää lahjakkaita ihmisiä monilta eri aloilta mukaan joukkoomme”, Meyer sanoo tiedotteessa.

Meyer Turku järjestää tiedotustilaisuuden tilauksistaan tiistaina kello 9.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat