Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Handelsbanken: Suomen kasvu on velanoton varassa – ”Työttömyyden lasku antaa liian ruusuisen kuvan”

Suomen kasvua vetävät kuluttaminen ja rakentaminen. Molemmat pyörivät velkarahalla.

Talous
 
Mika Ranta / HS
Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius.
Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius. Kuva: Mika Ranta / HS

Handelsbanken arvioi talousennusteessaan, että Suomen kasvu on liiaksi velanoton varassa ja siksi haurasta. Kasvu perustuu pääasiassa kulutukseen ja rakennusinvestointeihin, jotka rahoitettaan velkarahalla.

Pääekonomisti Tiina Heleniuksen mukaan kestävä kasvu vaatisi myös viennin elpymistä.

”Tieto- ja viestintäteknologia-alan tuottavuuden romahtaminen rajoittaa kuitenkin yhä niin kokonaistuotannon kuin vienninkin kasvua varsinkin, kun talouden resurssien, työvoiman ja pääoman uudelleen sijoittuminen korkean tuottavuuden sektoreille ja yhtiöihin on Suomessa edelleen puutteellista”, Helenius arvioi.

Handelsbanken arvioi, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna prosentin. Ensi vuonna talous kasvaa 1,2 prosenttia, mutta sen jälkeen talouden vauhti hidastuu entisestään 0,8 prosentin kasvuun.

Helenius arvelee, että viennin näkymät ovat loppuvuodelle hieman valoisammat, sillä teollisuustuotanto kääntyi kasvuun vuoden toisella neljänneksellä ja kasvu näyttää jatkuneen. Viennin piristyminen kuitenkin myöhästyi maailmantalouden kasvupyrähdyksestä.

Maailmalla kasvun uskotaan jällee hidastuvan, mikä väistämättä vaikuttaa suomalaisten tuotteiden kysyntään. Maailman toisessa kasvumoottorissa eli Yhdysvalloissa investoinnit ovat jo hidastuneet ja yrityslainojen maksuhäiriöt lisääntyneet, mikä kielii vaikeuksista.

”Lisäksi Suomen heikko vienti kilpailijamaihin verrattuna ennakoi pitkittyvää taivalta hintakilpailukyvyn palauttamisessa. Kun useimmat euroalueen maat yrittävät samaa, tehtävä on erityisen haastava”, Helenius sanoo.

Työttömien määrä on virallisten tilastojen mukaan pienentynyt. Handelsbanken kuitenkin epäilee, että luvut kätkevät kasvavan piilotyöttömyyden.

”Työvoiman supistuminen ensimmäisellä vuosipuoliskolla viittaa siihen, että työvoimaa siirtyy yhä enemmän työelämän ulkopuolelle, osittain eläköitymisen johdosta. Näin ollen työttömyysasteen lasku antaa liian ruusuisen kuvan Suomen työmarkkinoiden kehityksestä”, pankki kirjoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat