Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapautuneiden aukiolojen ensivaikutukset: Pienet kaupat pettyneitä ja isot innoissaan, asiakkaat lisänneet sunnuntaiostoksia

Kaupan Liiton selvityksen mukaan 56 prosenttia kaupoista piti aiempaa säänneltyä aukioloa parempana. Kuluttajat pitävät laajentuneita aukioloaikoja hyvänä asiakaspalveluna, mutta heidän arkeaan ne eivät ole mullistaneet.

Talous
 
Leif Rosas
Rautatientorin S-market Helsingissä on auki läpi yön. Kaupat ovat vuoden alusta asti saaneet päättää itse aukioloaikansa.
Rautatientorin S-market Helsingissä on auki läpi yön. Kaupat ovat vuoden alusta asti saaneet päättää itse aukioloaikansa. Kuva: Leif Rosas

Valtaosa päivittäistavarakaupan yrityksistä pitää kaupan aukioloaikojen vapauttamista askeleena huonompaan suuntaan.

56 prosenttia kaupoista on Kaupan liiton selvityksen mukaan sitä mieltä, että aiempi sääntely oli parempi kuin nykytilanne, jossa kaupat saavat vapaasti valita aukioloaikansa. Vain 36 prosenttia pitää vapaita aukioloaikoja parempana.

Erikoiskaupatkaan eivät ole erityisen innoissaan: niistä 45 prosenttia on sitä mieltä, että sääntely oli vapaita aukioloaikoja parempi.

Päivittäistavarakaupoista tyytymättömiä ovat erityisesti pienet myymälät. Niille pitkät aukioloajat olivat yksi harvoista kilpailuvalteista aiemmin, kun isojen kauppojen aukioloajat olivat rajoitetumpia. Kun super- ja hypermarketitkin ovat vuoden alusta saaneet pitää ovensa auki milloin haluavat, kuluttajien eurot ovat virranneet yhä enemmän niiden kassoihin.

Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) mukaan myynti on supistunut selkeästi pienissä myymälöissä ja lisääntynyt suurissa.

Pienmyymälöiden myynti väheni elokuussa 13,5 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna, kun suurissa supermarketeissa se lisääntyi 5,3 prosenttia ja hypermarketeissa 3,5 prosenttia.

Suurissa päivittäistavarakaupoissa ollaankin tyytyväisiä aukioloaikojen vapautukseen. Vähintään 20 työntekijää työllistävistä kaupoista 69 prosenttia kannattaa vapaita aukioloja. Vapaita aukioloaikoja kannattavat yritykset työllistävät 94 prosenttia alan henkilöstöstä.

”Päivittäistavara- ja tavaratalokaupan suurimmat työllistäjät näyttävät kannattavan sääntelyn poistamista”, tiivistää Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja tiedotteessa.

Päivittäistavarakaupoista neljä viidestä kokee kilpailun kiristyneen aukioloaikojen vapautumisen vuoksi.

Kaupan liitto tutki paitsi yritysten myös kuluttajien mielipiteitä vapautuneista aukioloajoista.

Kyselyn mukaan kuluttajista useampi kuin neljä viidestä pitää laajentuneita aukioloaikoja periaatteessa hyvänä asiakaspalveluna, mutta heidän arkeaan ne eivät vaikuta radikaalisti helpottaneen.

Kun Kaupan liitto kysyi, ovatko sunnuntaiaukioloajat helpottaneet arkea ja tuoneet joustoa, pääkaupunkiseudun ulkopuolella kaupungeissa asuvista 41 prosenttia arvioi, ettei niillä ole ollut mitään vaikutusta tässä suhteessa. 53 prosenttia arvioi arjen helpottuneen.

Kaupunkien ulkopuolella asuvia aukioloajat olivat hetkauttaneet vielä vähemmän: 47 prosenttia sanoi, etteivät ne ole vaikuttaneet arjen sujuvuuteen mitenkään, 48 prosenttia oli sitä mieltä että ne ovat tuoneet joustoa.

Pääkaupunkiseudulla aukioloaikojen arkea helpottava vaikutus koettiin suurimmaksi. 62 prosenttia pääkaupunkiseudulla asuvista katsoi sunnuntaiaukiolon tuoneen helpotusta ja joustoa, 34 prosenttia oli sitä mieltä että sillä ei ole ollut vaikutusta.

Juuri sunnuntain aukioloa kuluttajat ovat hyödyntäneet eniten. 86 prosenttia kyselyyn osallistuneista oli käynyt kaupassa sunnuntaisin kuluvan vuoden aikana.

Vähemmän on hyödynnetty lauantain pidentyneitä aukioloaikoja ja kaikkein vähiten kuluttajat ovat käyneet kaupassa arki-iltaisin yhdeksän jälkeen. 54 prosenttia ei ollut käynyt lainkaan ostoksilla arkisin iltayhdeksän jälkeen kuluvan vuoden aikana.

Lauantain ja arki-iltojen pidempien aukioloaikojen merkitys arjen helpottajana oli kyselyyn vastaajien mielestä vielä vähäisempi kuin sunnuntaiaukiolon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat