Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto päätti: S-ryhmän bonusjärjestelmä saa jatkua

Virasto tutki bonusjärjestelmän vaikutusta ostoskäyttäytymiseen nettikyselyllä.

Talous
 
Seppo Solmela
SOK:lla on yli 30 prosentin markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupan vähittäismyynnissä.
SOK:lla on yli 30 prosentin markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupan vähittäismyynnissä. Kuva: Seppo Solmela

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on päättänyt, ettei S-ryhmän bonusjärjestelmä estä toimivaa kilpailua. Niinpä se ei jatka vuonna 2014 käynnistämäänsä selvitystä asiasta.

Osuustoiminnallisten yritysten kanta-asiakasjärjestelmät ovat olleet viime vuosina kilpailijoiden ja viranomaisten hampaissa. KKV on tutkimassa myös OP-ryhmän bonuskäytäntöjen vaikutusta vakuutusalan kilpailuun. Kilpailija If kanteli OP:n käytännöistä viime joulukuussa.

Sekä S-ryhmä että OP-ryhmä ovat omilla aloillaan markkinajohtajia ja niiden markkinaosuudet ovat kasvaneet tasaisesti viime vuosina. Yhtenä tekijänä menestyksen takana ovat onnistuneet kanta-asiakasjärjestelmät, joilla asiakasomistajia hyvitetään.

S-ryhmä maksaa kuukauden ostossumman perusteella määräytyvän bonuksen asiakkaan S-pankissa olevalle tilille. Hyvitysprosentti nousee kuukausiostosten kokonaissumman mukaan.

OP-ryhmän bonukset voi käyttää pankin palvelumaksuihin tai vakuutusmaksuihin.

KKV tutki kanta-asiakasjärjestelmien vaikutusta ostoskäyttäytymiseen vuonna 2014 tehdyllä nettikyselyllä. Siihen vastasi yhteensä 1 009 iältään 18–74-vuotiasta kuluttajaa.

Otoksessa oli 226 ihmistä, jotka keskittivät ostoksensa K-kauppoihin ja 454 S-kauppoihin ostoksensa keskittävää. 279 ihmistä ei suosinut K:ta eikä S:ää ja valitsi ostopaikan halvimman hinnan perusteella.

Tutkimuksessa K-kaupan asiakkaat arvostivat eniten Plussa-kortilla saatavia tarjouksia, mutta eivät rahallisia bonuksia. S-ryhmän asiakkaat taas seuraavat bonuskertymäänsä tiiviisti. He arvostivat rahallista palkkiota ja jopa lisäsivät ostojaan päästäkseen seuraavalle bonusportaalle.

K-ryhmä on panostanut Plussa-järjestelmässään nimenomaan tarjouksiin. S-ryhmä puolestaan keskittyy rahalliseen palkitsemiseen.

Selvityksen lopputulos on, että bonusjärjestemä vaikuttaa huomattavastikin ihmisten ostoskäyttäytymiseen. KKV kuitenkin tulkitsee, että kanta-asiakkuuden vaikutus kuluttajien ostopaikan valintaan on vain vähäinen.

Selvityksessä ei saatu KKV:n mukaan kilpailun rajoittumisesta näyttöä, jonka perusteella selvitystä olisi ollut syytä jatkaa.

KKV aloitti selvityksen S-ryhmän bonusjärjestelmästä päivittäistavarakauppaa koskevan uuden kilpailusäännöksen tultua voimaan vuonna 2014.

Säännöksessä määriteltiin, että päivittäistavarakaupassa 30 prosentin markkinaosuus riittää siihen, että kaupparyhmä on määräävässä markkina-asemassa.

Kauppa on Suomessa erittäin keskittynyttä. S-ryhmän markkinaosuus päivittäistavarakaupassa oli viime vuonna 46 prosenttia ja K-ryhmän 33 prosenttia. K-ryhmän osuus kasvoi entisestään, kun Kesko osti Suomen Lähikaupan eli Valintatalot ja Siwat viime talvena.

Ennen lakimuutosta jotkut kilpailuoikeuden asiantuntijat arvelivat, että se johtaa kanta-asiakasjärjestelmien rajoittamiseen ainakin ruokakauppojen ulkopuolella. S-etukortilla voi kerryttää bonuksia useiden eri alojen ostoksista.

Myös Kuluttaja-asiamies on tekemässä selvitystä S-bonusten markkinoinnista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat