Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtavat risteilijätilaukset synnyttivät uuden ongelman: ”Suuri haaste saada riittävästi koulutettua suomalaista työvoimaa telakalle”

Meriteollisuus työllistää tällä hetkellä Turun ympäristössä 8 000 ihmistä. Noin viidessä vuodessa määrä voi kaksinkertaistua yli 16 000 ihmiseen.

Talous
 
Meyer sai taas jättitilauksen - "Melko isoja laivoja"
Meyer sai taas jättitilauksen - "Melko isoja laivoja"
Turun Meyer -telakka sai kahden jättiristeilijän tilauksen. Toimitusjohtaja Jan Meyer avasi tiedotusvälineille lyhyesti, millaista tekniikkaa laivoihin tulee.
Tästä on kyse

Uusi tuotantoennätys

 Turun telakka, Meyer Turku, toimittaa esisopimuksen mukaan Royal Caribbean -varustamolle vuosina 2022 ja 2024 kaksi suurristeilijää.

 Syyskuussa kerrottiin Carnival-varustamon tehneen kahden risteilijän tilaukset toimitettaviksi vuosina 2020 ja 2022.

 Tilaukset tarkoittavat, että telakka tekee uuden tuotantoennätyksen.

 Telakka arvioi, että se työllistää omaa työvoimaa ja alihankkijoiden palveluksessa olevaa työvoimaa vuosikymmenen alussa yli 16 000 henkeä.

Meyer Turun ennätyksellisen pitkä tilauskirja voi jopa kaksinkertaistaa meriteollisuuden työllisyysvaikutuksen Varsinais-Suomessa muutamassa vuodessa.

Turun telakka eli Meyer Turku kertoi tiistaina saaneensa jälleen miljarditilauksen, kun risteilyvarustamo Royal Caribbean teki aiesopimuksen kahden suurristeiljän toimituksista vuosina 2022 ja 2024.

Meyer Turun mukaan telakan palveluksessa olevien määrä nousee tänän vuonna lähes 1 600 henkilöön ja suora työllistämisvaikutus eli alihankkijoiden palveluksessa olevien työntekijöiden määrä voi nousta lähes 7 000 henkilöön.

Tämän päälle tulevat vielä erilaiset välilliset henkilöstövaikutukset palvelusektorilla, kaupan alalla sekä muualla teollisuudessa.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Telakkayhtiö Meyer Turku on saanut Carnival Corporation -varustamolta tilauksen kahden risteilyaluksen rakentamisesta.
Telakkayhtiö Meyer Turku on saanut Carnival Corporation -varustamolta tilauksen kahden risteilyaluksen rakentamisesta.

Työllisyysvaikutus saattaa jopa kaksinkertaistua viiden vuoden sisällä noin 16 000 ihmiseen. Kasvu johtuu siitä, että Meyer Turun telakalla rakennetaan vuosina 2019–2024 nykyistä suurempia risteilijöitä, kun peräkkäin ja osin rinnakkain rakennetaan suurristelijöitä sekä Carnival-varustamolle että Royal Caribbean -varustamolle.

”Näillä näkymin huippuvuosi tuotannon ja työllisyyden kannalta osuisi vuoteen 2021”, Meyer Turun viestintäjohtaja Tapani Mylly sanoo.

Tällöin telakalla saavutettaisiin uusi tuotantoennätys. Tähänastinen ennätys on vuodelta 2010, jolloin peräkkäin rakennettiin kaksi suurristeilijää, Allure of the Seas ja Oasis of the Seas.

Tuohon vuoteen verrattuna tuotanto nousee vuonna 2021 puolitoistakertaiseksi Telakan arvion mukaan.

Alla oleva grafiikka näyttää, miten risteilyalusten valmistus etenee ja työllisyys kehittyy lähivuosina. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

”Meillä on suuri haaste saada riittävästi koulutettua suomalaista työvoimaa telakalle. Työvoimahaaste ei ole enää Turun tai Varsinais-Suomen asia, vaan koko Suomen kysymys”, maakuntajohtaja Kari Häkämies Varsinais-Suomen liitosta korostaa.

Turun kaupunki käynnisti koulutusselvityksen, kun Meyer ilmoitti syyskuussa tehneensä aiesopimuksen Carnival Corporationin kanssa kahdesta uudesta risteilijästä.

”Emme ole etsimättä ratkaisuja yksin, vaan mukana ovat muutkin viranomaiset työ- ja elinkeinoministeriötä myöten”, Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell kertoo.

Maakunnassa on tänä vuonna jo käynnistetty kone- ja automaatiotekniikan diplomi-insinööri-tutkintoon johtava maisterikoulutus usean korkeakoulun yhteistyönä.

Koulutetun työvoiman pullonkaulana ovat telakan aiemmat huonot vuodet. Meriteollisuuden koulutus ei kiinnostanut nuoria niin kauan kuin meriteollisuussektorilla ei ollut tarjota työpaikkoja.

Kun perheyritys Meyer Werft ja Suomen valtio ostivat Turun telakan korealaiselta STX:ltä vuonna 2014, toimitusjohtaja Jan Meyer ilmoitti olevansa huolissaan siitä, että riittääkö Suomessa työvoima. Suomessa kun ehdittiin jo ajatella, että meriteollisuus on kuoleva ala.

”Olisihan se suomalaisen yhteiskunnan kannalta surullista, että tässä korkeassa työttömyysasteessa emme pystyisi tarjoamaan telakalle työntekijöitä”, Häkämies sanoo.

Ella Kiviniemi / Lehtikuva
Turun telakan toimitusjohtaja Jan Meyer yhtiön tiedotustilaisuudessa 11. lokakuuta.
Turun telakan toimitusjohtaja Jan Meyer yhtiön tiedotustilaisuudessa 11. lokakuuta.

Meyer Turku on ilmoittanut tänä vuonna 75 miljoonan euron investointisuunnitelmasta. Siihen liittyvät muun muassa Piikkiössä sijaitsevan hyttitehtaan remontti sekä telakalle rakennettava uusi pukkinosturi.

Telakan omassa laivanrakennusoppilaitoksessa on koulutettu jo kymmeniä työntekijöitä. Paraikaa oppilaitoksessa on käynnissä laivalevyseppähitsaaja- sekä laivasuunnittelijakoulutukset.

Koulutushaaste ei kuitenkaan koske ainoastaan telakan omia työtekijöitä. Yksi telakan uusi työntekijä heijastuu jopa neljänä uutena alihankkijan työpaikkana.

Randell painottaa, että telakan tilausten ulottuminen pitkälle tulevaisuuteen mahdollistaa alihankkijoille laajentumismahdollisuuksia.

”Telakka pitää suomalaisten alihankkijoiden osaamistason korkeana. Nyt yrityksillä on mahdollista laajentua ja hankkia myös muita asiakkaita”, Randell toteaa.

Telakan tilanne heijastuu myös kaupungin tilanteeseen esimerkiksi lisääntyneinä verotuloina. Yksi seuraavien vuosien haaste on löytää riittävästi asuntoja telakan työntekijöille. Niitä tarvitaan pysyvään sekä väliaikaiseen käyttöön.

”Onneksi kaupungissa on kokemuksia telakan aiempien nousukausien ajoilta. Lisähaasteita asuntotarpeeseen tuovat nyt esimerkiksi tänne sijoittuvat turvapaikanhakijat”, Randell toteaa.

Varsinais-Suomen meriteollisuus ei lepää ainoastaan Meyerin hartioilla. Heinäkuussa suunnittelutoimistot Elomatic ja Deltamarin ilmoittivat suunnittelusopimuksesta MV Werft -telakan kanssa. Sen työllisyysvaikutus on 860 henkilötyövuotta.

Laivatilaukset heijastuvat Savoon saakka

Leppävirta sijaitsee Savossa, kaukana merestä, mutta tiistaiaamun uutinen ilahdutti sielläkin. Leppävirralla Parmarinen tehtaalla tehdään pieni mutta tärkeä osa risteilyalusten turvallisuutta: niiden palo-ovet. Risteilijärakentamisen buumi tuo hyvää savolaiselle metallimiehelle saakka.

Jo nyt Parmarinella on tilaus kahdeksaan Meyerin risteilijään, jotka valmistuvat lähivuosina Turussa ja Saksassa.

”Meillä on nyt kolmen vuoden tilauskanta olemassa. Tiedämme, että meillä on kolmeksi vuodeksi täystyöllisyys. Se on aika harvinaista teollisuudessa”, toimitusjohtaja Jussi Raunio sanoo.

”Aamun uutisista heräsi taas myönteisiä ajatuksia, jatkuvuutta on. Turun telakan tilanne on todella loistava, kun siihen tuli pitkäjänteinen laivanrakentaja omistajaksi eikä pääomasijoittaja. Tämä turvaa jatkuvuuden ja antaa kotimaiselle telakkateollisuudelle taas mahdollisuuden kehittyä eteenpäin.”

Leppävirralla risteilijöiden turvallisuutta rakentaa nyt noin viisikymmentä ihmistä. Parmarine aikoo saada osansa myös Royal Caribbeanin uusien laivojen palo-ovista.

”Kaikkemme teemme, että ne meille tulevat. Kilpailua kuitenkin esiintyy, ei tämä itsestään selvää ole. Mutta nämä tulisivat vasta joskus vuonna 2021, tekemistä riittää tässä välilläkin.”

Sitä riittää niin paljon, että yhtiö aikoo palkata pian kymmenen, viisitoista metallialan osaajaa lisää.

”Ensi vuosi näyttää kovalta. Nähtävissä on jo nykyisten tilausten perusteella, että kasvua tulee. Tarvitsemme lisää väkeä, että selviämme siitä”, Raunio sanoo.

Risteilijöiden palo-ovibisnes on oma pieni erikoisalansa, jossa Parmarinerilla on hyvä ote. Sen osuus markkinoista on saranaovissa 60 prosenttia ja liukuovissa 30. Näitä ovia menee yhteen risteilijään 800–1 000.

Hintaluokasta kertoo se, että yhteen risteilyalukseen yhtiö myy saranaovia noin 900 000 eurolla. Liukuovet maksavat 500 000–800 000 euroa laivaa kohden.

Saranamallisia palo-ovia menee esimerkiksi miehistötiloihin ja alakansille, liukuovia puolestaan matkustajatiloihinkin.

”Ne ovat piilossa, ja ne vain sulkeutuvat palotilanteissa automaattisesti. Niissä on logiikkaohjelmoidut sähköiset käytöt, ja niissä on paljon korkeaa teknologiaa, koska niiden pitää toimia erilaisissa tilanteissa, kuten kallistuksissa. Ne ovat korkean jalostusarvon tuotteita verrattuna saranaoviin”, Raunio sanoo.

Pentti Vänskä
Antti Koponen kokoaa palo-ovia Parmarinen tehtaalla Leppävirralla.
Antti Koponen kokoaa palo-ovia Parmarinen tehtaalla Leppävirralla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat