Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutulle yrittäjälle pitäisi maksaa ekstraa – ei ruinata alennuksia

Ilmaisen palvelun pyytäminen yrittäjältä on ajattelematonta, kirjoittaa HS:n Jukka Vuorio.

Talous
 
Jukka Vuorio Helsingin Sanomat

Olen vuosikausia pitänyt yrittäjiä kovina ruikuttamaan, mutta tässä jokin aika sitten koin jonkinlaisen valaistumisen.

He ovatkin etupäässä kovia tekemään töitä ja maksamaan veroja.

En osaa sanoa, mistä mielipiteeni muutos tarkkaan ottaen johtuu. Ehkä olen roikkunut liikaa Twitterissä, ja altistunut pitkäaikaisesti yrittäjien propagandalle. Tai ehkä vain lopulta osasin katsoa asiaa heidän näkökulmastaan.

Ja kun katsoin maailmaa heidän näkökulmastaan, minä vähän järkytyin.

”No mutta sinähän voit varmaan tehdä tämän alennuksella, kun sukulaisia/kavereita/hyvänpäiväntuttuja ollaan” –  tässä on ehdotus, joka on turhan tuttu monelle yrittäjälle ja ammatinharjoittajalle.

Ja sitä kuulee paljon. Tuttavapiirissäni on monen alan yrittäjiä ja itsensätyöllistäjiä. He tekevät aika paljon maksuttomia ystävänpalveluksia, ja omasta aloitteesta tehtynä siinä ei ole mitään vikaa.

Mutta yrittäjältä ilmaisen palvelun pyytäminen on, no, ajattelematonta.

”Ole nyt reilu”, saattaa kuulua lisäpatistelu, jos vaikkapa ompelija, autoasentaja tai valokuvaaja ei ymmärrä vapaa-ajallaan käydä jeesaamassa tuttua – tai pahimmillaan jotakin tutun tuttua.

Tulet vaikka illalla tai lauantaina, eikä siihen menisi kuin tunti tai pari. Palkaksikin saisi kahvit tai kaljat.

Mutta sillä yrittäjäkaverilla ei ole vapaa-aikaa samalla tavalla kuin miten kuukausipalkkaa nauttiva vakituinen työntekijä asian ymmärtää. Ilta tai lauantai eivät periaatteessa poikkea mitenkään arkisesta aamusta.

Ja jokainen varmaan ymmärtää, että yrittäjä ei ”palkaksi” saaduilla kahvipaketeilla tai villasukilla maksele omia kulujaan.

Yrittäjä tai itsensätyöllistäjä tekee varsinaista työtä ainakin ne samat tunnit kuin työntekijä, ja lisäksi käyttää vielä useita tunteja markkinointiin, byrokratiaan ja ylipäätään kaikkeen siihen, mikä ei ole varsinaista oman työn tekemistä. Tavallisella työpaikalla tämän kaiken hoitaa joku muu kuin työntekijä, joka voi keskittyä oman työnsä tekemiseen.

Jos tuttua yrittäjää ei pyydetä kahvipalkalla, niin ainakin alennusta olisi sopiva antaa.

Se, millä yrittäjä omat liiketilavuokransa ja lyhennyksensä maksaa, ei ehkä käy pyytäjän mielessä.

Suuntaus on huolestuttava jo siksikin, että monen alan ammattilainen kokee, että tulevaisuudessa töitä on tarjolla vain, jos perustaa oman firman ja vastaa siten omista työnantajakuluistaan. Yrittäjyys yleistyy.

Jos kerran ollaan ystäviä, eikö ystävyyteen nimenomaan kuuluisi ajatus reiluudesta, siis siitä, että kaveri tulee toimeen työllään?’

Maksa siis ensi kerralla tutulle yrittäjälle mieluummin reilusti, älä ruinaa alennuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat